Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ζοφερή πρόβλεψη Hudson Institute: Ο κόσμος είναι ένα βήμα από το πετρελαϊκό σοκ – Ποιος θα το προκαλέσει

Ζοφερή πρόβλεψη Hudson Institute: Ο κόσμος είναι ένα βήμα από το πετρελαϊκό σοκ – Ποιος θα το προκαλέσει
Η πλοήγηση σε αυτό το πολύ αβέβαιο μακροοικονομικό κλίμα καθώς η οικονομική τάξη μετά το 1945 καταρρέει - δίνει τη θέση της σε έναν επικίνδυνο πολυπολικό κόσμο
Από τότε που η Hamas εξαπέλυσε την επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου προκαλώντας την εισβολή στη Γάζα από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις λίγο μετά, η κυβέρνηση Biden προσπαθεί να αποτρέψει το ξέσπασμα ενός περιφερειακού πολέμου κατά τον εκλογικό κύκλο των ΗΠΑ, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μάχεται το «τέρας» του πληθωρισμού.
Η αποτροπή ενός περιφερειακού πολέμου ήταν μια σημαντική πρόκληση για την κυβέρνηση Biden και πιθανότατα θα απαιτήσει αυτοσυγκράτηση από την πλευρά του Ισραήλ.
Η τελευταία εκστρατεία βομβαρδισμού των ΗΠΑ εναντίον δεκάδων στόχων πολιτοφυλακής που υποστηρίζονται από το Ιράν σε όλη την Υεμένη, το Ιράκ και τη Συρία έχει επιδεινώσει την κατάσταση.
1_53.png

Την ίδια στιγμή, οι αντάρτες Houthis συνεχίζουν να προκαλούν χάος σε ένα κρίσιμο θαλάσσιο δρόμο στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πλοήγηση σε αυτό το πολύ αβέβαιο μακροοικονομικό κλίμα καθώς η οικονομική τάξη μετά το 1945 καταρρέει - δίνει τη θέση της σε έναν επικίνδυνο πολυπολικό κόσμο.
Ο David Asher, ανώτερος συνεργάτης στο Hudson Institute, έγραψε πρόσφατα ένα σημείωμα με τίτλο «Πλοήγηση στη Διαταραχή του Νέου Κόσμου: Οικονομικά σφάλματα, ρωγμές, σπασίματα και αποτυχίες».
Σε αυτό το σημείωμα, ο Asher επισημαίνει έναν κόσμο που βρίσκεται σε κρίση, παρόμοιο με τη δεκαετία του 1920/30.

2_44.png
Τα σοκ της προσφοράς

Ο αναλυτής εντοπίζει πέντε "επικείμενα σοκ προσφοράς" για την παγκόσμια οικονομία.
Αναρωτιέται: «Είναι αυτό το τέλος του μακροχρόνιου κύκλου οικονομικής ανάπτυξης που υπάρχει από το 1947 ή «απλώς» μια επιστροφή στη δεκαετία του 1970;».
3_28.png
Ενώ η οικονομία της Κίνας αγωνίζεται να ανακάμψει, ο Asher θέτει ένα άλλο ερώτημα: "Ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου ή όχι;"
4_22.png
Σύμφωνα με τον ίδιο «το παγκόσμιο πετρελαϊκό σοκ θα μπορούσε να προκαλέσει μια κρίση αλά 2007-2008».
5_16.png
Περιέγραψε μια σειρά γεγονότων που απεικονίζουν μια απαίσια ζοφερή προοπτική για τη Μέση Ανατολή που έχουν σημαντικές συνέπειες για τις παγκόσμιες αγορές.
6_8.png
Επίσης τόνισε ότι το Ιράν προετοιμάζεται για πόλεμο πετρελαίου: Οι αγορές αγνοούν τον αυξανόμενο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον Asher το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πρέπει να τοποθετηθεί καλύτερα στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου για να ανταποκριθεί σε μια μεγάλη κρίση.
Η έλλειψη προετοιμασίας ήταν το θέμα μέχρι στιγμής με την αποτυχία της επιχείρησης Prosperity Guardian του Biden να εξασφαλίσει την κρίσιμη πλωτή οδό της Ερυθράς Θάλασσας.
7_4.png
Θα μπορούσε η Τεχεράνη να χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο ως οικονομικό όπλο ενάντια στη Δύση;

Ο Asher προτρέπει τον κόσμο να εξετάσει τις τις οικονομικές επιπτώσεις των προηγούμενων πετρελαϊκών σοκ...
Το ακραίο σενάριο είναι οι αντάρτες Houthis της Υεμένης να αρχίζουν να στοχεύουν βασικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία.
8_4.png
Θυμάστε το 2019;

Σε περίπτωση επανάληψης του 2019, τότε οι τιμές του αργού Brent θα μπορούσαν να εκτιναχθούν.
Και αυτό θα προκαλούσε τεράστιο πονοκέφαλο στη μάχη του Jerome Powell για τον πληθωρισμό.
9_3.png
Το βασικό θέμα της έρευνας του άλλωστε είναι ότι οι αντίπαλοι της Αμερικής στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να εργαλειοποιήσουν την ενέργεια για να προκαλέσουν οικονομικό σοκ.
Αυτό που είναι απαραίτητο για τον αμερικανικό στρατό δεν είναι μόνο να επικεντρωθεί στο σημείο της Ερυθράς Θάλασσας, αλλά και στην ενεργειακή υποδομή της Σαουδικής Αραβίας, επειδή οι τιμές του αργού θα μπορούσαν να απέχουν μόλις μια επίθεση από την εκτίναξη των 100 δολαρίων το βαρέλι.
10_2.png
Υπάρχουν όμως και καλά νέα: η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ βρίσκεται σε υψηλά ρεκόρ.
Τα κακά νέα: οι πολεμιστές της ριζοσπαστικής κλιματικής αλλαγής στον Λευκό Οίκο έχουν αποστραγγίσει τα στρατηγικά αποθέματα (SPR) και έχουν συντρίψει την ικανότητα επέκτασης της ικανότητας διύλισης.
11_3.png
Μια τέλεια καταιγίδα υψηλότερων τιμών αργού ετοιμάζεται... Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Μέση Ανατολή.
12_3.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης