Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καμία εκεχειρία, καταρρέει η Γάζα - ΟΗΕ: Ομαδικοί βιασμοί Hamas στο Ισραήλ - Έπληξαν ισραηλινό πλοίο οι Houthis

Καμία εκεχειρία, καταρρέει η Γάζα - ΟΗΕ: Ομαδικοί βιασμοί Hamas στο Ισραήλ - Έπληξαν ισραηλινό πλοίο οι Houthis
Η συμφωνία προβλέπει εκεχειρία 40 ημερών, την απελευθέρωση 40 Ισραηλινών ομήρων και 400 Παλαιστίνιων κρατουμένων
(upd8) Ολοένα και πιο κοντά είναι το εφιαλτικό σενάριο για τη Γάζα καθώς οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο της Αιγύπτου ολοκληρώθηκαν χωρίς να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά την επίτευξη μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.
Αυτό σημαίνει ότι τα χρονικά περιθώρια για μια εκεχειρία έως την έναρξη του Ραμαζανιού, το οποίο αρχίζει στις 10 Μαρτίου, στενεύουν ασφυκτικά, κάτι που με τη σειρά του συνεπάγεται πως οι στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ των Ισραηλινών και της Hamas θα συνεχιστούν κατά την ιερή αυτή περίοδο για τους Μουσουλμάνους.
Η Hamas
αποδίδει την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών στην ισραηλινή πλευρά, διαμηνύοντας πως πλέον εναπόκειται στους Αμερικάνους να πιέσουν και να πείσουν το Ισραήλ για μια συμφωνία.
Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι  έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει πως κατά τη διάρκεια της εισβολής της Hamas στο Ισραήλ διαπράχθηκαν βιασμοί και ομαδικοί βιασμοί σε διάφορες τοποθεσίες.
Αν και η Hamas αρνείται κατηγορηματικά ότι μέλη της ενεπλάκησαν σε σεξουαλική βία κατά την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου, ο ΟΗΕ τονίζει ότι έχει συγκεντρώσει αξιόπιστες πληροφορίες, «οι οποίες μπορεί να είναι ενδεικτικές ορισμένων μορφών σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένου του ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων, σεξουαλικών βασανιστηρίων ή και σκληρής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης».
Μάλιστα ο ΟΗΕ επισημαίνει πως θύματα σεξουαλικής βίας έχουν πέσει και ορισμένοι από τους ομήρους που απήχθησαν από την Hamas στη Γάζα, τονίζοντας πως αντίστοιχες καταγγελίες έχει λάβει και «για σεξουαλική βία κατά Παλαιστίνιων αντρών και γυναικών σε χώρους κράτησης, κατά τη διάρκεια επιδρομών σε σπίτια και κέντρα ελέγχου» μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Hamas: Η ευθύνη στο Ισραήλ

Ο Bassem Naim, κορυφαίος αξιωματούχος της Hamas υποστήριξε ότι η Hamas παρουσίασε την πρόταση της για εκεχειρία στους διαπραγματευτές και περίμενε την απάντηση του Ισραήλ, το οποίο όμως δεν μετείχε σε αυτές τις συνομιλίες.
«Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δεν θέλει να φτάσουμε σε μια συμφωνία.
Πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο των Αμερικάνων προκειμένου να τον πείσουν για μια συμφωνία» τόνισε ο Naim.
Οι μεσολαβητές επιχείρησαν να επιτύχουν μια συμφωνία για κατάπαυση πυρός πριν από το Ραμαζάνι, την ιερή γιορτή για τους μουσουλμάνους, που αρχίζει στις 10 Μαρτίου.
Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων εκεχειρία και κατάπαυση πυρός για 40 ημέρες, όσο περίπου δηλαδή θα διαρκέσει και το Ραμαζάνι, απελευθέρωση 40 Ισραηλινών ομήρων και 400 Παλαιστίνιων κρατουμένων καθώς και σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία λιμοκτονεί και είναι αντιμέτωπη με ανθρωπιστική καταστροφή.

Η απουσία των Ισραηλινών

Η απουσία των Ισραηλινών από τις διαπραγματεύσεις αποδίδεται στο ότι η Hamas δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να παρουσιάσει μια λίστα σχετικά με τους πρώτους 40 ομήρους -  ηλικιωμένους, ασθενείς και γυναίκες - που θα αφήνονταν ελεύθεροι.
Η Hamas ζητά προκειμένου να εγκρίνει τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός, να υπάρξει μια μόνιμη εκεχειρία και να αποχωρήσει από τη Γάζα ο ισραηλινός στρατός.
Πρόκειται για αιτήματα, τα οποία ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu έχει απορρίψει ως παραληρηματικά, διαμηνύοντας πως το Ισραήλ θα πάει μέχρι τέλους, μέχρι την ολοκληρωτική νίκη, η οποία προβλέπει την πλήρη εξάλειψη της Hamas.

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Ιδιαίτερα οξύς ο υποσιτισμός στη βόρεια Γάζα

Και ενώ Ισραήλ και Hamas αδυνατούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα επέτρεπε και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό, η κατάσταση στη Γάζα έχει εξελιχθεί σε μια πραγματική κόλαση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι ο υποσιτισμός στη βόρεια Γάζα είναι «ιδιαίτερα οξύς».
«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξεία», δήλωσε ο Richard Peeperkorn, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, αναφέροντας πως ένα στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών πάσχουν από οξύ υποσιτισμό στη βόρεια Γάζα.
«Αυτό ήταν τον Ιανουάριο.
Άρα η κατάσταση έχει λάβει πιθανόν μεγαλύτερες διαστάσεις» επισήμανε ο αξιωματούχος.

Όμηροι και νεκροί

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι στα χέρια της Hamas παραμένουν ως όμηροι ακόμα 130 άνθρωποι, αν και θεωρείται πως οι 31 από αυτούς είναι νεκροί.
Όσον αφορά τους νεκρούς στη Γάζα, αυτοί εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 30.631, κυρίως γυναίκες και παιδιά, ενώ πάνω από 72.000 είναι οι τραυματίες.

Η εισβολή στη Rafah

Πάντως, τα χειρότερα για τον παλαιστινιακό πληθυσμό δεν έχουν τελειώσει καθώς πέρα από την έλλειψη τροφίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων βασικών ειδών διαβίωσης, το Ισραήλ έχει διαμηνύσει πως θα εισβάλλει με χερσαίες δυνάμεις στην πόλη της Rafah, την οποία θεωρεί το τελευταίο οχυρό της Hamas.
Σημειώνεται πως στην πόλη έχει συγκεντρωθεί περίπου ο μισός πληθυσμός – πάνω από 1,5 εκατομμύρια – της Γάζας.
Την ίδια στιγμή, στο άλλο θέατρο των στρατιωτικών συγκρούσεων, στην Khan Yunis, οι Παλαιστίνιοι μάζευαν τα πτώματα σε αποσύνθεση, από τους δρόμους.
Ο ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν πως είναι πλέον αναπόφευκτος ο λιμός για το μεγαλύτερο μέρος των Παλαιστινίων, τη στιγμή που θερίζουν επιδημίες και αρρώστιες.

Ναυμαχίες στην Ερυθρά – Οι Houthis έπληξαν εμπορικό πλοίο

Εν τω μεταξύ, οι Houthis ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ισραηλινό πλοίο M/V MSC Sky II, κάτι που επιβεβαίωσε και ο αμερικανικός στρατός.
«Το Ναυτικό της Υεμένης διεξήγαγε μια επιχείρηση κατά την οποία το ισραηλινό πλοίο MSC SKY δέχτηκε επίθεση στην Αραβική Θάλασσα από αρκετούς αντιπλοϊκούς πυραύλους.
Το χτύπημα ήταν ακριβές και άμεσο» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των Houthis, ο οποίος υποστήριξε πως η επίθεση ξεκίνησε «λίγες μόλις ώρες μετά από μια επιχείρηση υψηλής ποιότητας, κατά την οποία οι πυραυλικές δυνάμεις και η αεροπορία εκτόξευσαν αρκετούς βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αριθμό εχθρικών αμερικανικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα».
Στις 4 Μαρτίου, το Κέντρο Συντονισμού Θαλάσσιου Εμπορίου του Βρετανικού Ναυτικού ανέφερε την επίθεση σε πλοίο 91 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του λιμανιού Άντεν της Υεμένης.

Επιβεβαιώνουν και οι Αμερικάνοι

Την επίθεση επιβεβαίωσε και ο αμερικανικός στρατός που επιχειρεί στην Ερυθρά.
Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι ο ένας από τους δύο αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους (ASBMs) που εκτόξευσαν οι Houthis εναντίον του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων M/V MSC Sky II το έπληξε, προκαλώντας του «ζημιά».
«Χθες μεταξύ των ωρών 15:50 και 16:15» (14:50 και 15:15 ώρες Ελλάδας), «υποστηριζόμενοι από το Ιράν τρομοκράτες Houthis εκτόξευσαν δυο αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους από την Υεμένη στον Κόλπο του Άντεν εναντίον του M/V MSC Sky II, πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπό σημαία Λιβερίας, ελβετικής ιδιοκτησίας», σημείωσε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM).
«Ο ένας από τους πυραύλους έπληξε το σκάφος προκαλώντας του ζημιά.
Κατά τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, το πλοίο δεν ζήτησε βοήθεια και συνέχισε την πορεία του» ανέφερε η ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης