Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξωφρενικό: Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις Τούρκους επιχειρηματίες για συναλλαγές με τη Ρωσία - Βροχή οι αγωγές στους Αμερικανούς

Εξωφρενικό: Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις Τούρκους επιχειρηματίες για συναλλαγές με τη Ρωσία  -  Βροχή οι αγωγές στους Αμερικανούς
Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ διέγραψε όλες τις πληροφορίες για διπλωμάτες στο Γενικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη που απείλησαν τουρκικές εταιρείες με κυρώσεις
Σχετικά Άρθρα
Αρκετοί Τούρκοι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να υποβάλουν αγωγές εναντίον Αμερικανών αξιωματούχων, που τους απειλούν με κυρώσεις για συναλλαγές με τη Ρωσία, όπως μεταφέρει η τουρκική εφημερίδα Aydınlık.
«Τούρκοι επιχειρηματίες που ρωτήσαμε είπαν ότι ετοιμάζονται να υποβάλουν αγωγές εναντίον αξιωματούχων των ΗΠΑ που επισκέπτονται εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και απειλούν να τους επιβάλουν κυρώσεις, καθώς και κατά τραπεζών και υποκαταστημάτων τραπεζών που εμποδίζουν τις μεταφορές χρημάτων και αναφέρουν όλες τις προσωπικές πληροφορίες στις ΗΠΑ», ανέφερε το δημοσίευμα.
Η εφημερίδα πρόσθεσε επίσης ότι το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ διέγραψε όλες τις πληροφορίες για διπλωμάτες στο Γενικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη που απείλησαν τουρκικές εταιρείες με κυρώσεις.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, η Aydınlık ανέφερε ότι διπλωμάτες από την Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη επισκέπτονταν τουρκικές εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, απειλώντας τις όσον αφορά εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Ο πρεσβευτής της Μόσχας στην Άγκυρα Alexey Erkhov είπε στο RIA Novosti ότι εκπρόσωποι των ΗΠΑ «τρομοκρατούν» τις τουρκικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τη Ρωσία και η πίεση της Ουάσιγκτον σε αυτές τις εταιρείες είναι αντίθετη με τους κανόνες της διακρατικής επικοινωνίας.
Ο πρόεδρος του τουρκικού κόμματος VATAN (Πατρίδα), Dogu Perincek, σε συνέντευξή του στο RIA Novosti, κάλεσε την Άγκυρα να κηρύξει τους Αμερικανούς διπλωμάτες που απειλούν επιχειρηματίες για συναλλαγές με τη Μόσχα persona non grata.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομία βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω προβλημάτων πληρωμών μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Εκφοβισμός ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται πως η απειλή των ΗΠΑ να πλήξουν με κυρώσεις τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες που συνεργάζονται με τη Ρωσία είχε παγώσει τις τουρκορωσικές εμπορικές σχέσεις, διαταράσσοντας ή επιβραδύνοντας ορισμένες πληρωμές τόσο για το εισαγόμενο πετρέλαιο όσο και για τις τουρκικές εξαγωγές, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Το προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος τον Δεκέμβριο δεν στόχευε ρητά τον τομέα της ενέργειας, αλλά έκανε πιο πολύπλοκες ορισμένες τουρκικές πληρωμές για το ρωσικό αργό όπως και ρωσικές πληρωμές για ένα ευρύτερο φάσμα τουρκικών εξαγωγών, ανέφεραν οι πηγές.
Οι αμερικανικές κυρώσεις στοχεύουν στο να περιορίσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου και να διακόψουν τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, χωρίς να μπλοκάρει τις ροές ρωσικού πετρελαίου προς τις διεθνείς αγορές για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, να μην ανέβουν οι τιμές πετρελαίου ενόψει των προεδρικών εκλογών.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου και ντίζελ προς την ενεργειακά φτωχή Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, προμηθεύοντας την γείτονά της στη Μαύρη Θάλασσα 8,9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αργού και 9,4 εκατομμύρια τόνους ντίζελ, σε διάστημα 11 μηνών έως τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου.
Τα αναδυόμενα ζητήματα πληρωμών οφείλονται στις τουρκικές τράπεζες που επανεξετάζουν τις επιχειρήσεις και αυστηροποιούν τη συμμόρφωση με τους Ρώσους πελάτες, δήλωσαν τέσσερις από τις πηγές.

Οι επιπτώσεις

Πηγή σε μεγάλη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία δήλωσε ότι οι Ρώσοι εξαγωγείς πετρελαίου δεν έχουν λάβει πληρωμές από την Τουρκία εδώ και δύο έως τρεις εβδομάδες.
«Έχει καταστεί δύσκολο να κάνεις κάποιες πληρωμές για την ενέργεια προς τη Ρωσία, ιδιαίτερα μετά τις νέες κυρώσεις (απειλή) στα τέλη Δεκεμβρίου.
Ορισμένες πληρωμές διαταράχθηκαν», δήλωσε τουρκική πηγή που γνωρίζει το θέμα.
«Θέματα πληρωμών άρχισαν να δημιουργούνται μετά τον Δεκέμβριο.
Οι ρωσοτουρκικές πληρωμές άρχισαν να διαταράσσονται όταν ο Biden υπέγραψε το διάταγμα στις 22 Δεκεμβρίου, με το οποίο απειλούνται εταιρείες που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις, κινδυνεύοντας να χάσουν την πρόσβαση στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Το επίκεντρο δεν είναι οι εισαγωγές πετρελαίου, αλλά είναι ανησυχητικό..» δηλώνει η πηγή.
Η Άγκυρα είναι ενάντια στις δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα, παρότι είχε επικρίνει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν δύο χρόνια.
Έχει επιλέξει να διατηρεί στενούς δεσμούς και με τους δύο, τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα παρά τη σύγκρουση.
Αν και η Άγκυρα είχε πει ότι οι κυρώσεις δεν θα έχουν συνέπειες στο τουρκικό έδαφος, η Ουάσινγκτον κλιμάκωσε τον περασμένο χρόνο τις πιέσεις για να σταματήσει την διαμετακόμιση προϊόντων διπλής χρήσεως τα οποία η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει στο πεδίο της μάχης και προειδοποίησε ότι οι τουρκικές τράπεζες και εταιρείες μπορεί να πληγούν από τις δευτερογενείς αμερικανικές κυρώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης