Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έσπασε το embargo της ΕΕ: Ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Lavrov

Έσπασε το embargo της ΕΕ: Ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Lavrov
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Robert Fico ο οποίος έχει αντιταχθεί στην αποστολή κρατικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, δήλωσε πως η συνάντηση «ήταν ένα παράδειγμα της ισορροπημένης και κυρίαρχης εξωτερικής πολιτικής μας»
Έσπασε το embargo επαφών που είχε επιβάλει η ΕΕ, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας συναντήθηκε το Σάββατο (2/3/2024) με τον Ρώσο ομόλογό του Sergey Lavrov.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Juraj Blanar είχε συνομιλίες με τον Lavrov στο περιθώριο του διπλωματικού forum στην Τουρκία, ανακοινώθηκε από τις εν λόγω χώρες.
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Robert Fico ο οποίος έχει αντιταχθεί στην αποστολή κρατικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, δήλωσε πως η συνάντηση «ήταν ένα παράδειγμα της ισορροπημένης και κυρίαρχης εξωτερικής πολιτικής μας».
Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας Robert Kalinak είχε συναντηθεί την Παρασκευή (1/3), με τον Αμερικανό ομόλογό του Lloyd Austin.
Ο Fico δήλωσε επίσης πως οι Blanar και Lavrov μίλησαν για τις δυνατότητες που μπορεί να φέρει η πραγματοποίηση μιας ειρηνευτικής συνόδου κορυφής για την Ουκρανία στην Ελβετία.
Ο Blanar ανέφερε σε δήλωσή του πως επανέλαβε τη θέση της Σλοβακίας ότι η σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία δεν έχει στρατιωτική λύση και έκανε έκκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Αντίθετη η Σλοβακία σε ένα παραπέτασμα μεταξύ Ρωσίας - ΕΕ

Ο ίδιος πρόσθεσε πως κατά τη συνάντησή τους, η οποία έγινε με αίτημα της Ρωσίας, είπε στον Lavrov ότι η θέση της Σλοβακίας βασίζεται στο σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου, όπως η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία.
Ο Blanar δήλωσε επίσης πως η Σλοβακία είναι αντίθετη στη δημιουργία ενός «σιδηρού παραπετάσματος» ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωση ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας, και ότι η Ρωσία «επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Σλοβακία».
Ο Fico επέστρεψε στην εξουσία αφού κέρδισε το 2023 τις εκλογές υποσχόμενος να σταματήσει την κρατική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και έχει κάνει φιλορωσικές δηλώσεις στο παρελθόν, ενώ έχει επίσης επικρίνει τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
Στα πρώτα σχόλιά του κατά τη συνάντηση, ο Lavrov δήλωσε πως η Ρωσία προτιμά να εργάζεται με χώρες όπως η Σλοβακία ή η Ουγγαρία, οι οποίες «δίνουν προτεραιότητα» στα εθνικά συμφέροντα ακόμα κι αν η συμμετοχή στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ «δημιουργεί μερικές προκλήσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης