Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σέρβος πράκτορας του Κρεμλίνου «αλωνίζει» στην Ευρώπη – Οι Βρυξέλλες ακόμη δεν ξέρουν πώς να το χειριστούν

Σέρβος πράκτορας του Κρεμλίνου «αλωνίζει» στην Ευρώπη – Οι Βρυξέλλες ακόμη δεν ξέρουν πώς να το χειριστούν
Σύμφωνα με το Balkan Insight, ο Antic απολύθηκε από τον στρατό της Σερβίας δύο φορές τα τελευταία πέντε χρόνια
Την γύμνια των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας αποκάλυψε μία ακόμη περίπτωση Σέρβου πράκτορα που βρίσκεται σε επαφή με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με πηγές του Politico στις δυτικές μυστικές υπηρεσίες, το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί έναν Σέρβο πράκτορα για να διεισδύσει στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και να ενισχύσει την επιρροή υπέρ της Ρωσίας.
Μόλις τον Οκτώβριο του 2023, ο Σέρβος υπήκοος Novica Antić — ένας ενεργός «πράκτορας επιρροής» που εν γνώσει του συνεργαζόταν στενά με την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, σύμφωνα με τα έγγραφα — είχε συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και ειδικότερα με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αυτοί οι ευρωβουλευτές περιλάμβαναν τη γερμανίδα βουλευτή των Πρασίνων Viola von Cramon-Taubadel, την Ιταλίδα βουλευτή των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Alessandra Moretti και τον Vladimír Bilčík, Σλοβάκο μέλος της Ομάδας του Συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις που να δείχνουν ότι οι Moretti, Bilčík και von Cramon-Taubadel γνώριζαν τους δεσμούς του Antic με την FSB όταν συναντήθηκαν μαζί του.

Ποιος είναι ο Antic

Ο Antic, πρόεδρος του Σερβικού Στρατιωτικού Συνδικάτου, συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους των συνδικάτων EUROMIL και EPSU, που εκπροσωπούν το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και τους υπαλλήλους των δημοσίων υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντίστοιχα.
Όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση με τον Antic, ένας αξιωματούχος της EPSU απάντησε, λέγοντας: «Μια αντιπροσωπεία του σωματείου του ήταν στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο, όπου συναντήθηκαν με πολλούς ευρωβουλευτές και ήταν όλοι διαφανείς.
Το μόνο θέμα ήταν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα».
Σύμφωνα με την ενημέρωση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών που είχε το Politico, ο Antić είναι ένας ενεργός «πράκτορας επιρροής» για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας, γνωστή ως FSB.
Ο Antic συνεργάζεται στενά με έναν συνεργάτη της FSB που ονομάζεται Vyacheslav Kalinin, Ρώσος υπήκοος και αρχισυντάκτης του Veteran News, ενός ιστότοπου μέσων ενημέρωσης που ειδικεύεται στις ειδήσεις για τους βετεράνους των ενόπλων δυνάμεων.
Στην καρτέλα «Σχετικά με εμάς» στον ιστότοπο αναφέρει ότι το Veteran News είναι «εταίρος πληροφόρησης» της FSB και του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, μεταξύ άλλων κλάδων των δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας.
Ενώ η ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών υπογραμμίζει ιδιαίτερα τις ενέργειες του Antic, σημείωσε ότι ο Kalinin στρατολόγησε άλλα άτομα, χωρίς να διευκρινίσει πόσα και σε ποιες χώρες.

Οι δεσμοί Ρωσίας - Σερβίας

Σύμφωνα με το Politico, η Ρωσία χρησιμοποιεί τη Σερβία ως σημείο – βάσης για επιχειρήσεις επιρροής που αποσκοπούν στην αποδυνάμωση του φιλο-ΕΕ και του ΝΑΤΟϊκού αισθήματος εντός της χώρας καθώς και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας.
Ο Antic χρησιμοποίησε τον ρόλο του ως επικεφαλής της στρατιωτικής ένωσης της Σερβίας για να επικρίνει τον πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić και τα ανώτερα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
«Εκμεταλλεύτηκαν κάθε ευκαιρία για να προωθήσουν τη ρωσική προπαγάνδα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε η ενημέρωση, αναφερόμενη σε συναντήσεις στη Σερβία και τις χώρες της ΕΕ.
Η είδηση ότι ο Antic πραγματοποίησε συναντήσεις εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογραμμίζει την ευπάθεια του οργανισμού σε επιχειρήσεις επιρροής που υποστηρίζονται από το κράτος.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Politico αποκάλυψε ότι βρέθηκε λογισμικό κατασκοπείας στα κινητά τηλέφωνα δύο βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένης της πρώην υπουργού Ευρώπης της Γαλλίας, Nathalie Loiseau, η οποία προεδρεύει της υποεπιτροπής άμυνας του σώματος.
Σύμφωνα με το Balkan Insight, ο Antic απολύθηκε από τον στρατό της Σερβίας δύο φορές τα τελευταία πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει προχωρήσει σε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την κράτησή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης