Τελευταία Νέα
Διεθνή

Shilling (οικονομολόγος): Εξαντλούνται τα ανοδικά περιθώρια – Πτώση σοκ -30% στον S&P 500 ή 3.570 μον. το 2024

Shilling (οικονομολόγος): Εξαντλούνται τα ανοδικά περιθώρια – Πτώση σοκ -30% στον S&P 500 ή 3.570 μον. το 2024
Ραγδαία πτώση «βλέπει» για τη Wall Street ο γνωστός αναλυτής της αγοράς Gary Shilling...
Για πτώση σοκ ως 30% στον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500, στις 3.570 μον., προειδοποίησε ο γνωστός αναλυτής της αγοράς Gary Shilling, που προσέθεσε πως οι πιθανότητες δείχνουν ύφεση…
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Shilling, οι μετοχές είναι υπερτιμημένες ενώ η ύφεση είναι εκ των ων ουκ άνευ…
«Οι μετοχές είναι πολύ, πολύ ακριβές τώρα» σε σχέση τόσο με τα εταιρικά κέρδη όσο και με περιουσιακά στοιχεία όπως τα ομόλογα του Δημοσίου, δήλωσε ο Gary Shilling στη ραδιοφωνική εκπομπή Retirement Lifestyle Advocates.
«Αν ξυπνήσουμε μια από αυτές τις μέρες και διαπιστώσουμε ότι μια μεγάλη εταιρεία έχει μπει σε μπελάδες θα υπάρξει τεράστιο sell off στις μετοχές - δεν θα εκπλαγώ καθόλου», πρόσθεσε.
Ο Shilling ήταν επικεφαλής οικονομολόγος της Merrill Lynch και ίδρυσε τη δική του εταιρεία οικονομικών συμβούλων και επενδυτικών συμβούλων το 1978.
Ο πρόεδρος της A. Gary Shilling & Co. είναι γνωστός για πολλές επιτυχημένες προβλέψεις τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.
Όπως ανέφερε, ο λόγος τιμής-κέρδους Shiller για τον S&P 500 είναι περίπου 45% υψηλότερος από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, υποδεικνύοντας ότι οι μετοχές είναι υπερτιμημένες.
Όπως προειδοποίησε, μια χούφτα μετοχές αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της τρέχουσας αξίας του χρηματιστηρίου.
Ο Shilling περιέγραψε αυτό το είδος συγκέντρωσης ως «επικίνδυνο»…
«Πρόκειται για ένα άγρια κερδοσκοπικό είδος αγοράς» είπε ο Shilling, συγκρίνοντας την εξέλιξη των μετοχών τεχνολογίας «Magnificent Seven» με τη φούσκα «Nifty Fifty» στις αρχές της δεκαετίας του 1970 που επικεντρωνόταν σε ονόματα όπως Winnebago και Polaroid.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο οικονομολόγος προειδοποίησε ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 20% έως 30% - αν και η πτώση «θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη από αυτό».
Πρόσφατα είπε στο Business Insider ότι ο δείκτης ίσως να πέσει κάτω από τις 3.500 μονάδες - μια πτώση 32% από το τρέχον επίπεδό του των περίπου 5.100 μονάδων.
Ο βετεράνος οικονομολόγος εξέδωσε παρόμοια προειδοποίηση στο ενημερωτικό δελτίο του «Insight» για τον Μάρτιο.
«Η αχαλίνωτη κερδοσκοπία φαίνεται πως θα φέρει μεγάλη πτώση», έγραψε, ξεχωρίζοντας το bitcoin ως «καθαρά κερδοσκοπικό όχημα».

Ρωγμές στην οικονομία

Σύμφωνα με τον Shilling, έχουν ξεπηδήσει μια σειρά από προειδοποιητικά που υποδηλώνουν ότι η ύφεση πλησιάζει.
Επεσήμανε δε την παρατεταμένη πτώση του Κορυφαίου Οικονομικού Δείκτη, τις πιέσεις στην αγορά κατοικίας, τη μείωση της ζήτησης και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, τις μικρές επιχειρήσεις που περιορίζουν τα σχέδια προσλήψεων, τη χαλάρωση της αγοράς εργασίας και την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα από σχεδόν μηδέν στις αρχές του 2022 σε πάνω από 5% το περασμένο καλοκαίρι.
Έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια από την πρώτη αύξηση των επιτοκίων σε αυτόν τον κύκλο, υποδηλώνοντας ότι «η οικονομία θα περιπέσει σε ύφεση», είπε.
«Οι πιθανότητες είναι πολύ υπέρ μιας ύφεσης», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι υπήρξε μόνο μία ήπια προσγείωση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ακόμα κι έτσι, το Shilling προέβλεψε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να συνθηκολογήσει η οικονομία.
Οι εταιρείες ανέστειλαν την απόλυση εργαζομένων αφού αντιμετώπισαν ελλείψεις εργατικού δυναμικού τα τελευταία χρόνια και οι καταναλωτές συνέχισαν να ξοδεύουν αξιοποιώντας τις αποταμιεύσεις τους, συγκεντρώνοντας ποσά ρεκόρ χρέους πιστωτικών καρτών, είπε.

Δολάριο

Ο Shilling μοιράστηκε επίσης τις προοπτικές του για την παγωμένη αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, το εθνικό χρέος και το δολάριο, προβλέποντας «σημαντική αναβίωση» στη στεγαστική δραστηριότητα τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων πέφτουν.
Επισήμανε επίσης τον κίνδυνο μιας μελλοντικής «βόμβας χρέους», καθώς ο σπειροειδής ομοσπονδιακός δανεισμός οδηγεί την κυβέρνηση στο να ξοδεύει όλο και περισσότερο από τον προϋπολογισμό πληρώνοντας απλώς τους τόκους που οφείλει.
Όσον αφορά το δολάριο, ο Shilling είπε ότι δεν ανησυχεί για την «αποδολαριοποίηση» ή το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου στις αγορές συναλλάγματος.
«Δεν υπάρχει πραγματικά άλλη επιλογή εκτός από το δολάριο», είπε.
«Είναι η πιο καθαρή κάλτσα στο πλυντήριο.
Είναι ο ψηλότερος μικρούλης. Είναι ο βράχος που πέφτει πιο αργά. Ό,τι κι αν είναι, είναι το καλύτερο από όλα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Shilling κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις μετοχές και την οικονομία εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο και τα δύο έχουν αψηφήσει τις ζοφερές προβλέψεις του και απέδωσαν εκπληκτικά καλά.
Ωστόσο, υπό το πρίσμα του μακροπρόθεσμου ιστορικού του και της εμπειρίας δεκαετιών του, πολλοί επενδυτές θέλουν να τον ακούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης