Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στην Ερυθρά Θάλασσα: Πανικός στις ναυτιλιακές εταιρείες από τη βύθιση του πρώτου πλοίου από τους Houthi - Οικολογική βόμβα το ναυάγιο

Χάος στην Ερυθρά Θάλασσα:  Πανικός στις ναυτιλιακές εταιρείες από τη βύθιση του πρώτου πλοίου από τους Houthi - Οικολογική βόμβα το ναυάγιο
Το Rubymar με σημαία Μπελίζ παρασύρθηκε προς τα βόρεια αφού χτυπήθηκε από έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο των Houthi στις 18 Φεβρουαρίου στο στενό Bab el-Mandeb, μια κρίσιμη πλωτή οδό που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν
Ένα πλοίο που δέχτηκε επίθεση από τους αντάρτες Houthi της Υεμένης βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς δεν κατάστη δυνατόν να αποτραπεί η ειρροή νερού, δήλωσαν αξιωματούχοι το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024, το πρώτο σκάφος που καταστράφηκε ολοσχερώς στο πλαίσιο της εκστρατείας τους για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Hamas στη Γάζα Λωρίδα.
Η βύθιση του Rubymar έρχεται καθώς η ναυτιλία μέσω της κρίσιμης πλωτής οδού για αποστολές ξηρού φορτίου και ενέργειας που μετακινούνται από την Ασία και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη έχει επηρεαστεί από τις επιθέσεις των Houthi.
Ήδη, πολλά πλοία έχουν απομακρυνθεί από το συγκεκριμένο δρομολόγιο.
Η βύθιση θα μπορούσε να προκαλέσε περαιτέρω παρακάμψεις και υψηλότερα ασφάλιστρα στα πλοία που ταξιδεύουν στην πλωτή οδό - ενδεχομένως να αυξήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό και να επηρεάσει τις αποστολές βοήθειας στην περιοχή.
Το Rubymar με σημαία Μπελίζ παρασύρθηκε προς τα βόρεια αφού χτυπήθηκε από έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο των Houthi στις 18 Φεβρουαρίου στο στενό Bab el-Mandeb, μια κρίσιμη θαλάσσια οδό που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, καθώς και ένας περιφερειακός στρατιωτικός αξιωματούχος, επιβεβαίωσαν ότι το πλοίο βυθίστηκε.
Το κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου του βρετανικού στρατού, το οποίο παρακολουθεί τις πλωτές οδούς της Μέσης Ανατολής, αναγνώρισε ξεχωριστά τη βύθιση του Rubymar το απόγευμα του Σαββάτου.
Ο υπεύθυνος της Rubymar που εδρεύει στη Βηρυτό δεν ήταν άμεσα προσβάσιμος για σχόλιο.

Η ανακοίνωση

Η εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης, η οποία υποστηρίζεται από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας από το 2015, είπε ότι το Rubymar βυθίστηκε αργά την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 καθώς κακοκαιρία  έπληξε την Ερυθρά Θάλασσα.
Το σκάφος είχε εγκαταλειφθεί για 12 ημέρες μετά την επίθεση, αν και είχαν γίνει σχέδια να προσπαθήσουν να ρυμουλκήσουν το πλοίο σε ασφαλές λιμάνι.
Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Houthi, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει ψευδώς ότι το πλοίο βυθίστηκε σχεδόν αμέσως μετά την επίθεση, δεν αναγνώρισαν αμέσως τη βύθιση του πλοίου.
Ο στρατός των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο οικολογικής ζημιάς από το κατεστραμμένο πλοία.

Περιβαλλοντική καταστροφή

Η Κεντρική Διοίκηση του στρατού των ΗΠΑ προειδοποίησε προηγουμένως ότι το φορτίο λιπασμάτων του πλοίου, καθώς και η διαρροή καυσίμου από το πλοίο, θα μπορούσαν να προκαλέσουν οικολογική ζημιά στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο Ahmed Awad Bin Mubarak,, ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης, χαρακτήρισε τη βύθιση του πλοίου «μια άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική καταστροφή».
«Είναι μια νέα καταστροφή για τη χώρα μας και τον λαό μας», έγραψε στο X, πρώην Twitter. «Καθημερινά, πληρώνουμε για τις περιπέτειες της πολιτοφυλακής Houthi, που δεν σταμάτησαν να βυθίσουν την Υεμένη στην καταστροφή και τον εμφύλιο πόλεμο».
Οι Houthi ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Sanaa, από το 2014, εκδιώκοντας την κυβέρνηση.
Αντιμετωπίζουν έναν συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία από το 2015 σε μια αδιάκοπη σύγκρουση.

Το μυστηριώδες περιστατικό

Η εταιρεία ασφαλείας Ambrey ανέφερε την Παρασκευή (1/3) ένα μυστηριώδες περιστατικό που αφορούσε το Rubymar.
«Πολλοί πολίτες της Υεμένης φέρεται να τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου που έλαβε χώρα» την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024.
Δεν διευκρίνισε τι περιλάμβανε αυτό το περιστατικό και κανένα μέρος που εμπλέκεται στον πολυετή εμφυλιο πόλεμο της Υεμένης δεν ισχυρίστηκε οποιαδήποτε νέα επίθεση στο σκάφος.

Οι ζημίες στο Rubymar

Μια δορυφορική εικόνα που λήφθηκε την Παρασκευή (1/3) από τη Maxar Technologies έδειξε νέες ζημιές από έκρηξη στο Rubymar που δεν είχαν δει προηγουμένως, χωρίς άλλα σκάφη γύρω του - και μάλλον προκάλεσαν τη βύθισή του.
Από τον Νοέμβριο, οι αντάρτες έχουν επανειλημμένα στοχεύσει πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τα γύρω ύδατα για τον πόλεμο Ισραήλ - Hamas.
Αυτά τα πλοία περιελάμβαναν τουλάχιστον ένα με φορτίο με προορισμό το Ιράν, τον κύριο σύμμαχο των Houthi, και ένα πλοίο που αργότερα κατευθυνόταν σε εδάφη που ελέγχονται από τους Houthi.
Παρά τις αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πάνω από ένα μήνα, οι αντάρτες Houthi παραμένουν ικανοί να εξαπολύσουν σημαντικές επιθέσεις.
Αυτό περιλαμβάνει την επίθεση στο Rubymar και την κατάρριψη ενός αμερικανικού drone αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι Houthi επιμένουν ότι οι επιθέσεις τους θα συνεχιστούν έως ότου το Ισραήλ σταματήσει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες έχουν εξοργίσει τον ευρύτερο αραβικό κόσμο και έχουν προσφέρει στους Houthi διεθνή αναγνώριση.
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε επιβράδυνση των επιθέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης