Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη της JCM αποδεικνύει πως η πλειοψηφία των ασθενών με long Covid είναι πλήρως εμβολιασμένοι

Μελέτη της JCM αποδεικνύει πως η πλειοψηφία των ασθενών με long Covid είναι πλήρως εμβολιασμένοι
Από τα 390 άτομα με COVID-19, 377 (97%) εμβολιάστηκαν, 383 (98%) υποβλήθηκαν σε αντιική θεραπεία και 330 (78%) ανέπτυξαν σύνδρομο long Covid.
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των ασθενών που υπέφεραν από long Covid σε μια περίοδο που τα εμβόλια και οι αντιικές θεραπείες ήταν ευρέως διαθέσιμα, είχαν εμβολιαστεί.
Στη μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Medicine, οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από 390 άτομα στην Ταϊλάνδη που προσβλήθηκαν από τον COVID-19 κατά τη διάρκεια του «πέμπτου κύματος της πανδημίας COVID-19», όταν κυριαρχούσε η παραλλαγή Omicron.
Οι ασθενείς παρακολουθούνταν από τρεις μήνες μετά τη διάγνωσή τους και για ένα χρόνο για να παρακολουθείται η φυσική τους κατάσταση, η ψυχική υγεία, οι διαταραχές ύπνου και η ποιότητα ζωής τους.
Από τα 390 άτομα με COVID-19, 377 (97%) εμβολιάστηκαν, 383 (98%) υποβλήθηκαν σε αντιική θεραπεία και 330 (78%) ανέπτυξαν σύνδρομο long Covid.
Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα ήταν κόπωση και βήχας.
Άλλα αναφερόμενα συμπτώματα περιελάμβαναν κατάθλιψη, άγχος και κακή ποιότητα ύπνου.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι ασθενείς κάτω των 60 ετών με βήχα ως αρχικό σύμπτωμα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση.
Σε ένα υποσύνολο ασθενών με long Covid, οι ερευνητές βρήκαν μια αξιοσημείωτη συσχέτιση στις γυναίκες με πονοκεφάλους, ζάλη και «θολούρα» ή «ομίχλη του εγκεφάλου».

Υψηλός ο επιπολασμός

«Παρά την εκτεταμένη διανομή εμβολίων και αντιιικών θεραπειών, ο επιπολασμός του COVID παραμένει υψηλός», έγραψαν οι συγγραφείς της εργασίας.
Αν και οι ορισμοί του long Covid διαφέρουν, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ορίζουν ευρέως το  long Covid ως «σημεία, συμπτώματα και καταστάσεις που συνεχίζουν να αναπτύσσονται μετά από οξεία λοίμωξη COVID-19» που μπορεί να διαρκέσουν «εβδομάδες, μήνες ή χρόνια».
Ο όρος « long Covid» περιλαμβάνει επίσης επακόλουθα μετα από οξεία λοίμωξη με SARS-CoV-2, λοίμωξη COVID που κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα ή ήταν οξύτατη η λοίμωξη COVID-19.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ τα περισσότερα άτομα με COVID-19 αναρρώνουν και επιστρέφουν στην κανονική τους υγεία, ορισμένοι ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ήπια ασθένεια, έχουν συμπτώματα που επιμένουν για εβδομάδες ή μήνες μετά την ανάρρωση από οξεία ασθένεια.
Σχεδόν το 7% των ενηλίκων των ΗΠΑ που συμμετείχαν σε έρευνα από το CDC το 2022 είπαν ότι έχουν βιώσει long Covid.
Αν και οι ρυθμιστικοί φορείς των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιου COVID-19, το τρέχον έγγραφο δεν βρήκε σημαντική σχέση μεταξύ της παρουσίας συννοσηροτήτων ή της σοβαρότητας της λοίμωξης και της εμφάνισης μακροχρόνιων συμπτωμάτων του COVID-19.

Οι μελέτες συνδέουν το μακροχρόνιο COVID με τον εμβολιασμό

Μια έκθεση του Φεβρουαρίου που δημοσιεύθηκε από το CDC διαπίστωσε ότι περισσότερο από το 8% των συμμετεχόντων σε επτά πολιτείες των ΗΠΑ ανέφεραν ότι είχαν παρουσιάσει μακρά συμπτώματα COVID.
Στη Δυτική Βιρτζίνια, σχεδόν το 11% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφεραν συμπτώματα επί μακρόν του COVID.
Ωστόσο, ο οργανισμός δεν αποκάλυψε εάν οι ερωτηθέντες είχαν εμβολιαστεί.
Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η μακροχρόνια COVID-19 μπορεί να προκαλείται από μια ανοσολογική υπεραντίδραση στην πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2 που χρησιμοποιούν τα εμβόλια COVID-19 για να επάγουν αντισώματα και ότι ο εμβολιασμός αναγκάζει ορισμένους ανθρώπους να δημιουργήσουν έναν δεύτερο γύρο αντισωμάτων που στοχεύουν το πρώτο.
Σε μια μελέτη του Φεβρουαρίου 2023 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medical Virology, οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα πρωτεΐνης ακίδας και ιικού RNA σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 με και χωρίς μακροχρόνια COVID-19.

Διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη ακίδας και το ιικό RNA ήταν πιο πιθανό να υπάρχουν σε ασθενείς με μακροχρόνια COVID.

Σε μια μελέτη του Αυγούστου του 2023 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Infectious Diseases, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος μακράς διάρκειας COVID ήταν χαμηλότερος σε όσους είχαν προηγούμενη λοίμωξη από SARS-CoV-2 και ο κίνδυνος μακροχρόνιας μετάδοσης COVID δεν διέφερε ανάλογα με την κατάσταση εμβολιασμού.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα που είχαν μολυνθεί με όμικρον είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο μακράς διάρκειας COVID.
Σε μια μελέτη του 2023 στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση για Ιατρικές και Φαρμακολογικές Επιστήμες, οι ερευνητές μελέτησαν τον ορό 81 ατόμων με μακρά COVID-19.
Βρήκαν πρωτεΐνη ακίδας του ιού σε έναν ασθενή μετά την εξάλειψη της λοίμωξης παρά το αρνητικό τεστ COVID-19 και πρωτεΐνη ακίδας εμβολίου σε δύο ασθενείς δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό.
Σε μια μελέτη του Δεκεμβρίου 2022 που δημοσιεύθηκε στο PLoS One, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν μακροχρόνια COVID-19 εάν είχαν προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, μεγαλύτερο αριθμό συμπτωμάτων κατά την οξεία φάση της νόσου COVID-19, εάν η μόλυνση τους ήταν πιο σοβαρή ή είχε ως αποτέλεσμα σε νοσηλεία ή εάν είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου για τον COVID-19.
Capture_123.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης