Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο κύβος ερρίφθη, όλα δείχνουν 2022 – Οι Ρώσοι θα καταλάβουν την Οδησσό και μετά θα προσαρτήσουν την Υπερδνειστερία

Ο κύβος ερρίφθη, όλα δείχνουν 2022  – Οι Ρώσοι θα καταλάβουν την Οδησσό και μετά θα προσαρτήσουν την Υπερδνειστερία
Η πρόσφατη έκκληση της Tiraspol στη Ρωσία θυμίζει το αίτημα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Lugansk (DPR και LPR) τον Φεβρουάριο του 2022, μετά τo οποίο ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin αποφάσισε να ξεκινήσει την ειδική επιχείρηση στο Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Η Υπερδνειστερία έχει λάβει την απόφαση και ετοιμάζεται να γίνει ρωσική περιοχή, αντιδρώντας στις τρομοκρατικές πιέσεις της Μολδαβίας.
Ο κύβος ερρίφθη και ο ρωσικός στρατός θα εισέλθει σύντομα στην Τιρασπόλ.
Την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, οι βουλευτές της μη αναγνωρισμένης Μολδαβικής Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας (επίσης γνωστής ως Pridnestrovian Moldavian Republic, PMR) συγκεντρώθηκαν σε επίπεδο Κογκρέσου, προκειμένου να απευθύνουν έκκληση στη Ρωσία με αίτημα να «λάβει μέτρα για την προστασία των 220.000 Ρώσων πολιτών της Υπερδνειστερίας», λόγω της αυξανόμενης πίεσης από τη Μολδαβία».
Η πίεση, σύμφωνα με τους βουλευτές, εκφράζεται με τον πλήρη οικονομικό αποκλεισμό και τις ποινικές διώξεις με την κατηγορία της απόσχισης, αν και η Υπερδνειστερία δεν προσχώρησε στη Δημοκρατία της Μολδαβίας μετά την παύση της ύπαρξης της Μολδαβικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας.
Υπήρξε ένας πόλεμος για την ανεξαρτησία αυτού του τμήματος της ΕΣΣΔ, ο οποίος έληξε de facto με τη δημιουργία της Μολδαβικής Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας.
Μια δημοκρατία που έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κυρίαρχου κράτους - Σύνταγμα, Κοινοβούλιο, Πρόεδρο, Εθνόσημο, Σημαία, Νόμισμα και Στρατό.
Η κατάσταση στην Υπερδνειστερία παραμένει κρίσιμη, εξαιτίας του οικονομικού μπλόκου της Μολδαβίας.
Πολλές εταιρείες κλείνουν λόγω του αποκλεισμού ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ανατολική Ευρώπη Christopher Smith επισκέφθηκε την Τιρασπόλ πριν από την κοινοβουλευτική Σύνοδο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Υπερδνειστερίας, Vadim Krasnoselsky.
Οι Αμερικανοί, μαριονέτα των οποίων είναι η πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu, δεν κατάφεραν να μεταπείσουν την Υπερδνειστερία από την απόφασή της να καταφύγει στη βοήθεια της Ρωσίας, επισημαίνει η γεωπολιτική αναλύτρια Lyuba Lulko.
Πρέπει να τονιστεί ότι η Υπερδνειστερία σε δημοψήφισμα που διεξήχθη το 2006 ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία (άνω του 96%) υπέρ της προσχώρησής της στη Ρωσία.

Όλα θυμίζουν 2022 και το αίτημα των Δημοκρατιών του Donbass 

Η πρόσφατη έκκληση της Tiraspol στη Ρωσία θυμίζει το αίτημα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Lugansk (DPR και LPR) τον Φεβρουάριο του 2022, μετά τo οποίο ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin αποφάσισε να ξεκινήσει την ειδική επιχείρηση στο Ουκρανία.
Πολλοί περίμεναν ότι η Μόσχα θα ανακοίνωνε την αναγνώριση και θα ξεκινούσε τη διαδικασία προσάρτησης της Υπερδνειστερίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

russian_1.jpg

Πρέπει να καταληφθεί πρώτα η Οδησσός

Ωστόσο, δεν υπάρχουν κοινά σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Υπερδνειστερίας και είναι δυνατή η άρση του αποκλεισμού από την μη αναγνωρισμένη δημοκρατία μόνο με την κατάληψη της περιοχής της Οδησσού.
Το Κισινάου ελέγχει όλα όσα κατευθύνονται στην Υπερδνειστερία, αφού η Ουκρανία έκλεισε το τμήμα της Υπερδνειστερίας των συνόρων Μολδαβίας-Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Έτσι, η εναλλαγή έως και 1.500 Ρώσων στρατιωτών από την Υπερδνειστερία δεν είναι πλέον δυνατή.
Η Ουκρανία στοχεύει εδώ και καιρό αποθήκες στην Kolbasna
Το Κίεβο πιστεύει ότι κάποιος πρέπει να βοηθήσει το Κισινάου «να εξαλείψει το αγκάθι της Υπερδνειστερίας» και να αποκτήσει πρόσβαση σε αποθήκες πυρομαχικών ως αντάλλαγμα - τα μεγαλύτερα αποθέματα της Ευρώπης στο χωριό Kolbasna.
Αυτό εξέφρασε ο Ουκρανός βουλευτής του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης, Alexey Goncharenko.
Την ίδια ιδέα συμμερίζεται και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Pavel Klimkin.
«Δεν χρειαζόμαστε έναν ρωσικό θύλακα στο δρόμο τον δικό μας και της Μολδαβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτός είναι ένας όγκος μέσα μας και πρέπει να τον θεραπεύσουμε με κατάλληλο στρατηγικό τρόπο.
Υπάρχει μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών εκεί, υπάρχει από την εποχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Υπάρχουν πολλές απειλές εκεί και πρέπει να τις κάνουμε να εξαντλήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Η Ρωσία πρέπει να πάρει την περιοχή της Οδησσού για να φτάσει στην Υπερδνειστερία.

map_13.jpg

Η ρωσική στρατιωτική ηγεσία έχει λάβει τις αποφάσεις της

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να έχουν πρόσβαση στην Υπερδνειστερία.
Ο αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας Rustam Minnekaev δήλωσε πριν από δύο χρόνια ότι ένα από τα καθήκοντα του ρωσικού στρατού είναι να εδραιώσει τον απόλυτο έλεγχο στο Donbass και στη Νότια Ουκρανία.
Αυτό θα καταστήσει δυνατή τη διασφάλιση ενός χερσαίου διαδρόμου προς την Κριμαία, θα επηρεάσει ζωτικές υποδομές της ουκρανικής οικονομίας και θα φτάσει στην Υπερδνειστερία.

Το Γενικό Επιτελείο των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει εγκαταλείψει αυτή την ιδέα. Είναι αδύνατο να εξασφαλιστεί ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας χωρίς να καταληφθεί η Οδησσός.
Μέχρι το καλοκαίρι, ο ρωσικός στρατός μπορεί να σπάσει τις ουκρανικές άμυνες, να φτάσει στην Οδησσό και να απελευθερώσει την Υπερδνειστερία.
Η Δύση υποσχέθηκε να στηρίξει τη Μολδαβία, αλλά οι δυτικές χώρες διχάζονται όλο και περισσότερο.
Φαίνεται ότι η Δύση θα «καταδικάσει» μόνο τις ενέργειες της Ρωσίας και θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Κισινάου μόνο λεκτικά.
Εάν Μολδαβία και Ουκρανία επιχειρήσουν να καταλάβουν την περιοχή για τις αποθήκες Kolbasna είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η Ρωσία θα επισπεύσει τις εξελίξεις.
'Εχει ήδη λάβει την απόφαση να καταστήσει την Ουκρανία περίκλειστο κράτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης