Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία: «Μπλόκο» στον Rutte για τη θέση του γ.γ. του ΝΑΤΟ - «Στο παρελθόν ήθελε να μας γονατίσει»

Ουγγαρία: «Μπλόκο» στον Rutte για τη θέση του γ.γ. του ΝΑΤΟ - «Στο παρελθόν ήθελε να μας γονατίσει»
«Δεν μπορούμε κατηγορηματικά να στηρίξουμε την υποψηφιότητα ενός γενικού γραμματέα που ήθελε στο παρελθόν να γονατίσει την Ουγγαρία» τονίζει ο Ούγγρος ΥΠΕΞ
Σχετικά Άρθρα
Η Ουγγαρία εξέφρασε σήμερα τη διαφωνία της για την πιθανότητα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte να αναλάβει γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, διαδεχόμενος τον Jens Stoltebnerg, ένα αξίωμα κρίσιμης σημασίας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
«Δεν μπορούμε κατηγορηματικά να στηρίξουμε την υποψηφιότητα ενός γενικού γραμματέα που ήθελε στο παρελθόν να γονατίσει την Ουγγαρία» είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βουδαπέστη ο υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjártó.
«Θα ήταν απροσδόκητο εκ μέρους μας», πρόσθεσε.
Ο Mark Rutte επέκρινε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία του Viktor Orban.
Το 2021, οργισμένος με έναν ουγγρικό νόμο που τον θεωρούσε ομοφοβικό, είπε ότι η Ουγγαρία «δεν έχει πλέον θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και αν δεν του ταιριάζουν οι αξίες της ΕΕ, ο Orban δεν είχε παρά να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης «που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό» και να αποχωρήσει από την Ένωση.
Το όνομα του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ολλανδίας ακούγεται ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Για τον διορισμό του ωστόσο απαιτείται ομοφωνία των χωρών μελών.
Ο 57χρονος Rutte στηρίζεται από τις μεγάλες δυνάμεις του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, δηλαδή τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βρετανία.
Ο ίδιος ανακοίνωσε πέρσι ότι σκοπεύει να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή της Ολλανδίας, ωστόσο παραμένει στη θέση του μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων συνεχίζονται μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, τις οποίες κέρδισε ο ακροδεξιός Geert Wilders.
Ο Orban είχε τότε χαιρετίσει τον «άνεμο αλλαγής» στην Ολλανδία.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης