Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sell off στη Wall, με βαρίδι την Apple στο -3% – Στο -1,5% ο S&P 500, ο Nasdaq -2,1%

Sell off στη Wall, με βαρίδι την Apple στο -3% – Στο -1,5% ο S&P 500, ο Nasdaq -2,1%
Αρνητικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Ισχυρή πτώση σημείωσαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, με βαρίδι τις μετοχές της Apple.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1,04% στις 38.585 μον., ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -1,02% στις 5.078 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq διολίσθησε -1,65% στις 15.939 μον.
10_32.JPG
Στο ταμπλό, οι μετοχές της Αpple υποχώρησαν -3% μετά το πρόστιμο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κομισιόν, αλλά και λόγω βουτιάς στην αγορά της Κίνας, ενώ πορεία υποχώρησης -0,11% τροχοδρόμησαν οι μετοχές της AMD μετά την αποκάλυψη πως η κατασκευάστρια τσιπ αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις ρυθμιστικές αρχές.
Αντίστοιχα, πιέσεις ασκήθηκαν και στη μετοχή της Meta (-1,6%) καθώς οι πλατφόρμες Facebook, Messenger, Threads και Instagram τέθηκαν προσωρινά εκτός λειτουργίας. Σύμφωνα με την εταιρεία οι πλατφόρμες παρουσίασαν προβλήματα λόγω συντήρησης.
Από την άλλη πλευρά, η Target σημείωσε αύξηση περισσότερο από 12% αφού τα κέρδη του τριμήνου καλύτερα από ό,τι αναμενόταν από τη Wall Street.

Στο μεταξύ, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά επτά μονάδες βάσης στο 4,13% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 4,56%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 0,8% στα 78,08 δολάρια ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,7% στα 2.141 δολ./oz, πιάνοντας νέο ιστορικό υψηλό.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά υψηλότερα έναντι του ευρώ, στο 1,0855 δολ.

Οι τεχνολογικές εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης παραμένουν ο καλύτερος τρόπος για να επενδύσει κανείς στην τάση της τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε στο CNBC ο Jason Draho, επικεφαλής της UBS Global Wealth Management για την κατανομή περιουσιακών στοιχείων στην Αμερική.
«Εξακολουθούν να είναι αυτές που έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν», είπε στο CNBC «Closing Bell: Overtime» τη Δευτέρα.
«Οι αποτιμήσεις τους είναι ακραίες, αλλά αναπτύσσονται επίσης απίστευτα γρήγορα».

Στα μάκρο, επιβράδυνση σημείωσε τον Φεβρουάριο 2024 η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Institute for Supply Management (ISM).
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 4 Μαρτίου 2024, ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI του ISM υποχώρησε στις 52,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, από 53,4 μονάδες τον Ιανουάριο.
Μετρήσεις πάνω από το 50 δείχνουν ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ κάτω από το συγκεκριμένο επίπεδο συρρίκνωση. Ο δείκτης παραμένει πάντως πάνω από το επίπεδο του 50 για πάνω από ένα χρόνο.
Η τελευταία μέτρηση έχασε τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του ISM που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 53,0 μονάδες.
Ο δείκτης για την απασχόληση στον κλάδο πέρασε σε τροχιά συρρίκνωσης, στις 48 μονάδες, όπως και ο δείκτης για τις παραδόσεις προμηθειών, στις 48,9 μονάδες που αποτελεί το χαμηλότερο από τον περασμένο Οκτώβριο.

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές

πό πίεση διαπραγματεύεονται οι ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη, ακολουθώντας τις ασιατικές μετοχές, καθώς οι δεσμεύσεις της Κίνας να μετασχηματίσει την οικονομία της εν μέσω της παραπαίουσας ανάπτυξης, δεν κατάφεραν να εντυπωσιάσουν τους επενδυτές, ενώ παράλληλα είναι επιφυλακτικοί, εν όψει μιας σειράς οικονομικών στοιχείων για την ευρωζώνη και τις ΗΠΑ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε πτώση 0,2%, λίγο κάτω από τα ιστορικά υψηλά της Δευτέρας.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημειίωσε απώλειες 0,1% στις 17.698 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,08% στις 7.646 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.932 με πτώση 0,3%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB σημείωσε αύξηση 0,71% στις 33.146 μονάδες.
Capture_127.JPG
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, σημάδια ανάκαμψης κατέγραψε ηη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο του 2024, καθώς οι υπηρεσίες σημείωσαν άνοδο για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, αντισταθμίζοντας τη συρρίκνωση στη μεταποίηση.
Ειδικότερα, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB, ο οποίος καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός οδηγός της συνολικής οικονομικής υγείας, εκτινάχθηκε στο 49,2 τον Φεβρουάριο από το 47,9 του Ιανουαρίου, υψηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 48,9, στην καλύτερη μέτρησή του από τον Ιούνιο.
Ωστόσο παραμένει σε συρρίκνωση, κάτω από τις 50 μονάδες.
Ο δείκτης PMI υπηρεσιών ενισχύθηκε στο 50,2 από 48,4, πάνω από την αρχική μέτρηση του 50 , ενώ ο δείκτης PMI για την απασχόληση στις υπηρεσίες σκαρφάλωσε σε υψηλό οκτώ μηνών, στο 52,7 από 51,2.
Ωστόσο, σημειώνει το Reuters, υπάρχουν ενδείξεις για τη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων, καθώς τόσο ο σύνθετος δείκτης τιμών εισροών όσο και ο σύνθετος δείκτης τιμών εκροών αυξήθηκαν, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού διαμορφώθηκε σε υψηλό εννέα μηνών, στο 54,4, από 54,2 τον Ιανουάριο 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης