Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Δύση έχασε τον έλεγχο στην Ουκρανία - Απερίσκεπτο το ΝΑΤΟ, καμία συνοχή στη στρατηγική του - Η Ευρώπη να αλλάξει στάση

Η Δύση έχασε τον έλεγχο στην Ουκρανία - Απερίσκεπτο το ΝΑΤΟ, καμία συνοχή στη στρατηγική του - Η Ευρώπη να αλλάξει στάση
Η κατάσταση είναι εκτός του ελέγχου της Δύσης αναφέρει δημοσίευμα του Guardian
Το ΝΑΤΟ γίνεται όλο και πιο απερίσκεπτο και η στρατηγική του απέναντι στην ουκρανική κρίση δεν έχει καμία συνοχή αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian με αφορμή την υπόθεση της υποκλοπής της συνομιλίας των τεσσάρων Γερμανών ανώτερων στρατιωτικών, οι οποίοι αναφέρονται στην αποστολή 100 πυραύλων Taurus στην Ουκρανία και σε πυραυλικό πλήγμα στη Γέφυρα της Κριμαίας.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η διαρροή αυτής της συνομιλίας, την οποία χαρακτηρίζει ως μια εφηβική ομαδική συνομιλία, αποδεικνύει πως αποδυναμώνεται η θέση του ΝΑΤΟ πως δεν πρόκειται να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Παράλληλα, επισημαίνει ο Guardian, ενισχύει τον ισχυρισμό του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin ότι πρόκειται για έναν πόλεμο της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, με την Ουκρανία ως πληρεξούσιο.

Καμία συνοχή στη στρατηγική του ΝΑΤΟ

«Ο στόχος της Δύσης στην Ουκρανία ήταν να βοηθήσει στην αποτροπή της προσπάθειας του Putin να ανατρέψει την εκλεγμένη κυβέρνηση του Κιέβου.
Αυτό επιτεύχθηκε μέσα σε λίγους μήνες, χάρη στον ουκρανικό στρατό, με τη δυτική υλικοτεχνική υποστήριξη.
Σε κανένα σημείο το ΝΑΤΟ δεν διακινδύνευσε … μια απερίσκεπτη κλιμάκωση μιας τοπικής σύγκρουσης σε ολόκληρη την ήπειρο.
Αλλά καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει φτάσει σε αδιέξοδο, η στρατηγική του ΝΑΤΟ έχει χάσει κάθε συνοχή.
Αυτή είναι η στιγμή που τέτοιοι πόλεμοι ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο» υποστηρίζει ο Guardian.

Ποτέ δεν ήταν στα χαρτιά η νίκη της Ουκρανίας

«Εδώ και δύο χρόνια, οι δυτικοί ηγέτες έχουν τονώσει το «macho» προφίλ τους στο εσωτερικό των χωρών τους, επισκεπτόμενοι και προτρέποντας τον πρόεδρο του Κιέβου Volodymyr Zelensky να επιδιώξει την απόλυτη νίκη με τη βοήθειά τους.
Ήταν η αγαπημένη υπόσχεση του Boris Johnson, αλλά τότε οι ψηφοφόροι του απλώς πλήρωναν γι' αυτό, δεν πέθαιναν.
Ο Γάλλος Emmanuel Macron πρότεινε τουλάχιστον την αποστολή στρατευμάτων.
Εξίσου προβλέψιμο ήταν ότι η συνολική νίκη δεν ήταν ποτέ στα χαρτιά.
Αυτό σήμαινε ότι κάποια στιγμή θα προέκυπταν αμφιβολίες.
Ο Jens Stoltenberg, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δηλώνει τώρα ότι πρέπει να «παραμείνουμε στην πορεία», χωρίς να λέει τι σημαίνει αυτό» επισημαίνει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι οι Γερμανοί στρατηγοί μπορεί να θέλουν κλιμάκωση του πολέμου με τη Ρωσία, αλλά ο καγκελάριος Olaf Scholz παραμένει εδώ και καιρό επιφυλακτικός.

Στρατηγική αποτυχία

«Το ίδιο, επίσης, ισχύει για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης των ΗΠΑ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, τονίζει ότι η Δύση πρέπει να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος της Ρωσίας «θα συνεχίσει να είναι μια στρατηγική αποτυχία».
Η Μόσχα έχει αποδείξει ότι μπορεί πάντα να πολεμά για μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Όσο φρικτό και αν φάνταζε εκείνη την εποχή, την άνοιξη του 2022 η συζητηθείσα συμφωνία για την επιστροφή σε κάποιας μορφής των συνόρων πριν από τον Φεβρουάριο του 2022, θα είχε νόημα» αναφέρει ο Guardian.

Μισθοφόρος του ΝΑΤΟ

«Αντίθετα, η Ουκρανία έχει αρχίσει να μοιάζει ολοένα και περισσότερο με μισθοφόρος του ΝΑΤΟ για τους δυτικούς στρατηγούς που θέλουν να ενισχύσουν τους προϋπολογισμούς τους και να ξαναζήσουν τα ψυχροπολεμικά παιχνίδια της νιότης τους.
Το τίμημα το πληρώνουν οι φορολογούμενοι τους και οι νεαροί άνδρες της Ουκρανίας» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Το συμφέρον της Ευρώπης

Η Δυτική Ευρώπη δεν έχει κανένα νοητό συμφέρον να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσω της ανταλλαγής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.
Αν και θα πρέπει να διατηρήσει την υλικοτεχνική υποστήριξή της για τις ουκρανικές δυνάμεις, δεν έχει στρατηγικό συμφέρον στην επιθυμία του Κιέβου να διώξει τη Ρωσία από τις περισσότερες ρωσόφωνες περιοχές της Κριμαίας ή του Donbass
Έχει κάθε συμφέρον να επιδιώξει επιμελώς μια έγκαιρη διευθέτηση και να ξεκινήσει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας» αναφέρει ο Guardian.

Απέτυχαν παταγωδώς οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

«Όσον αφορά τις κυρώσεις της «ήπιας δύναμης» της Δύσης στη Ρωσία, απέτυχαν παταγωδώς, διαταράσσοντας την παγκόσμια οικονομία του εμπορίου.
Οι κυρώσεις μπορεί να είναι αγαπητές στους Δυτικού διπλωμάτες και στα διάφορα think tank.
Μπορεί ακόμη και να βλάψουν – και κυρίως τους χρήστες ενέργειας της Βρετανίας – αλλά δεν έχουν καταστρέψει τη ρωσική οικονομία ούτε άλλαξαν τη γνώμη του Putin.
Φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της Ρωσίας αναμένεται να ξεπεράσει αυτόν της Βρετανίας.
Η ωμή ανικανότητα 25 ετών δυτικών στρατιωτικών επεμβάσεων θα έπρεπε να μας είχε διδάξει κάποια μαθήματα.
Κάτι που προφανώς δεν έχει γίνει» καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης