Τελευταία Νέα
Διεθνή

H αριστοτεχνική κίνηση ματ του Putin - Πως... ξεφτίλισε τον Scholz και πέτυχε οι πύραυλοι Taurus να μην φτάσουν ποτέ στην Ουκρανία

H αριστοτεχνική κίνηση ματ του Putin - Πως... ξεφτίλισε τον Scholz και πέτυχε οι πύραυλοι Taurus να μην φτάσουν ποτέ στην Ουκρανία
O Scholz γίνεται όλο και μεγαλύτερος κίνδυνος για την ασφάλεια της Ευρώπης υποστηρίζουν Γερμανοί βουλευτές
Ως μια αριστοτεχνική κίνηση – ματ του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin έναντι της Δύσης και κυρίως κατά του καγκελάριου της Γερμανίας, Olaf Scholz χαρακτηρίζεται η υποκλοπή από τη ρωσική κατασκοπεία και η δημοσιοποίηση της συνομιλίας Γερμανών ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων - συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγού της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ingo Gerhartz -, οι οποίοι αναφέρονται στη μεταφορά 100 πυραύλων Taurus και σε ένα πυραυλικό πλήγμα κατά της Γέφυρας της Κριμαίας.
Για πολλά δυτικά ΜΜΕ, η δημοσίευση της συνομιλίας αυτής είχε ως αποτέλεσμα να θέσει υπό αμφισβήτηση την επέκταση της στρατιωτικής βοήθειας της Γερμανίας προς την Ουκρανία και να διασφαλίσει ότι ο καγκελάριος Scholz δεν θα αλλάξει ποτέ γνώμη σχετικά με την αποστολή των πυραύλων Taurus στην Ουκρανία.
Με μια κίνηση ο Putin πέτυχε να δημιουργήσει το απόλυτο πολιτικό δίλημμα στο Βερολίνο, αφήνοντας τον Scholz, όπως λέει το Politico, απαξιωμένο και στα κρύα του λουτρού, έχοντας παράλληλα πετύχει τον απόλυτο διχασμό ανάμεσα στους Δυτικούς εταίρους.

Η μεγαλύτερη χαρά

Σύμφωνα με το Politico, ο Putin έλαβε σημαντική βοήθεια από τον Scholz, έστω και άθελα του.
Λίγο πριν τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας των Γερμανών αξιωματούχων, ο Scholz είχε απορρίψει δημόσια την αποστολή των πυραύλων Taurus στην Ουκρανία, αναφέροντας πως η ανάπτυξη τους θα συνεπαγόταν την παρουσία Γερμανών στρατιωτών στην εμπόλεμη ζώνη, κάτι που κατά τον καγκελάριο, θα καθιστούσε τη Γερμανία στόχο της Ρωσίας.
«Με εκπλήσσει που μερικοί άνθρωποι δεν συγκινούνται από αυτό, που δεν σκέφτονται καν εάν αυτό που κάνουμε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα είδος εμπλοκής σε πόλεμο», είπε ο Scholz σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο στις 26 Φεβρουαρίου, υπονοώντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, που προμηθεύουν με παρόμοια συστήματα πυραύλων cruise την Ουκρανία, είχαν όντως προσωπικό στο έδαφος εκεί.
«Πρόκειται για ένα όπλο με μεγάλο βεληνεκές και αυτό που κάνουν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι όσον αφορά τον έλεγχο των στόχων και υποστήριξης του ελέγχου των στόχων δεν μπορεί να γίνει στη Γερμανία.
Όλοι όσοι έχουν δει αυτό το σύστημα το καταλαβαίνουν αυτό» είχε αναφέρει ο Scholz.

Οι Γερμανοί στρατιωτικοί

Όπως αναφέρει το Politico, αυτοί που φαίνονται να μη συμμερίζονται τι λέει ο Scholz είναι οι Γερμανοί ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι - όπως προκύπτει από την υποκλαπείσα συνομιλία τους – συζητούν για το πώς θα μπορούσαν να παραδοθούν 100 πύραυλοι Taurus στην Ουκρανία χωρίς να πατήσουν σε ουκρανικό έδαφος γερμανικές δυνάμεις, εκφράζοντας παράλληλα σύγχυση σχετικά με τις δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου.
«Κανείς δεν ξέρει πραγματικά γιατί ο καγκελάριος τους μπλοκάρει» υποστηρίζει ο Γερμανός στρατηγός Gerhartz, ο οποίος αναφερόμενος στις «φήμες» ότι οι πύραυλοι Taurus δεν λειτουργούν σωστά, τις απορρίπτει ως ανοησίες.

Καμία εμπιστοσύνη στους Ουκρανούς

Μια ακόμα ερμηνεία για την άρνηση του Scholz να στείλει τους πυραύλους αυτούς στην Ουκρανία, έδωσε ο βουλευτής των Γερμανών Πρασίνων, Anton Hofreiter, ο οποίος κατηγόρησε τον Γερμανό καγκελάριο ότι δεν λέει την αλήθεια.
Συγκεκριμένα, ο Hofreiter αποκάλυψε ότι η Γερμανία είχε στείλει 260 πυραύλους Taurus στη Νότια Κορέα, χωρίς να θέσει θέμα για δυνάμεις υποστήριξης και ελέγχου του συστήματος.
Όπως είπε ο Γερμανός βουλευτής, ο πραγματικός λόγος για την απροθυμία του Scholz είναι ότι «δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους Ουκρανούς».

Οι φόβοι Scholz

Άλλωστε το έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο Scholz, ο οποίος φοβάται ότι το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους αυτούς που έχουν βεληνεκές 500 χιλιομέτρων, για να φέρει ένα άμεσο πλήγμα στη Μόσχα.
Ωστόσο, αυτοί που υποστηρίζουν την αποστολή των Taurus στην Ουκρανία, επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής, οι Ουκρανοί δεν έχουν αθετήσει τις υποσχέσεις τους και δεν έχουν παραβιάσει τους όρους που τους έχουν τεθεί από άλλους δυτικούς εταίρους όσον αφορά την χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς.
Όμως, όπως επισημαίνει το Politico, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τον κίνδυνο οι Ουκρανοί να παραβιάσουν τα όρια αυτά εν μέσω του πυρετού της μάχης.

Πιέσεις Βρετανών, Γάλλων

Πολλοί αναλυτές αμφισβητούν τη λογική του Scholz όσον αφορά την άρνηση του για την αποστολή των Taurus, από τη στιγμή που η Γερμανία έχει δώσει βοήθεια ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.
Το Politico αναφέρει ότι μια ανησυχία που συμμερίζονται ανώτεροι αξιωματικοί, είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ήδη αντιστέκονται στην αποστολή περαιτέρω πυραύλων cruise, μέχρι να ακολουθήσει η Γερμανία.
Συνεπώς, αν και είναι προφανές πως οι γερμανικοί Taurus δεν πρόκειται από μόνοι τους να καθορίσουν την έκβαση του πολέμου, παρόλο αυτά, θα ήταν μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης αλυσίδας εφοδιασμού που θα κρατούσε ζωντανή την Ουκρανία.

Πλήγμα στη Γέφυρα της Κριμαίας με 10 – 20 πυραύλους Taurus

Ένα βασικό χαρακτηριστικό των πυραύλων Taurus είναι ότι είναι ιδιαίτερα ακριβείς, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει πιο εύκολο για την Ουκρανία να πλήξει στρατηγικούς στόχους, όπως η γέφυρα της Κριμαίας που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία.
Μάλιστα ένας από τους Γερμανούς αξιωματούχους λέει στην υποκλαπείσα συνομιλία, ότι η αεροπορία είχε «μελετήσει εντατικά» πώς θα μπορούσε να καταστρέψει τη γέφυρα, αναφέροντας ότι η Ουκρανία θα χρειαζόταν 10 με 20 πυραύλους Taurus για να το επιτύχει.
Σύμφωνα με τους Γερμανούς στρατιωτικούς, το μεγαλύτερο ζήτημα ήταν να ξεπεραστούν οι ανησυχίες της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με την εμπλοκή της Γερμανίας σε αυτήν την επίθεση.
Όπως ανέφεραν, θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν Ουκρανοί για αυτήν την επίθεση, αλλά αυτό θα απαιτούσε αρκετούς μήνες ενώ επιπλέον, θα χρειάζονταν λεπτομερείς πληροφορίες στόχευσης που θα έπρεπε να προέρχονται από τη Γερμανία.
Μια από τις προτάσεις ήταν να χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεσος ο κατασκευαστής των πυραύλων, ο οποίος κινούμενος με αυτοκίνητο μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, θα έστελνε τα δεδομένα της στόχευσης.
«Κάποιος θα μπορούσε να οδηγήσει πέρα δώθε», πρότεινε ένας από τους Γερμανούς αξιωματικούς, ενώ ένας άλλος συμμετέχων προειδοποίησε τους συναδέλφους του να μην υποβάλουν τέτοιες ιδέες στον Γερμανό υπουργός Άμυνας, Boris Pistorius, επειδή θα μπορούσαν να καταστρέψουν την επιχείρηση, προτού καν αυτή ξεκινήσει.
«Φανταστείτε τι θα γινόταν αν ο Τύπος το έπιανε αυτό!» ανέφερε ένας εκ των Γερμανών στρατιωτικών προτείνοντας μεταξύ άλλων πως για να ξεπεραστούν όλες αυτές οι δυσκολίες, θα μπορούσαν να απευθυνθούν σε Αμερικάνους ή Βρετανούς.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με αμερικανική προφορά που τρέχουν με πολιτικά ρούχα γύρω από την ουκρανική διοίκηση» τόνισε ένας εκ των Γερμανών.

Πόλεμος πληροφοριών

Κατόπιν αυτών των αποκαλύψεων, η γερμανική κυβέρνηση επιχείρησε να υποβαθμίσει τη συνομιλία των Γερμανών στρατιωτικών, κάνοντας λόγο για πολεμικά παιχνίδια που οι στρατιωτικοί πρέπει να εξετάζουν ενώ ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Boris Pistorius έκανε λόγο για πόλεμο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης από τον Putin.
«Έχουμε να κάνουμε με μια υβριδική επίθεση που περιλαμβάνει παραπληροφόρηση για να μας διχάσει και να υπονομεύσει την ενότητά μας.
Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του Putin» υποστήριξε ο Pistorius, αν και η υποκλοπή της συνομιλίας των Γερμανών ήταν αποτέλεσμα κάποιας παλιομοδίτικης μορφής κατασκοπείας, παρά επιχείρηση παραπληροφόρησης.

Δεν παραποιήθηκε τίποτα

Διότι μπορεί ο Putin να χρησιμοποιεί την ηχογράφηση της συνομιλίας για να τροφοδοτήσει τη μηχανή προπαγάνδας του στο εσωτερικό της χώρας του, παρουσιάζοντάς την ως περισσότερη απόδειξη ότι η Δύση θέλει να κατακτήσει τη Ρωσία, αλλά είναι προφανές πως η αντικατασκοπεία της Γερμανίας χρήζει μεγάλης αναδιάρθρωσης.
Επιπλέον, τίποτα από αυτά που είπαν οι αξιωματικοί στη συνομιλία τους, δεν παραποιήθηκε.
Αυτό είναι που κάνει την ηχογράφηση αυτή τόσο ισχυρή: Δεν είναι «παραπληροφόρηση», αλλά πληροφορίες που δεν έχουν λογοκριθεί.

Απίθανη η αποστολή Taurus στην Ουκρανία

Η ηχογράφηση αποκαλύπτει τη θεσμική απογοήτευση του γερμανικού στρατού και την αμηχανία του για την αδιαλλαξία του Scholz για την αποστολή πυραύλων.
Δυστυχώς για την Ουκρανία, η δημοσίευση της συνομιλίας έχει κάνει ακόμη πιο απίθανο το Κίεβο να πάρει τους πυραύλους, τουλάχιστον προς το παρόν.
Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν δείξει ότι μπορεί να ζητήσουν έρευνα για την υπόθεση και για το εάν ο Scholz ήταν ειλικρινής σχετικά με το γιατί δεν θα έστελνε τους πυραύλους.
Αλλά αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, αν όχι μήνες, και θα βοηθήσει ελάχιστα την Ουκρανία.

Κίνδυνος για την Ευρώπη ο Scholz

«O Scholz γίνεται όλο και μεγαλύτερος κίνδυνος για την ασφάλεια της Ευρώπης» υποστήριξε ο Roderich Kiesewetter, Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής που ηγείται του κόμματός του στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Bundestag.
Χθες Δευτέρα, ο Scholz, αγνοώντας τις εκκλήσεις του υπουργού Εξωτερικών του, κατέστησε σαφές ότι η διαρροή της συνομιλίας δεν είχε αλλάξει τη θέση του.
«Είμαι ο καγκελάριος και έτσι έχουν τα πράγματα», είπε σε επίσκεψή του στη νότια Γερμανία ο Scholz.
«Για τον Putin, η αποστολή εξετελέσθη» καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης