Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκάρει η CIA: Ο Zelensky θα δολοφονηθεί – McGregor: Αδυνατούν οι Αμερικανοί – Macron: Θα στείλουμε στρατό στην Ουκρανία

Σοκάρει η CIA: Ο Zelensky θα δολοφονηθεί – McGregor: Αδυνατούν οι Αμερικανοί – Macron: Θα στείλουμε στρατό στην Ουκρανία
Douglas McGregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Εάν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν πόλεμο, τα Ρωσικά υποβρύχια θα βουλιάξουν τα αμερικανικά πλοία - Times: Η Ρωσία θα μπορεί να παρακολουθεί την αποστολή πυραύλων SCALP και Storm Shadow στην Ουκρανία
(upd31) Ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται οι διαρροές από τις παρακολουθήσεις Γερμανών στρατιωτικών για το πώς θα χτυπηθεί η Γέφυρα Κερτς στην Κριμαία… στο μέτωπο ο Ουκρανικός στρατός παραπαίει… στην κυριολεξία…
Η CIA σοκάρει με τις αναφορές ότι τελικά οι ΗΠΑ θα σκοτώσουν τον Zelensky γιατί δεν τους είναι χρήσιμος.
Ο αμερικανός συνταγματάρχης McGregor προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να στείλουν στρατό στην Ουκρανία και να ήθελαν, τα ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια θα βουλιάξουν τα αμερικανικά μεταγωγικά…
Οι Βρετανοί πάντως κόντρα σε όλους επιμένουν, ο κύριος στόχος της Ουκρανίας πρέπει να είναι η καταστροφή της Γέφυρας της Κριμαίας… μια γέφυρα σύμβολο που ενώνει την Ρωσία με την Ρωσική Κριμαία.
Γερμανός στρατηγός προειδοποιεί, ότι το Kharkiv θα πέσει στα χέρια των Ρώσων αργά ή γρήγορα και οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για αυτή την μοιραία εξέλιξη.
Παράλληλα, ο Macron σε ερώτηση που τέθηκε σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία είπε ότι τίποτα δεν αποκλείεται.

Ο Macron εξήγησε την ιδέα αποστολής γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Η Γαλλία δεν σκοπεύει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία στο εγγύς μέλλον, αλλά εξετάζει πιθανά μέτρα για να την υποστηρίξει, δήλωσε ο πρόεδρος Emmanuel Macron σε συνέντευξή του στην τσεχική πύλη Novinky και την εφημερίδα Právo ενόψει της επίσκεψής του στην Πράγα.
«Απαντώντας σε ερώτηση που τέθηκε σχετικά με την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, είπα ότι τίποτα δεν αποκλείεται.
Αυτό δεν σημαίνει ότι εξετάζουμε το ενδεχόμενο αποστολής γαλλικών στρατευμάτων στο εγγύς μέλλον, αλλά ανοίγουμε τη συζήτηση και σκεφτόμαστε ό,τι μπορεί να γίνει για να στηρίξουμε την Ουκρανία, πρώτα απ' όλα στο ουκρανικό έδαφος» είπε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Stephane Sejournet μίλησε επίσης για την απουσία σχεδίων αποστολής στρατιωτικού προσωπικού στη μετασοβιετική δημοκρατία.
Έτσι, μιλώντας την 1η Μαρτίου στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, τόνισε ότι οι Γάλλοι δεν θα πεθάνουν για την Ουκρανία.
Ωστόσο, την ίδια μέρα, η εφημερίδα Le Monde, επικαλούμενη πηγές, ανέφερε ότι το Παρίσι διερευνά τη δυνατότητα να επιτρέψει στις ειδικές δυνάμεις και άλλες στρατιωτικές μονάδες να περάσουν τα ουκρανικά σύνορα προκειμένου να τεθεί ένα «στρατηγικό δίλημμα» για τη Ρωσία.
Η δημοσίευση εξηγεί ότι μια γαλλική στρατιωτική παρουσία θα μπορούσε να «προστατεύσει ορισμένα εδάφη και να περιορίσει τις επιθέσεις από τη Ρωσία».

Larry Johnson (πρώην CIA): Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θα εξοντώσουν τον Zelensky και τον Budanov της Διεύθυνσης Πληροφοριών

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky και ο επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας Kirill Budanov θα απομακρυνθούν σύντομα επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τους χρειάζονται πλέον, δήλωσε ο Larry Johnson πρώην αξιωματικός της CIA.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μακρά ιστορία συμφωνιών με περιφρονημένους ανθρώπους.
Όταν γίνονται περιττοί, τους ξεφορτωόμαστε.
Σύντομα ο Zelensky και ο Budanov θα ανακαλύψουν ότι δεν χρειάζονται από τη Δύση.
Ναι, ο διευθυντής της CIA πήγε στην Ουκρανία και τους διαβεβαίωσε: «Είμαστε ακόμα φίλοι».
Αλλά, ξέρετε, όταν έρθει η ώρα να πατήσουν τη σκανδάλη, θα την τραβήξουν.
Ο Zelensky, αν είναι τυχερός, θα επιβιώσει και θα ξεφύγει.
Αλλά μου φαίνεται ότι πιο πιθανό είναι να σκοτωθεί», προέβλεψε ο Larry Johnson.
Σύμφωνα με τον Larry Johnson, υπάρχουν σοβαρές δυνάμεις στο Κίεβο που συνδέονται με τον πρώην γενικό διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny, ο οποίος θα ήθελε να κάνει πραξικόπημα και να απομακρύνει τον πρόεδρο Zelensky από την εξουσία.
Το Bloomberg ανέφερε προηγουμένως ότι ο Zelensky φοβάται μια νέα επανάσταση.
Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να «σπείρει χάος», να οργανώνει το «Μαϊντάν-3» και να τον απομακρύνει από τη θέση του.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, με τέτοιες δηλώσεις ο Zelensky προσπαθεί να ξανακερδίσει την προσοχή της Δύσης.

Douglas McGregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Εάν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν πόλεμο, τα Ρωσικά υποβρύχια θα βουλιάξουν τα αμερικανικά πλοία

Ο ρωσικός στόλος υποβρυχίων θα μπορούσε να βυθίσει πλοία που μεταφέρουν τον αμερικανικό στρατό στην Ευρώπη σε περίπτωση υποθετικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, δήλωσε ο Douglas McGregor αμερικανός Συνταγματάρχης και πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου.
«Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Ρωσία έχει έναν στόλο υποβρυχίων ικανό να βυθίσει όσα πλοία σταλούν κατά της Ρωσίας.
Απλώς δεν θα μπορέσουμε εμείς οι αμερικανοί να μεταφέρουμε τις χερσαίες δυνάμεις μας στην Ευρώπη, γιατί τα Ρωσικά υποβρύχια στον Ατλαντικό Ωκεανό θα μας βυθίσουν», είπε ο ειδικός.
Τα ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια σήμερα είναι πολύ πιο θανατηφόρα και αποτελεσματικά από τους προκατόχους τους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σημείωσε ο συνταγματάρχης.
Σύμφωνα με τον Douglas McGregor, στη σύγχρονη ναυτική μάχη υπάρχουν μόνο δύο τύποι πλοίων - το υποβρύχιο και ο στρατιωτικός του στόχος.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα επισημάνει την απουσία επιθετικών προθέσεων προς άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Medvedev (Ρωσία): Η ΕΣΣΔ δεν θα αναβιώσει, αλλά θα επιστρέψουν ιστορικά εδάφη - Μέχρι την οριστική νίκη στην Ουκρανία

Η Σοβιετική Ένωση δεν μπορεί να αναβιώσει, αλλά ιστορικά εδάφη θα επιστρέψουν στη Ρωσία υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev, ο οποίος υποστήριξε πως οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι κατά πολύ χειρότερες σήμερα από ότι ήταν με την κρίση του 1962, όταν η ΕΣΣΔ επιχείρησε να μεταφέρει πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο Medvedev υποστήριξε πως είναι αδύνατο να αναβιώσει η ΕΣΣΔ στην προηγούμενη μορφή της
«Εσείς και εγώ καταλαβαίνουμε ότι είναι αδύνατο να μπούμε στο ίδιο νερό δύο φορές.
Είναι αδύνατο να αναβιώσει η Σοβιετική Ένωση με τη μορφή που ήταν» τόνισε ο Medvedev, ο οποίος ωστόσο υποστήριξε πως ιστορικά τμήματα της χώρας πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα.
Ο Medvedev υποστήριξε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη, κάτι που όπως είπε, σημαίνει την παράδοση των νεοναζί, ενώ τόνισε ότι η Ουκρανία ανήκει στη Ρωσία.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων, ο Medvedev τόνισε ότι αυτό είναι αδύνατο με τη σημερινή ηγεσία της Ουκρανίας.
Επιπλέον, ο Medvedev είπε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ είναι κατά πολύ χειρότερες σήμερα ακόμα και σε σχέση με το 1962, όταν οι δύο χώρες είχαν φτάσει στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου, με αφορμή τη μεταφορά σοβιετικών πυραύλων στην Κούβα.
Όπως είπε ο Ρώσος πολιτικός, οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις και στρατιωτικοί σύμβουλοι ήδη διεξάγουν πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Mark Thies (Βέλγος αντιστράτηγος): Ανοχύρωτη στρατιωτικά η Ευρώπη - Εάν χρειαστεί, θα πολεμήσει… με πέτρες

Σε μια αν μη τι άλλο σοκαριστική παραδοχή για την ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης προχώρησε ο απόστρατος αντιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων του Βελγίου, Mark Thies, ο οποίος υποστήριξε πως η Ευρώπη δεν θα έχει τίποτα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της σε περίπτωση που παρασυρθεί σε μια στρατιωτική σύγκρουση.
Σύμφωνα με τον Thies, είναι τόσο τεράστιο το έλλειμμα πυρομαχικών που εάν οι Ευρωπαίοι εμπλακούν σε πόλεμο, λίγο μετά την έναρξη του, το μόνο που θα έχουν να ρίξουν για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, θα είναι… πέτρες.
«Σε λίγες ώρες από την έναρξη του πολέμου, το μόνο που θα έχουμε να πετάξουμε… είναι πέτρες.
Είμαστε ήδη σε κακά χάλια.
Να είστε σίγουροι ότι οι αντίπαλοι μας, είτε βρίσκονται στη Μόσχα είτε στο Πεκίνο ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, γνωρίζουν για την έλλειψη πυρομαχικών» τόνισε ο Thies, αναφέροντας πως το βασικό πρόβλημα είναι τα μικρά αποθέματα πυρομαχικών υψηλής ποιότητας και ο μεγάλος χρόνος παράδοσης που απαιτείται για την αναπλήρωσή τους.
«Αν παραγγείλετε σήμερα, μπορεί να χρειαστούν έως και επτά χρόνια για να αναπληρωθούν» σημείωσε ο Thies, επισημαίνοντας ότι οι στρατοί της ΕΕ είναι σχεδιασμένοι για εκστρατευτικές επιχειρήσεις, με μικρά σώματα, ελάχιστη υλικοτεχνική υποστήριξη και πολύ μικρή έως μηδαμινή κατανάλωση πυρομαχικών.

Harald Kujat (Γερμανός στρατηγός): Η Ουκρανική πόλη Kharkiv θα πέσει στα χέρια των Ρώσων, η πτώση της Avdiivka ήταν σημαντική

Μετά την κατάληψη της Avdiivka, ο επόμενος στόχος του ρωσικού στρατού θα είναι το Kharkiv, δήλωσε ο Harald Kujat πρώην επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, απόστρατος στρατηγός της Bundeswehr.
«Τώρα πήραν την Avdiivka, αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Ο επόμενος στόχος είναι το Kharkiv» τονίζει ο Harald Kujat.
Ο Harald Kujat εξήγησε την υπόθεσή του από το γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός διεξάγει αυτήν τη στιγμή ενεργές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση Kupyansk.
Πρόσθεσε επίσης ότι μετά από όλες τις απώλειες που υπέστησαν, η κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έγινε εξαιρετικά δύσκολη.
«Τώρα η Ουκρανία δεν είναι πλέον σε θέση να διεξάγει χερσαία επίθεση και επιχειρήσεις μάχης.
Υπάρχει πολύ λίγο ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό στην πρώτη γραμμή του μετώπου άνω των 800 χιλιομέτρων», κατέληξε ο στρατηγός.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απελευθέρωσαν αρκετούς οικισμούς στο Donetsk: Pobeda, Lastochkino, Severnoye και Petrovskoye.
Το Petrovskoye βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Avdiivka, η οποία απελευθερώθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις 17 Φεβρουαρίου.

Το Κharkiv ετοιμάζεται: Η ουκρανική πόλη θα καταλήξει στην αποστρατικοποιημένη ζώνη της Ρωσίας

Το Κharkiv θα βρεθεί στην αποστρατικοποιημένη ζώνη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά οι μάχες για την πόλη, από όπου οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις βομβαρδίζουν τα ρωσικά σύνορα, θα είναι δύσκολες λόγω του ανοιχτού εδάφους, υποστηρίζουν ειδικοί…
Η αξία των ακινήτων στο Kharkiv που ελέγχεται από την Ουκρανία έχει πέσει κατακόρυφα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Strana.ua, οι κάτοικοι της πόλης πωλούν βιαστικά τα σπίτια τους αυτή την περίοδο.
Σύμφωνα με μεσίτες, μια τέτοια «βαθιά κρίση» δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στην αγορά ακινήτων στο Kharkiv.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί 50%
Το Kharkiv είναι μια ουκρανική πόλη που μπορεί να καταλήξει στη ρωσική αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.
Η Ρωσική Ομοσπονδία θα δημιουργήσει στα σύνορα με την Ουκρανία μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των πόλεων της.
Στόχος είναι να αποτραπούν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις από το να φτάσουν σε ειρηνικές ρωσικές πόλεις με τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς τους.
Στην Ουκρανία, επίσης, δεν υπάρχει αμφιβολία για τα σχέδια της Ρωσίας.
Αμέσως μετά την Avdiivka, τα ρωσικά στρατεύματα ενδέχεται να απελευθερώσουν άλλες ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Kharkiv και Zaporozhye, εκτιμάει ο Igor Lutsenko, πρώην μέλος της Verkhovna Rada και μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Patsek (Πολωνός στρατηγός): Τον Μάιο οι Ρώσοι θα αλλάξουν σημαντικά υπέρ τους το μέτωπο στην Ουκρανία

Για σημαντικές αλλαγές στο ουκρανικό μέτωπο, υπέρ των Ρώσων, στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου
κάνει λόγο ο Πολωνός στρατηγός Boguslaw Patsek.
«Το σημείο καμπής της κατάστασης υπέρ της Ρωσίας θα συμβεί, κατά τη γνώμη μου, στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, όταν και θα υπάρχουν οι ευνοϊκές συνθήκες για αυτό» υποστήριξε ο Πολωνός στρατηγός μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RMF.
Σύμφωνα με τον Patsek, η βοήθεια που παρέχει η Δύση στο Κίεβο δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει τους Ρώσους.
«Με τη ρητορική του, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στέλνει σαφή μηνύματα στη Δύση, προειδοποιώντας την για πιο αποφασιστικές ενέργειες.
Η Ρωσία έχει μεγάλο πλεονέκτημα σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν οξεία έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.
Επιπλέον, τώρα ο ρωσικός στρατός δεν λειτουργεί καν με πλήρη ισχύ, κάτι που θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση σε ολόκληρη τη Δύση για το απαράδεκτο μιας περιφρονητικής στάσης απέναντι στη Ρωσία» επισήμανε ο Πολωνός στρατηγός.

Υπουργείο Άμυνας Ρωσίας: Στάχτη και δεύτερο αμερικανικό Abrams στην Ουκρανία

Ένα ακόμα αμερικανικό τανκ Abrams έγινε… στάχτη κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού στρατού στην κατεύθυνση της Avdiivka, στην ευρύτερη επαρχία του Donetsk.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν ένα ακόμα άρμα Abrams, στην κατεύθυνση της Avdiivka, λαμβάνοντας ακόμα πιο πλεονεκτικές θέσεις και εξουδετερώνοντας περισσότερους από 490 στρατιώτες.
Σημειώνεται πως αυτό είναι το δεύτερο Abrams που έχουν καταστρέψει οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Το πρώτο είχε καταστραφεί και πάλι σε μάχες που έγιναν κοντά στην Avdiivka, από ένα drone FPV.
Το τανκ M1 Abrams είναι το κύριο άρμα μάχης του αμερικανικού στρατού και είναι ένα από τα βαρύτερα παγκοσμίως καθώς το βάρος του ξεπερνά τους 62 τόνους.
Οι ΗΠΑ είχαν δεσμευτεί ότι θα παραδώσουν στους Ουκρανούς 31 τανκ Abrams, με τις παραδόσεις τους να έχουν αρχίσει ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Focus: Προς κατάρρευση οι Ουκρανοί - Δεν είναι καλά προετοιμασμένες οι αμυντικές γραμμές τους

Η αντίσταση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να καταρρεύσει καθώς οι αμυντικές γραμμές τους δεν είναι καλά προετοιμασμένες για μια ρωσική επίθεση αναφέρει δημοσίευμα του Focus.
«Όποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις, πρέπει να αντιληφθεί τα τεράστια προβλήματα της Ουκρανίας.
Τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ενεργούν όλο και πιο επιτυχημένα» επισημαίνει το Focus, τονίζοντας ότι οι ουκρανικές αμυντικές γραμμές δεν είναι καλά προετοιμασμένες για μια ρωσική επίθεση.
«Τα ελάχιστα εξοπλισμένα χαρακώματα, οι λιγότερες προμήθειες πυρομαχικών και η λιγότερη δυτική βοήθεια ενισχύουν την εντύπωση ότι η αντίσταση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να καταρρεύσει» υποστηρίζει το Focus.

Orban (Ουγγαρία): Ούτε η Δύση ούτε η Ρωσία θα νικήσουν στην Ουκρανία

Η Δύση δεν θα μπορέσει να νικήσει τη Ρωσία στη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά ούτε η Ρωσία θα μπορέσει να κερδίσει εκεί, επομένως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Victor Orban.
Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της χώρας ο Orban επισήμανε πως η μόνη λύση είναι να αρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
«Είναι ήδη προφανές ότι αυτός ο πόλεμος δεν θα κερδηθεί από τη Δύση εναντίον της Ρωσίας.
Όμως ούτε η Ρωσία θα μπορέσει να κερδίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Υπάρχει μόνο μία λύση: οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες πρέπει να ξεκινήσουν αργά ή γρήγορα.
Όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους.
Η στρατιωτική κατάσταση στη σύγκρουση στην Ουκρανία αναπτύσσεται προς το συμφέρον της Ρωσίας, ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Δύσης» ανέφερε ο Orban.
Όπως είπε, «πριν από ένα χρόνο, η στρατιωτική κατάσταση δεν ήταν τόσο προφανής όσο είναι τώρα».
«Τώρα είναι απολύτως σαφές ότι κλίνει προς τη Ρωσία» υπογράμμισε ο Orban, αναφέροντας πως οι περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, δυστυχώς, πιστεύουν ότι ο χρόνος είναι με το μέρος της Δύσης και ότι εάν ο πόλεμος συνεχιστεί, θα είναι δυνατό να επιτευχθούν πιο συμφέρουσες θέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων».
«Υπάρχει μια ενεργή συζήτηση για αυτό το θέμα στην Ευρώπη και η Ουγγαρία είναι μια από τις λίγες χώρες που σκέφτονται διαφορετικά», είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η Δύση έχασε την ευκαιρία να συνάψει μια ειρηνευτική συμφωνία όταν η Μόσχα ενδιαφέρθηκε για αυτήν.

Glen Grant (Βρετανός Συνταγματάρχης): Ο Ουκρανικός στρατός να καταστρέψει την Γέφυρα της Κριμαίας

Ο βασικός στρατηγικός στόχος για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι η καταστροφή της γέφυρας της Κριμαίας, δήλωσε ο Glen Grant απόστρατος Βρετανός συνταγματάρχης σε συνέντευξή του στην Espreso.
«Η γέφυρα της Κριμαίας είναι ξεκάθαρα ο πρωταρχικός στρατηγικός στόχος.
Η καταστροφή της θα διακόψει τις επικοινωνίες με την Κριμαία, αναγκάζοντας τη Ρωσία να βασιστεί σε θαλάσσιους ή χερσαίους δρόμους, κάτι που θα οδηγούσε σε υλικοτεχνικά προβλήματα», είπε ο συνταγματάρχης.
Σύμφωνα με τον Glen Grant, το παράδειγμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δείχνει ότι η καταστροφή γεφυρών, σταθμών παραγωγής ενέργειας, φραγμάτων και εργοστασίων είναι στρατηγικά πολύτιμοι στόχοι.
Ωστόσο, ο απόστρατος αξιωματικός σημείωσε ότι, παρά την αποτελεσματικότητα των ασύμμετρων ενεργειών, είναι δύσπιστος σχετικά με την ικανότητα της Ουκρανίας να ανατρέψει έτσι το ρεύμα της σύγκρουσης με έναν εχθρό που είναι τόσο ανώτερός της σε πόρους.
Η Margarita Simonyan, αρχισυντάκτρια του ομίλου μέσων μαζικής ενημέρωσης Rossiya Segodnya και του τηλεοπτικού καναλιού RT, είπε ότι έλαβε μια ηχογράφηση στην οποία υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της γερμανικής Bundeswehr συζητούν «πώς θα βομβαρδίσουν τη Γέφυρα της Κριμαίας.
Στην ηχογράφηση διάρκειας 40 λεπτών, οι αξιωματικοί της Bundeswehr αναφέρουν τόσο τον αμερικανικό όσο και τον βρετανικό στρατό, «συζητώντας επιπόλαια ότι αυτοί εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Waldemar Gerdt (Γερμανός Πολιτικός): Απερίσκεπτα τα σχέδια επίθεσης στη γέφυρα της Κριμαίας

Ο πρώην βουλευτής της γερμανικής Bundestag Waldemar Gerdt χαρακτήρισε απερίσκεπτα τα σχέδια για εκτόξευση πυραύλων στη Γέφυρα της Κριμαίας.
Η Margarita Simonyan, αρχισυντάκτρια του ομίλου μέσων μαζικής ενημέρωσης Rossiya Segodnya και του τηλεοπτικού καναλιού RT, είπε ότι έλαβε μια ηχητική ηχογράφηση στην οποία υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της γερμανικής Bundeswehr συζητούν «πώς θα βομβαρδίσουν τη γέφυρα της Κριμαίας»
Μεταξύ άλλων, οι στρατιωτικοί συζητούν πώς να χρησιμοποιήσουν πυραύλους Taurus και να εκπαιδεύσουν τον ουκρανικό στρατό να εκτοξεύει πυραύλους στη Γέφυρα της Κριμαίας με τέτοιο τρόπο ώστε να μην θεωρηθεί η Γερμανία συμμετέχουσα στον πόλεμο.

Times: Η Ρωσία θα μπορεί να παρακολουθεί την αποστολή πυραύλων SCALP και Storm Shadow στην Ουκρανία

Η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών μπορεί να παρακολουθεί τη μεταφορά των δυτικών πυραύλων SCALP και Storm Shadow στην Ουκρανία χάρη σε πληροφορίες που έγιναν γνωστές μετά από δημοσιευμένη συνομιλία μεταξύ του γερμανικού στρατού, κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα η βρετανική εφημερίδα The Times.
Σύμφωνα με το Times, η Γαλλία στέλνει πυραύλους SCALP σε crossover της Audi Q7, ενώ οι Βρετανοί χρησιμοποιούν τεθωρακισμένα οχήματα Ridgeback για τη μεταφορά του Storm Shadow.
«Αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να εντοπίσουν τέτοια οχήματα, στοχεύοντας ενδεχομένως τέτοια οχήματα στην Ευρώπη και την Ουκρανία».
Σύμφωνα με το Times, η Βρετανία και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ανησυχούν πολύ από μια παραβίαση της ασφάλειας των πληροφοριών που οδήγησε στην αποκάλυψη τέτοιων ευαίσθητων δεδομένων.
Ο Storm Shadow/SCALP είναι ένας πύραυλος κρουζ που εκτοξεύεται από τον αέρα.
Πρόκειται για κοινό πρόγραμμα της γαλλικής Matra και της αγγλικής British Aerospace.
Τώρα παράγονται από την ευρωπαϊκή εταιρεία MBDA.
Η τιμή μιας μονάδας είναι περίπου 2 εκατομμύρια στερλίνες.
Η εμβέλεια τους, είναι 250 χιλιόμετρα, αλλά υπάρχουν τροποποιήσεις με αυτονομία έως και 560 χιλιόμετρα.

SRF (ΜΜΕ Ελβετίας): O Putin ανοίγει… σαμπάνιες για τη νίκη στην Ουκρανία, στα μαχαίρια… Macron – Scholz

Έτοιμος να ανοίξει σαμπάνιες για τη νίκη του στην Ουκρανία είναι ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, τη στιγμή που ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz είναι… στα μαχαίρια αναφέρει το ελβετικό SRF.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η σύγκρουση μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας όσον αφορά τη στήριξη στην Ουκρανία αποδεικνύεται ευεργετικό για τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
«Ο Putin αυτή τη στιγμή… ανοίγει τη σαμπάνια.
Δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να επωφελείται της αδυναμίας των κρατών της Ευρώπης.
Και όταν οι δύο πιο ισχυροί εταίροι της Ευρώπης διαφωνούν δημόσια τόσο έντονα, αυτό προφανώς εξυπηρετεί τα σχέδια του» αναφέρει το SRF.
Το δημοσίευμα αναφέρεται αφενός στην παρέμβαση του Emmanuel Macron σχετικά με την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων της Δύσης στην Ουκρανία και αφετέρου στο «μήνυμα» του Scholz ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται ποτέ να εμπλακεί στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία και ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να στείλει στρατιώτες της στο ουκρανικό μέτωπο.
«Ο Γερμανός καγκελάριος ανησυχεί με το ότι οι Γάλλοι κάνουν πάντα όμορφες δηλώσεις αλλά καταλήγουν με ελάχιστη ουσία.
Η υπομονή του εξαντλείται» αναφέρει το SRF, το οποίο υποστηρίζει πως οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κρατών της ΕΕ δείχνουν ότι δεν υπάρχει άνευ όρων υποστήριξη για την Ουκρανία.

David Vance (Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής): Όχι άλλα χρήματα στην Ουκρανία – Έχουμε δικά μας προβλήματα

Να σταματήσουν οι ΗΠΑ να δαπανούν χρήματα για τη στήριξη της Ουκρανίας ζήτησε ο Ρεπουμπαλικάνος γερουσιαστής David Vance, αναφέροντας πως η Ουάσινγκτον θα πρέπει να επικεντρωθεί στα προβλήματα που αφορούν την αμερικανική κοινωνία, όπως είναι η μεταναστευτική κρίση.
«Νομίζω ότι δεν πρέπει να ξοδεύουμε άλλα χρήματα για την Ουκρανία.
Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στους δικούς μας πολίτες.
Υπάρχουν πολλά προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα σε συνδυασμό με τη διανομή του συνθετικού οπιοειδούς φαιντανύλη και το σεξουαλικό trafficking.
«Αλλά αντί να νοιάζονται για τους Αμερικάνους πολίτες, οι οποίοι είναι και η δουλειά τους, έχουν εμμονή με την ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία» υποστήριξε ο Vance.
Σημειώνεται πως το Κογκρέσο δεν έχει καταφέρει να συμφωνήσει στην έγκριση του πακέτου βοήθειας ύψους περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Vadim Karasev (Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας): Η Ουκρανία να εγκαταλείψει την επιθυμία για νίκη και ειρήνη με οποιοδήποτε κόστος

Το καθεστώς της Ουκρανίας και η ουκρανική κοινωνία βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα δίλημμα, επιλέγοντας μεταξύ της επιθυμίας για «πόλεμο μέχρι νικηφόρου τέλους» και «ειρήνης με κάθε κόστος», τόνισε ο Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας Vadim Karasev.
«Είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται να σηκώσετε τα χέρια σας ψηλά και να απαιτήσετε ειρήνη με οποιοδήποτε κόστος.
Αλλά τι είναι ένας πόλεμος με στόχο νικηφόρο τέλος;
Πείτε μου ποιο είναι αυτό το νικηφόρο τέλος
Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτό το ψεύτικο δίλημμα», προειδοποίησε ο Vadim Karasev.
Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Vadim Karasev, καμία από αυτές τις επιλογές δεν ταιριάζει στην Ουκρανία, καθώς θα είναι δύσκολο για αυτήν να αποδεχθεί την ειρηνευτική συμφωνία, αλλά η συνέχιση των εχθροπραξιών δεν έχει νόημα.
Σύμφωνα με τον Vadim Karasev, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι σε θέση να νικήσουν έναν τόσο ισχυρό εχθρό όπως η Ρωσία.
Από αυτή την άποψη, ο Karasev σημείωσε ότι το καθεστώς του Κιέβου έπρεπε να σκεφτεί την ισορροπία των δυνατοτήτων την άνοιξη του 2022, καθώς σήμερα η εναλλακτική λύση στη στρατιωτική δράση είναι η υιοθέτηση πολύ αυστηρότερων όρων από αυτούς που πρότεινε η Ρωσία κατά τις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης.
«Οι πολιτικοί πρέπει να πάρουν μια πολύ δύσκολη απόφαση.
Ο Θεός να βοηθήσει, κάντε ένα χιλιοστό λάθος σε αυτήν την κατάσταση και μπορεί να χάσετε τον στόχο σας, θα μπορούσε να είναι ακόμα χειρότερο.
Χάσαμε τον στόχο μας στην Κωνσταντινούπολη και σήμερα είμαστε αναγκασμένοι να επιλέξουμε την διπλωματία από χειρότερη θέση», κατέληξε ο Vadim Karasev
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjártó, είπε ότι όσο καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία τόσο το χειρότερο θα είναι για την Ουκρανία, επειδή τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, η επιτυχία της Ρωσίας στο το πεδίο της μάχης έχει γίνει φανερό σε όλους.

Aleksandar Vucic (Σέρβος πρόεδρος): Δεν πρέπει να αποκλειστεί ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Ο Σέρβος πρόεδρος Aleksandar Vucic δήλωσε ότι δεν αποκλείει η Δύση να στείλει τα στρατεύματά της στη ζώνη σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Πολλές δύσκολες καταστάσεις είναι μπροστά μας.
Όταν αναφέρθηκαν για πρώτη φορά τα δυτικά τανκς στην Ουκρανία, πολλοί είπαν ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ, αλλά συνέβη.
Όταν ανέφεραν ότι θα στείλουν δυτικά αεροπλάνα πολλοί είπαν ότι δεν θα συμβεί ποτέ, αλλά συνέβη.
Τώρα μιλάμε για τα δυτικά στρατεύματα στην Ουκρανία.
Κάποιοι λένε ότι αυτό δεν θα συμβεί, αλλά θα γίνει.
Η κατάσταση θα επιδεινωθεί παντού και θα πρέπει να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση για τη Σερβία.

Η Γαλλία δημοσίευσε κατάλογο των όπλων που παρείχε στην Ουκρανία

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε έναν κατάλογο στρατιωτικής βοήθειας που δόθηκε στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια δύο ετών της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και συστημάτων αεράμυνας.
Η λίστα περιλαμβάνει 50 ενότητες, προστατευτικό εξοπλισμό, συσκευές επικοινωνίας και drones.
Τα όπλα είχαν μεταφερθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Τα συστήματα αεράμυνας περιλαμβάνουν δύο τύπους το Crotale NG, έξι συστήματα Mistral και ένα σύστημα SAMP/T.
Η Γαλλία απαριθμούσε επίσης πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SCALP, αλλά δεν αποκάλυψε πόσοι εστάλησαν.
Η Γαλλία έδωσε επίσης στο Κίεβο 30 αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού Caesar, έξι οβίδες TRF1, τέσσερα συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης και 10 όλμους.
Η βοήθεια περιελάμβανε 1.002 αντιαρματικά όπλα AT4 και τρία πυραυλικά συστήματα Milan.
Η Γαλλία παρείχε 38 τροχοφόρα άρματα μάχης AMX10 RC και 250 τεθωρακισμένα οχήματα, εξοπλισμένα είτε για μάχη είτε ως ιατρικά οχήματα.
Άλλες προμήθειες οχημάτων περιελάμβαναν 120 οχήματα εκτός δρόμου και έξι φορτηγά.
Η Ουκρανία έλαβε επίσης δωρεές από 160 drones παρακολούθησης και 10 συσκευές ανίχνευσης drone.
Επίσης μεταξύ άλλων δόθηκαν 30 φουσκωτά σκάφη Zodiacs Futura, 55 πολυβόλα των 7,62 χλστ., 560 πολυβόλα των 12,7 χλστ., 1.000 τουφέκια Famas και 20 τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή.

Η Βρετανία δήλωσε ότι θα αγοράσει πυρομαχικά πυροβολικού για την Ουκρανία στο εξωτερικό

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα προμηθεύσει πυρομαχικά πυροβολικού στην Ουκρανία, τα περισσότερα εκ των οποίων θα αγοραστούν στο εξωτερικό.
Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, James Heappie, σχολιάζοντας παλαιότερη δήλωση για νέο πακέτο βοήθειας για το Κίεβο ύψους 245 εκατομμυρίων λιρών (310 εκατομμυρίων δολαρίων).
«Μερικά πυρομαχικά θα αγοραστούν από το Ηνωμένο Βασίλειο και ένα σημαντικό ποσοστό θα αγοραστεί στο εξωτερικό.
Δεν έχουμε αποκαλύψει στο παρελθόν λεπτομέρειες για τις αλυσίδες εφοδιασμού στο εξωτερικό, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας» δήλωσε ο Hippy σε γραπτή απάντηση σε ερώτηση από τον σκιώδη υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, John Healey.
Ο Αναπληρωτής Επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας του Βασιλείου πρόσθεσε ότι αυτά τα πυρομαχικά θα μεταφερθούν στην Ουκρανία κατά το επόμενο οικονομικό έτος (από τις 6 Απριλίου 2024 έως τις 5 Απριλίου 2025).
Ο όγκος της βρετανικής στρατιωτικής βοήθειας για το οικονομικό έτος 2024-2025 θα είναι 2,5 δισεκατομμύρια στερλίνες (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

Washington Post: Οι ρώσοι έχουν προσαρμοστεί γύρω από την Avdiivka και σημειώνουν νίκες

Οι ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν γύρω από την Avdiivka φαίνεται να προσαρμόζονται στη διεξαγωγή επιθετικών χερσαίων επιχειρήσεων.
Η Washington Post δημοσίευσε συνεντεύξεις στις 2 Μαρτίου με επτά Ουκρανούς στρατιώτες από την 3η Ταξιαρχία Εφόδου, οι οποίοι συζήτησαν τις συντριπτικές ρωσικές επιθέσεις κυμάτων στην Avdiivka ενόψει της κατάληψης του οικισμού από τη Ρωσία στις 17 Φεβρουαρίου.
Αρκετοί Ουκρανοί στρατιωτικοί που έδωσαν συνέντευξη περιέγραψαν τις ρωσικές δυνάμεις που συμμετείχαν σε μεταγενέστερες άμεσες επιθέσεις σε ουκρανικές θέσεις ως καλά προετοιμασμένες.
Ένας Ουκρανός στρατιώτης είπε στην Washington Post ότι περίπου τα τρία τέταρτα του ρωσικού προσωπικού με το οποίο εμπλέκεται η μονάδα του κοντά στην Avdiivka φαινόταν να έχει «αξιοπρεπή» στρατιωτική εκπαίδευση και οι υπόλοιποι ήταν «απλώς μπερδεμένοι».
Ένας Ουκρανός στρατιώτης υπενθύμισε ότι μια ομάδα καλά εκπαιδευμένων Ρώσων στρατιωτών χρησιμοποίησε χειροβομβίδες για να εισέλθει στις θέσεις τους, ενώ ένας άλλος στρατιωτικός υπενθύμισε ότι άπειροι Ρώσοι στρατιώτες απέφυγαν να επιτεθούν στη θέση του αφού κατάφερε να πυροβολήσει οκτώ στρατιώτες σε μια μέρα.
Ο Διοικητής του 2ου Τάγματος Εφόδου της 3ης Ταξιαρχίας Mykola Zynkevych υπενθύμισε παρομοίως σε συνέντευξή του σε ουκρανική δημοσίευση ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν 20 έως 30 άτομα για να επιτεθούν σε μια θέση - πολύ περισσότερο από τις ρωσικές δυνάμεις που χρησιμοποιήθηκαν σε παρόμοιες επιθέσεις κατά τη διάρκεια της προσπάθειας στο Bakhmut.

CNN: Η Ουκρανία απέτυχε να προετοιμαστεί για τη ρωσική επίθεση στην περιοχή Avdiivka

Ο ουκρανικός στρατός απέτυχε να προετοιμαστεί για να περιορίσει την επίθεση της Ρωσίας στην περιοχή Avdiivka, αναφέρει το CNN.
«Το θέμα δεν είναι τόσο ότι οι Ρώσοι προχωρούν, αλλά ότι ήμασταν ελάχιστα προετοιμασμένοι να τους κρατήσουμε πίσω.
Έτσι, συνεχίσαμε να υποχωρούμε, να υποχωρούμε και να υποχωρούμε» αναφέρει Ουκρανός στρατιώτης
«Αισθανόμαστε την ανωτερότητα [της Ρωσίας] σε προσωπικό, πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα.
Προχωρούν σιγά σιγά. Δεν έχουμε πολλές επιλογές. Ή υποχωρούμε ή απλά περιμένουμε τον θάνατό μας <...>, όσο λυπηρό κι αν ακούγεται».
Στις 3 Μαρτίου, ο αναπληρωτής Verkhovna Rada, γραμματέας της κοινοβουλευτικής επιτροπής εθνικής ασφάλειας, άμυνας και πληροφοριών, Roman Kostenko, είπε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, όταν υποχωρούσαν από την Avdiivka, αντιμετώπισαν πρόβλημα στην άμυνα.
Luhansk_Battle_Map_Draft_Luhansk_3_2024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_March_3_2024.png

Avdiivka_Direction_Battle_Map_Draft_March_3_2024.png

3march2024_Ukraine_Zaporizhzhia_map-768x628.jpg

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_March_3_2024.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_March_3_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης