Τελευταία Νέα
Διεθνή

Veto Macron στo σχέδιo Biden για μεταφορά των κλεμμένων ρωσικών assets στην Ουκρανία: Στερείται νομικής βάσης

Veto Macron στo σχέδιo  Biden για μεταφορά των κλεμμένων ρωσικών assets στην Ουκρανία: Στερείται νομικής βάσης
Ο Joe Biden φέρεται να επιθυμεί να διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη πρόταση όσον αφορά τα ρωσικά assets μέχρι τη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία τον Ιούνιο
Ο Πρόεδρος Biden επιθυμεί τα κράτη – μέλη της ομάδας των G7 να αναπτύξουν ένα σχέδιο για να παραδοθούν τελικά τα παγωμένα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στην Ουκρανία προκειμένου να υποστηρίξουν την πολεμική προσπάθεια, ανέφερε το Bloomberg σε δημοσίευμά του την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2024.
Η πηγή του Bloomberg είπε επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ιδιωτικά τους συμμάχους ότι η κατάρρευση της Ουκρανίας και μια ρωσική νίκη θα σήμαινε ότι η διεθνής τάξη θα καταστραφεί ουσιαστικά για τουλάχιστον τον επόμενο μισό αιώνα.
«Οι αξιωματούχοι της G-7 συζητούν επιλογές για τη χρήση των 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων των ''ακινητοποιημένων'' περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των χρημάτων ως εγγύησης για την άντληση χρέους ή την έκδοση εγγυήσεων έναντι των παγωμένων κεφαλαίων», σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα.
Ο Biden φέρεται να επιθυμεί να διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη πρόταση μέχρι τη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία τον προσεχή Ιούνιο.
Οι ΗΠΑ εργάζονται στα παρασκήνια για την οικοδόμηση διεθνούς συναίνεσης σε αυτό το ζήτημα
Το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς φέρεται να συμφωνούν, αλλά όχι η Γερμανία και η Γαλλία.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Γαλλία εξέφρασε σθεναρά την απόρριψή της για κατάσχεση των παγωμένων ρωσικών τραπεζικών κεφαλαίων.
«Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η νομική βάση είναι επαρκής», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7 στη Βραζιλία την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024.
G7 finance meeting marred by divisions over seizing Russian assets | Reuters
Ανεπαρκής η νομική βάση

«Αυτή η νομική βάση πρέπει να γίνει αποδεκτή όχι μόνο από τις ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο από τις χώρες της G7, αλλά από όλα τα κράτη μέλη της παγκόσμιας κοινότητας, και εννοώ όλα τα κράτη μέλη της G20.
Δεν πρέπει να προκαλέσουμε κανένα είδος του διχασμού μεταξύ των χωρών της G20».
Οσοι αντιτίθενται σε αυτή την πρωτοφανή πρακτική, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των ίδιων των Ρώσων αξιωματούχων, τόνισαν ότι μια τέτοια πράξη θα ήταν ξεκάθαρη και αυθάδη κλοπή.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov προειδοποίησε ως απάντηση:
«Έχουμε τρόπους να αντιδράσουμε.
Έχουμε επίσης παγώσει επαρκείς όγκους χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και επενδύσεων ξένων επενδυτών στην αγορά μας, έχουμε μεταφέρει τα δικαιώματα των κατόχων των τίτλων».
Η Ευρώπη πρέπει να υποχωρήσει στην πίεση των ΗΠΑ για πάγωμα των κεφαλαίων των τραπεζών, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων της Ρωσίας - περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια – διακρατείται από ευρωπαϊκές τράπεζες.
Σε ένα τέτοιο σενάριο η Μόσχα μπορεί να θεωρήσει ότι η «κλοπή» ισοδυναμεί με πράξη πολέμου.
Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δεν πτοήθηκε όταν βρέθηκε στη Βραζιλία αυτή την εβδομάδα.
«Είναι απαραίτητο και επείγον για τον συνασπισμό μας να βρει έναν τρόπο να ‘’ξεκλειδώσει’’ την αξία αυτών των ακινητοποιημένων περιουσιακών στοιχείων για να στηρίξει τη συνεχιζόμενη αντίσταση και τη μακροπρόθεσμη ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», είπε από το Σάο Πάολο, μιλώντας σε 20 υπουργούς Οικονομικών και διοικητές κεντρικών τραπεζών.
«Πιστεύω ότι υπάρχει ισχυρή διεθνής νομικό, οικονομικό και ηθικό έρεισμα για να προχωρήσουμε. Αυτό θα ήταν μια αποφασιστική απάντηση στην άνευ προηγουμένου απειλή της Ρωσίας για την παγκόσμια σταθερότητα», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης