Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιο κοντά στον εφιάλτη η Γάζα: Λιμός και εισβολή IDF στη Rafah στο Ραμαζάνι - Πιέζουν Ισραήλ και Hamas για εκεχειρία οι ΗΠΑ

Πιο κοντά στον εφιάλτη η Γάζα: Λιμός και εισβολή IDF στη Rafah στο Ραμαζάνι - Πιέζουν Ισραήλ και Hamas για εκεχειρία οι ΗΠΑ
Πρωτοφανής παρέμβαση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Kamala Harris - Netanyahu (Ισραήλ): Παραληρηματικές οι απαιτήσεις της Hamas
(upd6) Έντονες πιέσεις σε Hamas και Ισραήλ να καταλήξουν σε μια κατάπαυση πυρός διάρκειας τουλάχιστον 6 εβδομάδων ασκούν οι ΗΠΑ μέσω της αντιπροέδρου Kamala Harris, τη στιγμή πάντως που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται να είναι στο απόλυτο αδιέξοδο.
Παρά την πρωτοφανή παρέμβαση της Harris και την πίεση στο Ισραήλ να κάνει περισσότερα για την ασφαλή διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να αποφευχθεί μια «ανθρωπιστική καταστροφή», ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu υποστήριξε πως δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, αναφέροντας πως οι απαιτήσεις της Hamas είναι παραληρηματικές.
Εφόσον, οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν μέσα στα επόμενα 24ωρα να καταλήξουν σε μια κατάπαυση πυρός, τότε το άμεσο μέλλον σκιαγραφείται πραγματικά εφιαλτικό, καθώς οι Ισραηλινοί έχουν απειλήσει να εισβάλλουν με χερσαίες δυνάμεις στη Rafah ακόμα και μέσα στο Ραμαζάνι, ιερή περίοδο για τους Μουσουλμάνους.
Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι προειδοποιήσεις για κίνδυνο λιμοκτονίας ολοένα και περισσότερων Παλαιστίνιων.

Αίγυπτος: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις... παρά το αδιέξοδο

Αν και μέχρι πριν λίγες ώρες αναφερόταν πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Hamas και του Ισραήλ βρίσκονταν στο απόλυτο αδιέξοδο, με το Ισραήλ μάλιστα να μποϊκοτάρει τις συνομιλίε καθώς δεν έστειλε αντιπροσωπεία στις συνομιλίες στο Κάιρο, αιγυπτιακά ΜΜΕ μεταδίδουν πως καταγράφεται σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες με την Hamas στο Κάιρο.
Η Αίγυπτος συνεχίζει να καταβάλλει έντονες προσπάθειες για να επιτευχθεί μια εκεχειρία πριν από το Ραμαζάνι μετέδωσε το Al Qahera.
Σημειώνεται πως αντιπροσωπεία της Hamas βρίσκεται στο Κάιρο,
όπου ήδη είναι παρούσες αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Κατάρ, προκειμένου να δώσει την τελική της επίσημη απάντηση επί της συμφωνίας που έχει καταρτιστεί.
Η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth
μετέδωσε πως το Ισραήλ μποϊκοτάρει τις συνομιλίες και δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, όσο δεν ικανοποιείται η απαίτησή του να του επιδοθεί πλήρης κατάλογος με τα ονόματα των ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, παραμένουν όμηροι στη Γάζα 130 και πλέον άνθρωποι, εκ των οποίων οι 31 θεωρείται πως είναι νεκροί.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει ότι σε «πρώτη φάση» θα κηρυχθεί παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για έξι εβδομάδες και θα αφεθούν ελεύθεροι πάνω από 40 όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 400 Παλαιστινίων κρατούμενων από το Ισραήλ.
Σκοπός είναι να κηρυχθεί ανακωχή πριν από το Ραμαζάνι, ιερό μήνα για τους μουσουλμάνους, που φέτος αρχίζει το βράδυ της 10ης ή της 11ης Μαρτίου.

Πιέσεις σε Ισραήλ, Hamas

«Δεδομένης της τεράστιας κλίμακας του πόνου στη Γάζα, χρειάζεται να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός.
Υπάρχει μια συμφωνία πάνω στο τραπέζι, και όπως έχουμε πει, η Hamas πρέπει να συμφωνήσει σε αυτή.
Ας πάμε σε μια εκεχειρία.
Οι άνθρωποι στη Γάζα λιμοκτονούν.
Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες και η ανθρωπιά μας αναγκάζει να αναλάβουμε δράση…
Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να αυξήσει σημαντικά τη ροή της βοήθειας.
Δεν υπάρχουν δικαιολογίες» υποστήριξε η Harris, τονίζοντας ότι πρέπει να αυξήσουν περισσότερα σημεία διέλευσης και να μην επιβάλλονται ανούσιοι περιορισμοί στη διανομή της βοήθειας.
Η Harris αναμένεται να έχει συνομιλίες σήμερα με τον Ισραηλινό Benny Gantz, μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης, ο οποίος θα συναντηθεί τόσο με τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ, Anthony Blinken όσο και με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan.

Άμεσα βοήθεια στη Γάζα

Στο ίδιο μήκος και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken, ο οποίος επισήμανε πως είναι «επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε τη ροή βοήθειας προς τη Γάζα».
«Ο πληθυσμός χρειάζεται επειγόντως περισσότερα τρόφιμα, νερό και άλλη βοήθεια.
Για αυτό οι ΗΠΑ εργάζονται προκειμένου να παραδοθεί περισσότερη βοήθεια από κάθε διαθέσιμο δίαυλο, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών ρίψεων» υποστήριξε ο Blinken, τη στιγμή που ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Γάζας – συγκεκριμένα τα 2,2 εκατομμύρια πολίτες από τα συνολικά 2,4 εκατ. – είναι αντιμέτωπος με σχεδόν αναπόφευκτο λιμό.
Είναι χαρακτηριστικό πως ολοένα και περισσότερα κράτη αποφασίζουν να ρίξουν την ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους με αλεξίπτωτα… από τον αέρα.

Μέσα σε 24 με 48 ώρες αν το Ισραήλ…

Η ανακωχή θα μπορούσε να συμφωνηθεί μέσα σε «24 ως 48 ώρες» αν το Ισραήλ αποδεχθεί «αιτήματα της Hamas» υποστήριξε ανώτερο στέλεχος της Hamas.
Όπως είπε, αυτά περιλαμβάνουν την «επιστροφή στη βόρεια Γάζα των εκτοπισμένων» και την «αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να φθάσει στο επίπεδο των «400 ως 500 φορτηγών την ημέρα», έναντι περίπου 80 που είναι αυτή τη στιγμή.
Επιπλέον, η Hamas ζητεί οριστική κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Netanyahu: Παραληρηματικές απαιτήσεις

Τις αξιώσεις αυτές απέρριψε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, ο οποίος έκανε λόγο για παραληρηματικές απαιτήσεις.
«Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να επιτύχουμε, αλλά ας γίνει σαφές σε όλους σας τούτο - δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω όσον αφορά τις παραληρηματικές απαιτήσεις της Hamas», τόνισε ο Netanyahu.
Η ισραηλινή κυβέρνηση απαιτεί μεταξύ άλλων να της επιδοθεί κατάλογος με τα ονόματα των ομήρων που κρατά η Hamas προτού δεχθεί να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις εκ του σύνεγγυς, στις οποίες μεσολαβούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ καθώς και να διασαφηνιστεί πόσους Παλαιστίνιους κρατούμενους αναμένει η Hamas να αφήσει ελεύθερους το Ισραήλ.
Επιπλέον, ο Netanyahu υπογράμμισε πως δεν έχει λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις στις ανησυχίες της κυβέρνησής του και απέρριψε τη «διεθνή πίεση να τερματίσουμε τον πόλεμο» προτού επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.
«Με ή χωρίς συμφωνία, θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε ως την ολοκληρωτική νίκη» επισήμανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Φόβοι ΟΗΕ για γενίκευση της σύρραξης

Τον φόβο του ότι ο πόλεμος στη Γάζα μπορεί να οδηγήσει «σε μια πολύ μεγαλύτερη ανάφλεξη» εξέφρασε ο Volker Turk, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.
«Ανησυχώ βαθιά για το γεγονός ότι σε αυτή τη πυριτιδαποθήκη, κάθε σπίθα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη ανάφλεξη» είπε ο Turk, προσθέτοντας ότι «αυτό θα έχει επιπτώσεις για όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς και σε άλλες πέραν αυτής».

Στους 30.500 οι νεκροί

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 30.534 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.
Περίπου 72.000 είναι οι τραυματίες, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.
Σημειώνεται πως κατά την εισβολή της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου είχαν σκοτωθεί και σφαγιαστεί 1.160 άνθρωποι, ενώ είχαν απαχθεί άλλοι 250.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης