Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόκληση ΝΑΤΟ: Φινλανδία και Σουηδία θα λάβουν μέρος στις ασκήσεις Nordic Response 2024 κοντά στα σύνορα της Ρωσίας

Πρόκληση ΝΑΤΟ: Φινλανδία και Σουηδία θα λάβουν μέρος στις ασκήσεις Nordic Response 2024 κοντά στα σύνορα της Ρωσίας
την άσκηση θα συμμετέχουν περισσότερα από 50 πλοία, συμπεριλαμβανομένων φρεγατών και υποβρυχίων, καθώς και περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα
Τα μέλη  πλέον του ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία θα λάβουν μέρος στις ασκήσεις Nordic Response 2024 κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.
Η Σουηδία έγινε ουσιαστικά μέλος του ΝΑΤΟ αφού η Ουγγαρία επικύρωσε την αίτησή της για ένταξη.
Η επίσημη υπογραφή της πράξης ένταξης στη συμμαχία θα γίνει το προσεχές διάστημα.
Η άσκηση Nordic Response θα πραγματοποιηθεί στις βόρειες περιοχές της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας από τις 4 έως τις 15 Μαρτίου με τη συμμετοχή περισσότερων από 20 χιλιάδων στρατιωτών από 13 χώρες.
Η Nordic Response 2024 αποτελεί μέρος της μεγάλης κλίμακας άσκησης του ΝΑΤΟ Steadfast Defender.
Σύμφωνα με τις Νορβηγικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Nordic Response περιλαμβάνει το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αναμένεται ότι στην άσκηση θα συμμετέχουν περισσότερα από 50 πλοία, συμπεριλαμβανομένων φρεγατών και υποβρυχίων, καθώς και περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στον ιστότοπο των Νορβηγικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Συγκεκριμένα, η Φινλανδία θα στείλει περίπου 4,1 χιλιάδες προσωπικό και περίπου 700 τεμάχια εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων 12 μαχητικών F/A-18 Hornet, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως το υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Η Σουηδία θα απασχολεί περίπου 4,5 χιλιάδες προσωπικό, σύμφωνα με στοιχεία του σουηδικού υπουργείου Άμυνας.
Σύμφωνα με την επίσημη εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova , οι στρατιωτικές ασκήσεις Nordic Response θα συμβάλλουν στην κλιμάκωση της έντασης και δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση από τη Ρωσία.
Η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023.
Το ουγγρικό κοινοβούλιο επικύρωσε την αίτηση της Σουηδίας στις 26 Φεβρουαρίου, αφαιρώντας το τελευταίο εμπόδιο για την είσοδο της σκανδιναβικής χώρας στη συμμαχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης