Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hamas: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος Ισραηλινών

Hamas: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος Ισραηλινών
Η απάντηση της Hamas στην έκθεση του ΟΗΕ
Σχετικά Άρθρα
«Ψευδείς» και «αβάσιμους ισχυρισμούς» χαρακτήρισε η Hamas τα όσα αποκαλύπτονται στην έκθεση του ΟΗΕ, η οποία περιλαμβάνονται καταγγελίες για βιασμούς και σεξουαλικές κακοποιήσεις σε βάρος Ισραηλινών πολιτών από την οργάνωση.
Συγκεκριμένα, οι «ισχυρισμοί» που αφορούν βιασμούς και σεξουαλικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από μέλη της Hamas κατά την επίθεση αυτή είναι «ψευδείς» και «αβάσιμοι» και η έκθεση του ΟΗΕ «δεν επικαλείται καμία μαρτυρία θυμάτων», ανέφερε η οργάνωση.
Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ απεφάνθησαν την Δευτέρα 4/3 ότι «υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε» ότι περιστατικά σεξουαλικής βίας –συμπεριλαμβανομένων ομαδικών βιασμών– σημειώθηκαν σε διάφορες τοποθεσίες κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023.
Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία σε ένοπλες συρράξεις Pramila Paten, βρέθηκε στο Ισραήλ από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 14 Φεβρουαρίου.
«Συλλέχθηκαν αξιόπιστες και εμπεριστατωμένες πληροφορίες, ενδεικτικές διαφόρων μορφών σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένων του ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων, σεξουαλικών βασανιστηρίων ή σκληρής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης», αναφέρεται στην 24σέλιδη έκθεση του ΟΗΕ.
Τα μέλη της αποστολής του ΟΗΕ αναφέρουν ότι συγκέντρωσαν «σαφείς και πειστικές πληροφορίες ότι ορισμένοι όμηροι που μεταφέρθηκαν στη Γάζα έχουν υποστεί διάφορες μορφές σεξουαλικής βίας» και υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύουν ότι τέτοιους είδους βία μπορεί να συνεχίζεται».
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς έχει αρνηθεί κατ’ επανάληψη τις καταγγελίες περί σεξουαλικής βίας.
Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ανέφεραν επίσης ότι συγκέντρωσαν πληροφορίες για «σεξουαλική βία εναντίον παλαιστινίων ανδρών και γυναικών σε κέντρα κράτησης, σε σπίτια όπου έγιναν έφοδοι και σε σημεία ελέγχου», μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Ενημέρωσαν σχετικά το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης και τον γενικό στρατιωτικό εισαγγελέα, που ανέφεραν ότι δεν είχαν καταγγελθεί περιστατικά σεξουαλικής βίας από μέλη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF).
Το Ισραήλ έχει επικρίνει την αντίδραση του ΟΗΕ στην επίθεση που εξαπέλυσε η Hamas στις 7 Οκτωβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης