Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντυπωσιακή εξέλιξη - Οι ΒRICS, ξεπέρασαν την ομάδα G7 σε πλούτο - Αντιπροσωπεύουν το 35,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ

Εντυπωσιακή εξέλιξη - Οι ΒRICS, ξεπέρασαν την ομάδα G7 σε πλούτο - Αντιπροσωπεύουν το 35,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ
Η απουσία αντιπαράθεσης και μιας "κρυφής" ατζέντα είναι η συνταγή για την επιτυχία των BRICS, δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Yury Ushakov
Η απουσία αντιπαράθεσης και μιας "κρυφής" ατζέντα είναι η συνταγή για την επιτυχία των BRICS, δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Yury Ushakov σε συνέντευξή του στο TAS, ενώ τόνισε ότι οι BRICS έχουν ήδη ξεπεράσει την Ομάδα των G7, σε όρους αγοραστικής δύναμης.
"Αυτού του είδους η πολυεπίπεδη συνεργασία αναμένεται να αποτελέσει τη βάση μιας δικαιότερης πολυπολικής παγκόσμιας τάξης και ένα μοντέλο για ισότιμη επικοινωνία μεταξύ κρατών με στόχο την εξεύρεση απαντήσεων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος.
Νομίζω ότι η συνταγή για την ελκυστικότητα και την επιτυχία των BRICS βασίζεται στην απουσία μιας συγκρουσιακής ή "κρυφής" ατζέντας.
Θα επαναλάβω ότι συγκεντρώνει ομοϊδεάτες χώρες.
Τα μέλη της δεν οικοδομούν τη συνεργασία στη λογική του ηγέτη και του οπαδού- αντίθετα, συνάπτουμε συμφωνίες μέσω διαβουλεύσεων και λαμβάνουμε αποφάσεις συλλογικά, σύμφωνα με την απαραβίαστη αρχή της συναίνεσης", δήλωσε ο Ushakov.
Επισήμανε ότι, με γνώμονα τέτοιες προσεγγίσεις, "οι χώρες BRICS εκφράζουν πραγματικά, πρακτικά τα συμφέροντα της παγκόσμιας πλειοψηφίας".

Ξεπέρασαν τις G7

Οι BRICS έχουν ήδη ξεπεράσει την Ομάδα των Επτά σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης: η ομάδα αντιπροσωπεύει το 35,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ η G7 το 30,3%.
Μέχρι το 2028, η κατάσταση θα εξελιχθεί περαιτέρω υπέρ των BRICS: 36,6% έναντι 27,8%.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Vladimir Putin επέστησε την προσοχή σε αυτό στην ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση.
Το συλλογικό μερίδιο των κρατών μελών στην παγκόσμια οικονομία ανέρχεται σε 58,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Οι BRICS αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο της ξηράς γης (36%), το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού (3,6 δισεκατομμύρια), πάνω από το 40% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου και περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών αγαθών.

Ισχυρό ενδιαφέρον

Ένα τόσο υψηλό κύρος και ένας πραγματικά σοβαρός εποικοδομητικός ρόλος των BRICS στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική, προσελκύουν την προσοχή άλλων χωρών, οι οποίες έχουν αρχίσει να δείχνουν την επιθυμία να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες της ένωσης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τόνισε ο Ushakov.
Πολλοί αντιλαμβάνονται τις BRICS ως πρωτότυπο της πολυπολικότητας, μια δομή που ενώνει τον παγκόσμιο Νότο και την Ανατολή με βάση τις αρχές της ισότητας, της κυριαρχίας και του αμοιβαίου σεβασμού.
Οι BRICS προσέγγισαν την περσινή 15η Σύνοδο Κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ με ένα ολόκληρο πακέτο αιτήσεων προσχώρησης από περισσότερες από είκοσι χώρες.
Ως εκ τούτου, η σύνοδος κορυφής έλαβε μια θεμελιώδη πολιτική απόφαση για τη διεύρυνση της ένωσης.
Πραγματοποιήθηκε διεξοδική εργασία για να καθοριστεί το εύρος των χωρών που θα γίνονταν δεκτές κατ' αρχάς.
Ως αποτέλεσμα, επιτεύχθηκε συμφωνία να προσκληθούν έξι χώρες - η Αίγυπτος, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, η Αιθιοπία και η Αργεντινή - να εισέλθουν ως πλήρη μέλη στις BRICS από την 1η Ιανουαρίου.
Παρεμπιπτόντως, συμφωνήθηκε επίσης τότε να παραμείνει αμετάβλητο το όνομα BRICS, το οποίο είναι ευρέως αναγνωρισμένο στον κόσμο, ακόμη και μετά τη διεύρυνση.
Αυτό μας επιτρέπει, μεταξύ άλλων, να τονίσουμε περαιτέρω τη συνέχεια του έργου μας στην ένωση, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο των ιδρυτικών χωρών, εξήγησε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου.

Η αντίδραση της Δύσης

Όσον αφορά την αντίδραση της Δύσης, εκτίμησε ότι σ
ίγουρα δεν χαίρονται που βλέπουν τις BRICS να αυξάνουν την εξουσία και την επιρροή τους.
Ας είμαστε ειλικρινείς - ζηλεύουν ανοιχτά την επέκτασή τους, καθώς και το γεγονός ότι οι χώρες της παγκόσμιας πλειοψηφίας θα ήθελαν να ενωθούν στενότερα για συνεργασία στην πλατφόρμα των BRICS.
Έχουμε δει σημαντικές ενδείξεις ότι οι δυτικοί αντίπαλοι προσπαθούν να παρεμποδίσουν και να αποδυναμώσουν την ένωσή μας, σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης