Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφόρητη κατάσταση στη Γάζα: Mακελειό Ισραήλ στην Khan Yunis - Ξεκινούν διαπραγματεύσεις: Οι όροι της Hamas για εκεχειρία 48 ωρών

Αφόρητη κατάσταση στη Γάζα: Mακελειό Ισραήλ στην Khan Yunis - Ξεκινούν διαπραγματεύσεις: Οι όροι της Hamas για εκεχειρία 48 ωρών
Ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για την ανακωχή - Στους 30.410 οι νεκροί
(Upd8)Βόμβες και πείνα θερίζουν αμάχους και παιδιά αδιακρίτως στην Γάζα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 30.410, την ώρα που εντείνονται οι εκκλήσεις για εκεχειρία, ώστε να φτάσει όσο το δυνατόν περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει το μακελειό με μπαράζ αεροπορικών πληγμάτων σε 50 στόχους στην Khan Younis σε χρόνο ρεκόρ και η Hamas έθεσε τους όρους της για μια εκεχειρία 24 - 48 ωρών.
Ειδικότερα, o ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Κυριακής 3/3, ότι έχει εντείνει τις επιχειρήσεις του στην πόλη Khan Yunis στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και σε τρεις ακόμη καταυλισμούς, καταστρέφοντας δεκάδες στόχους της Hamas με αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα πυροβολικού.

Eπιδρομές μεγάλης κλίμακας σε προσφυγικούς καταυλισμούς - 8 νεκροί από ισραηλινό πλήγμα σε φορτηγό με βοήθεια στην Deir el-Balah

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό που είχε στόχο φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια στη Deir el-Balah, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Ο ισραηλινός βομβαρδισμός είχε στόχο το φορτηγό που ανήκε σε μια κουβεϊτιανή ένωση στην περιοχή Al Bruk στην οδό Al Bahr, σύμφωνα με πηγές του Al Jazeera.

Νωρίτερα, η Πολεμική Αεροπορία και το πυροβολικό του Ισραήλ έπληξαν περίπου 50 στόχους μέσα σε έξι λεπτά, εξήγησε ο στρατός, σε μια προσπάθεια «να ενισχυθούν οι επιχειρησιακές επιτυχίες στην περιοχή».
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας επιδρομές στους προσφυγικούς καταυλισμούς Qalqilya, Al-Arroub και Tulkarm στη Δυτική Όχθη, και στην Deir el-Balah, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ μαζική ήταν και η επίθεση εισβολής στην πόλη Tulkarm, ανέφερε το Al Jazeera.
Με τα πλήγματα αυτά «τα στρατεύματα κατέστρεψαν υποδομές των τρομοκρατών και εξόντωσαν τρομοκράτες της Hamas που δρούσαν από μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε κατοικημένες περιοχές», πρόσθεσε.
Οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι εξεπλάγησαν από τη γρήγορη προέλαση των ισραηλινών τανκς, ενώ ξέσπασαν νέες συγκρούσεις με Παλαιστίνιους ενόπλους.
Οικογένειες από ένα κτίριο κατοικιών έγραψαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι εγκλωβισμένες στα σπίτια τους λόγω της παρουσίας αρμάτων μάχης στους δρόμους.
Η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ οι ταξιαρχίες Al Quds ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι επιτέθηκε με ρουκέτες εναντίον δύο αρμάτων μάχης και ανατίναξε κτίριο στο οποίο είχαν εισέλθει Ισραηλινοί στρατιώτες την περιοχή Abasan al-Kabira.
Η Khan Yunis βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού.

Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι 90 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από το Ισραήλ σε «εννέα σφαγές» τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ άλλοι 117 τραυματίστηκαν.
Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών από την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου σε 30.410, με περίπου 71.700 τραυματίες.

Στις τελευταίες επιδρομές 3 στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) σκοτώθηκαν και άλλοι 14 τραυματίστηκαν στη νότια Γάζα, ανέφερε η Jerusalem Post επικαλούμενη το γραφείο Τύπου του IDF.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «τα ισραηλινά στρατεύματα επιχειρούσαν σε ένα διώροφο κτίριο όπου περίμεναν να αντιμετωπίσουν τρομοκράτες όταν αντιμετώπισαν μια σειρά από παγίδες με εκρηκτικά».
«Οι IDF κατονόμασαν τους τρεις πεσόντες στρατιώτες ως τον 19χρονο λοχία Dolev Malka από το Shlomi, τον 19χρονο λοχία Afik Tery από το Rehovot και τον 20χρονο λοχία Inon Yitzhak από το Mitzpe Ramon», πρόσθεσε η εφημερίδα.

Με το χέρι στη σκανδάλη... η έναρξη των διαπραγματεύσεων

Οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν ξανά στις 3 Μαρτίου στο Κάιρο για την ενδεχόμενη κήρυξη ανακωχής κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έγιναν το Σάββατο 2/3 οι πρώτες αεροπορικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις για τον άμαχο πληθυσμό που βρίσκεται στα πρόθυρα λιμοκτονίας.
Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, αντιπροσωπεία της Hamas αναμένεται να δώσει «επίσημη απάντηση» στην πρόταση που καταρτίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου από τις χώρες που μεσολαβούν —Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ— και ισραηλινούς διαπραγματευτές, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
Η πρόταση προβλέπει ότι σε «πρώτη φάση» θα κηρυχθεί παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για έξι εβδομάδες και θα αφεθούν ελεύθεροι 42 όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατούμενων από το Ισραήλ.
Το Ισραήλ έχει «λίγο ως πολύ» αποδεχθεί τους όρους για να κηρυχθεί ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας, που σημαίνει ότι η μπάλα βρίσκεται «στο γήπεδο της Hamas», δήλωσε χθες Σάββατο αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ωστόσο η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Ισραήλ.
Προχθές Παρασκευή, ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden επανέλαβε πως «ελπίζει» ότι θα κηρυχθεί ανακωχή ως το ραμαζάνι, ιερό μήνα για τους μουσουλμάνους, που φέτος ξεκινά το βράδυ της 10ης ή της 11ης Μαρτίου.

Στέλεχος της Hamas Εφικτή μια εκεχειρία σε "24 με 48 ώρες", αν το Ισραήλ δεχθεί τα αιτήματα μας

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Hamas δήλωσε στο AFP ότι μια ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να είναι εφικτή "τις επόμενες 24 με 48 ώρες", εφόσον το Ισραήλ δεχθεί τα αιτήματα του παλαιστινιακού κινήματος.
"Αν το Ισραήλ δεχθεί τα αιτήματα της Hamas, τα οποία περιλαμβάνουν την επιστροφή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία μέσα στις επόμενες 24 ή 48 ώρες", επεσήμανε ο αξιωματούχος αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Στο μεταξύ αντιπροσωπεία της Hamas έφτασε την Κυριακή στο Κάιρο για να συμμετάσχει σε συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο.
Της αντιπροσωπείας προΐσταται ο αναπληρωτής επικεφαλής της Hamas στη Γάζα, ο Khalil al Haya, πρόσθεσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με το Al Arabiya, η Hamas θα ανταποκριθεί στη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων που προτείνεται από μεσολαβητές «τις επόμενες ώρες» καθώς αντιπροσωπεία της θα συναντηθεί με τους μεσολαβητές στην Αίγυπτο για να προετοιμάσουν έναν κατάλογο ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθούν
Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, εκπρόσωποι της Hamas και του Ισραήλ θα συνεχίσουν τις πολυμερείς συνομιλίες στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και τον καθορισμό των παραμέτρων της συμφωνίας για την ανταλλαγή ομήρων για Παλαιστίνιους κρατούμενους.
01_1.jpeg
Απελπιστική η κατάσταση στην Γάζα - Πιθανή δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου διά θαλάσσης, με συμμετοχή της Κύπρου (Λευκός Οίκος) 

Στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακα η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική.
Σύμφωνα με τον Yens Lerke του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, τα 2,2 από τα 2,4 εκατ. κατοίκους του απειλούνται από «σχεδόν αναπόφευκτο» λιμό.
Το υπουργείο Υγείας της Hamas ανακοίνωσε πως 13 βρέφη πέθαναν από «υποσιτισμό και αφυδάτωση» τις τελευταίες ημέρες.
Στη διευκρίνιση ότι η αναφορά στη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στην Παλαιστίνη στηρίζεται σε συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας John Kirby.
«Νομίζω ότι η συζήτηση που έχουμε για πιθανή ναυτική επιλογή (σ.σ. προκειμένου να γίνονται παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας) έχει να κάνει με τις πρόσφατες συζητήσεις για την πιθανή χρήση της Κύπρου, για παράδειγμα, στην ενδεχόμενη υλοποίηση μέρος αυτού του σχεδίου.
Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες τώρα.
Αυτή η ιδέα είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο.
Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο ότι η Κύπρος θα κληθεί να συμβάλει με οποιαδήποτε τρόπο, τόνισε.
«Απλώς λέω ότι η συζήτηση στην οποία βρισκόμαστε τώρα στηρίχθηκε σίγουρα σε προηγούμενες συζητήσεις που είχαμε με εταίρους στην περιοχή σχετικά με το τι μορφή θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο σχέδιο.
Αλλά, και πάλι σημειώνω ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε και πολλή δουλειά στο θαλάσσιο σκέλος (του ανθρωπιστικού διαδρόμου) για να τον υλοποιήσουμε».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Η Μeiny Nikolay, γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η οποία πέρασε τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη Γάζα, δήλωσε στο Al Jazeera από τις Βρυξέλλες ότι «οι αναφορές για υποσιτισμό, ιδίως μεταξύ των μικρών παιδιών, είναι πολύ ανησυχητικές».
«Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός.
Τη χρειαζόμαστε αμέσως για να αυξήσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι ρίψεις από αέρος δεν θα το λύσουν αυτό.
Χρειαζόμαστε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός για να φέρουμε τη βοήθεια και την ιατρική περίθαλψη στους ανθρώπους με ασφαλή τρόπο», τόνισε.
«Πουθενά στη Γάζα δεν είναι ασφαλές», εξήγησε η ίδια.
Η Nikolay δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε στο κτίριο όπου διέμενε το προσωπικό και οι οικογένειές τους, αφού ακολούθησε την ισραηλινή εντολή εκκένωσης, παρά το γεγονός ότι η οργάνωσή της είχε ενημερώσει τον ισραηλινό στρατό ότι εκεί στεγάζονταν εργαζόμενοι ανθρωπιστικής βοήθειας. Από το περιστατικό σκοτώθηκαν δύο γυναίκες που βρίσκονταν στο κτίριο.
Η γενική διευθύντρια των ΓΧΣ είπε ότι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το Ισραήλ, παρείχαν στο γραφείο της διευκρινίσεις σχετικά με το γιατί στοχοποιήθηκαν στο κτίριο κατοικιών σε μια περιοχή που είχε χαρακτηριστεί ως ασφαλής από τον ισραηλινό στρατό.

UNRWA: Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα έγιναν στόχοι όσο ποτέ περισσότερο σε οποιαδήποτε σύγκρουση

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες λέει ότι στη Γάζα έχει καταγραφεί ο υψηλότερος αριθμός θυμάτων μεταξύ εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και δημοσιογράφων σε σύγκριση με οποιαδήποτε σύγκρουση.
Οι δηλώσεις που έγιναν στην UNRWA και στους λογαριασμούς X του επικεφαλής της ανακοίνωσαν ότι ένας υπάλληλος της υπηρεσίας και φωτορεπόρτερ, που ταυτοποιήθηκε ως Abdallah, τραυματίστηκε σοβαρά από βομβαρδισμούς στη βόρεια Γάζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης