Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Βαθιά ύφεση της αγοράς ακινήτων - Δεν αρκούν τα μέτρα στήριξης

Κίνα: Βαθιά ύφεση της αγοράς ακινήτων - Δεν αρκούν τα μέτρα στήριξης
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν κλιμακώσει την πίεση στις τράπεζες για την ενίσχυση παροχής των δανείων τους μέσω των λεγόμενων «white lists»

Σε βαθιά ύφεση παραμένει η αγορά των ακινήτων στην Κίνα, παρά τα μέτρα στήριξης.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η αξία των πωλήσεων νέων κατοικιών από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων στη χώρα κατέγραψε μείωση κατά 60% σε σχέση με το 2023 στα 185,9 δισεκατομμύρια γουάν (25,8 δισεκατομμύρια δολάρια), μετά από αντίστοιχη μείωση της τάξης του 34,2% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της China Real Estate Information Corp. (CRIC).
Οι πωλήσεις του Φεβρουαρίου μειώθηκαν κατά 20,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Η πρόσφατη μείωση αυτή οφείλεται εν μέρει στην εποχικότητα των πωλήσεων κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το κινεζικό νέο έτος, όπως δήλωσε η CRIC.
Η ζήτηση και η προσφορά αναμένεται να ανακάμψουν τον Μάρτιο σε μηνιαία βάση, αλλά η τάση μείωσης σε ετήσια βάση ενδέχεται να συνεχιστεί, καθώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς.
Η ύφεση της αγοράς ακινήτων παραμένει σημαντικό εμπόδιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, αυξάνοντας την πίεση στους κατασκευαστές οι οποίοι αγωνίζονται διακαώς να αποπληρώσουν τα χρέη τους και να ολοκληρώσουν τα έργα τους.
Η Country Garden Holdings Co., η οποία ήταν κάποτε η μεγαλύτερη κατασκευαστική της χώρας, έλαβε αυτή την εβδομάδα αίτηση πιστωτών η οποία κατατέθηκε σε δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ για την εκκαθάριση της εταιρείας λόγω αποτυχημένης αποπληρωμής χρέους.
Η κίνηση αυτή έγινε ένα μήνα μετά την δικαστική εντολή εκκαθάρισης της China Evergrande Group, η οποία είχε σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη κατάρρευση στην τριετή κρίση της συγκεκριμένης αγοράς.

Πιέσεις στις τράπεζες

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν κλιμακώσει την πίεση στις τράπεζες για την ενίσχυση παροχής των δανείων τους μέσω των λεγόμενων «white lists», δηλαδή των εγκεκριμένων κατασκευαστικών για στήριξη από το κινεζικό πολιτμπιρό.
Οι κρατικές τράπεζες έχουν δεσμεύσει τουλάχιστον 124 δισεκατομμύρια γουάν (17 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δάνεια για έργα κατασκευής ακινήτων τα οποία είναι επιλέξιμα για στήριξη, όπως ανέφεραν πρόσφατα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το Υπουργείο Στέγασης της χώρας έχει δώσει κατευθυντήριες προς τις τοπικές κυβερνήσεις να αποτρέψουν την αγορά ακινήτων από το να καταγράψει σημαντικές διακυμάνσεις όσον αφορά τις τιμές.
Ένα άλλο καίριο θέμα αποτελεί η διεύρυνση της χρήσης των δανείων εμπορικών ακινήτων για τους εργολάβους για την αποπληρωμή άλλων χρεών.
Η κυβέρνηση αύξησε επίσης τη στήριξη για τον προβληματικό τομέα των ακινήτων με τη μεγαλύτερη μείωση που έχει γίνει ποτέ στο βασικό επιτόκιο αναφοράς για τα ενυπόθηκα δάνεια, κίνηση η οποία μπορεί να προσελκύσει τους αγοραστές κατοικιών καθώς οι τιμές καταγράφουν μείωση.
Ωστόσο, αναλυτές της αγοράς προειδοποιούν ότι η ουσιαστική ανάκαμψη των πωλήσεων εξαρτάται από ακόμη ισχυρότερες πολιτικές αποφάσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης