Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη Politico: Ο Γάλλος επιτελάρχης σχεδίαζε να στείλει στρατό στην Ουκρανία μήνες πριν τη δήλωση Macron

Αποκάλυψη Politico: Ο Γάλλος επιτελάρχης σχεδίαζε να στείλει στρατό στην Ουκρανία μήνες πριν τη δήλωση Macron
Ο Daalder αποκάλυψε στο Politico ότι η ιδέα προτάθηκε στο ΝΑΤΟ πριν από μερικές εβδομάδες από τον Γάλλο Αρχηγό Επιτελείου Στρατηγού Thierry Burkhard
Η Γαλλία πρότεινε την αποστολή στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία για να βοηθήσουν τον στρατό του Κιέβου σε κρίσιμες θέσεις , σύμφωνα με άρθρο του πρώην απεσταλμένου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Ivo Daalder.
Ο Daalder αποκάλυψε στο Politico ότι η ιδέα προήλθε πριν από μερικές εβδομάδες από τον Γάλλο Αρχηγό Επιτελείου Στρατηγού Thierry Burkhard, ο οποίος προσέγγισε τους μισούς συναδέλφους του στο ΝΑΤΟ, ζητώντας τους να «διερευνήσουν την πιθανότητα» να στείλουν «έναν συνασπισμό των πρόθυμων» στην εμπροσθοφυλακή της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Burkhard πρότεινε ότι το προσωπικό μπορεί να επανδρώσει επίγεια αμυντικά συστήματα, να εκπαιδεύσει στρατεύματα, να αναλάβει κυβερνοεπιχειρήσεις και να βοηθήσει στην αποναρκοθέτηση.
Η πρότασή του απορρίφθηκε γρήγορα από «κάθε σύμμαχο», όπως υπενόησε ο Daalder, σύμφωνα με τη μακροχρόνια στάση του ΝΑΤΟ να μην υπάρχουν στρατεύματα στο έδαφος στην Ουκρανία.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι η πρόταση του ανώτατου Γάλλου επιτελάρχη ήρθε ήταν πολύ πριν ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron προκαλέσει διαμάχη την περασμένη εβδομάδα, με την περίφημη δήλωσή του στα μέσα ενημέρωσης ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Macron δήλωσε τη Δευτέρα τον σχηματισμό ενός νέου συνασπισμού με στόχο την παροχή στην Ουκρανία πυραύλων και πυρομαχικών εκτεταμένου βεληνεκούς και τόνισε ότι δεν πρέπει να απορριφθεί η πιθανότητα ανάπτυξης δυτικών χερσαίων δυνάμεων για μάχες στην Ουκρανία.
Εντούτοις τα άλλα ισχυρά μέλη του ΝΑΤΟ, ιδίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία, απάντησαν γρήγορα, δηλώνοντας ότι δεν είχαν τέτοιες προθέσεις.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Stephane Sejourne προσπάθησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του Macron, δηλώνοντας στον δημόσιο σταθμό Radio France Inter την περασμένη Παρασκευή ότι το Παρίσι δεν θα διακινδυνεύσει να θέσει σε κίνδυνο τους πολίτες του, ούτε θα ρισκάρει μια άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Στο άρθρο του στο Politico, ο Daalder χαρακτήρισε τις προτάσεις Macron σχετικά με την ανάπτυξη στρατευμάτων «άλλη μια δήλωση που έγινε για να μπει σε πηχυαίους τίτλους» και μια προσπάθεια «νίκης στα γεωπολιτικά σημεία», αλλά διευκρίνισε ότι το γεγονός ότι ήρθαν μετά την πρόταση του Burkhard (του Γάλλου επιτελάρχη) «ίσως αποκάλυψε πιο σοβαρή σκέψη» σχετικά με τις προσπάθειες να βοηθήσει την Ουκρανία εντός της συμμαχίας των δυτικών.
Όσον αφορά τα σχόλια του Macron, τα Ηνωμένα Έθνη προέτρεψαν κατά της χρήσης προκλητικής γλώσσας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του γ.γ. Guterres, Stephane Dujarric, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των συντακτών, ερωτηθείς για την πρόταση του Γάλλου προέδρου.

O Lavrov δεν θεωρεί ότι ο Macron έκανε κάποιο λεκτικό λάθος για τα στρατεύματα στην Ουκρανία

Κατά τη συμμετοχή του στο τρίτο Φόρουμ Διπλωματίας στην Αττάλεια της Τουρκίας, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι από 147 έθνη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov, εξέφρασε την εκίμηση ότι στρατιωτικό προσωπικό από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία βρίσκεται ούτως ή άλλως στην Ουκρανία αυτή τη στογμή, διαλύοντας την ιδέα ότι μόνο δυτικοί μισθοφόροι πολεμούν επί του παρόντος για λογαριασμό του Κιέβου.
«Πριν από το πραξικόπημα [στην Ουκρανία], εκατοντάδες πολίτες των ΗΠΑ κατείχαν θέσεις σε υπουργεία, όπως φέρεται να έχουν τώρα τους δικούς τους μισθοφόρους, αλλά στην πραγματικότητα, υπάρχουν στρατιωτικοί εκεί — υπάρχουν Βρετανοί και Γάλλοι (αξιωματικοί)» σημέιωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
Ο Lavrov εξέφρασε μάλιστα βεβαιότητα ότι «το γνωρίζουμε καλά αυτό».
Επιπλέον, ο Lavrov πρόσθεσε ότι η Ουκρανία ήδη φιλοξενεί δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Διευκρίνισε ότι η αναφορά του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron για πιθανή ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Κίεβο δεν ήταν κάποιο λεκτικό λάθος.
«Δεν νομίζω ότι είπε λάθος», τόνισε ο Lavrov αναφερόμενος στη δήλωση Macron προτού προσθέσει πως: «Το ίδιο το γεγονός ότι θέλουν να αναπτύξουν στρατεύματα έχει εκφραστεί ρητά, αλλά ανεπίσημα, είναι ήδη εκεί (το ΝΑΤΟ).»
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «η Ουκρανία δεν θα ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει αυτά τα λεγόμενα όπλα μεγάλου βεληνεκούς εναντίον των ρωσικών πόλεων χωρίς αυτούς τους εκπαιδευτές», επιβεβαιώνοντας ότι «το καταλαβαίνουμε όλοι πολύ καλά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης