Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kinzhal, Zircon ήταν μόνο η αρχή – Η Ρωσία τελειώνει την Ουκρανία με τον υπερηχητικό Avangard, με 32.000 χλμ ανά ώρα σπάει κάθε άμυνα

Kinzhal, Zircon ήταν μόνο η αρχή – Η Ρωσία τελειώνει την Ουκρανία με τον υπερηχητικό Avangard, με 32.000 χλμ ανά ώρα σπάει κάθε άμυνα
Ο Avangard μπορεί να ξεπεράσει οποιοδήποτε σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας με υπερηχητική ταχύτητα 27 Mach ή πάνω από 32.000 χιλιόμετρα ανά ώρα
Σχετικά Άρθρα
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin το είχε προαναγγείλει και το κάνει πράξη.
Ο λόγος για την περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών και υπερηχητικών όπλων της Ρωσίας.
Μιλώντας στη Ρωσική Ομοσπονδιακή Συνέλευση αποκάλυψε ότι ο περίφημος υπερηχητικός πύραυλος Avangard και τα συστήματα Peresvet είναι έτοιμα για μάχη.
«Οι υπερηχητικές κεφαλές διηπειρωτικής εμβέλειας Avangard και τα συστήματα laser Peresvet βρίσκονται είναι έτοιμα», τόνισε ο Putin στις 29/2/2024.
Ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλυψε για πρώτη φορά τη δημιουργία του συστήματος Peresvet κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση την 1η Μαρτίου 2018.
Οι λεπτομέρειες αυτού του συστήματος, που βασίζεται σε νέα τεχνολογία, παραμένουν απόρρητες, αλλά αναμένεται να ενισχύσει την άμυνα της Μόσχας με τρόπο που δεν έχει δει κανείς προηγουμένως. Μεταφέρθηκε σε σιλό ο πύραυλος που σπάει κάθε άμυνα

Ωστόσο ο Avangard είναι εκείνο, που συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων.
Οι ρωσικές πυραυλικές δυνάμεις μετέφεραν τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο εξοπλισμένο με το όχημα υπερηχητικής ολίσθησης «Avangard» με πυρηνικές ικανότητες (HGV) σε σιλό εκτόξευσης στη νότια Ρωσία.
Ο Avangard μπορεί να ξεπεράσει οποιοδήποτε σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας με υπερηχητική ταχύτητα 27 Mach ή πάνω από 32.000 χιλιόμετρα ανά ώρα, όπως δηλώνει η Μόσχα.
Το Avangard θεωρείται ο πυλώνας των υπερηχητικών δυνατοτήτων της Ρωσίας.
Μπορεί να αλλάξει πορεία ενώ βρίσκεται σε πτήση για να αποφύγει τις αναχαιτίσεις.
Ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Alexei Leonkov τόνισε πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί η διαδρομή πτήσης του Avangard ή να δημιουργηθεί ένας πύραυλος αρκετά γρήγορος για να τον αναχαιτίσει.
Υποστήριξε ότι η αναχαίτιση του Avangard είναι αδύνατη.
Η εισαγωγή του Avangard στη Στρατηγική Πυραυλική Δύναμη είναι σημαντική καθώς είναι ένα υπερηχητικό όχημα ολίσθησης που μπορούν να πυροδοτήσουν διάφορα ICBM.
Ο Sergei Karakaev, ο διοικητής των Ρωσικών Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, για παράδειγμα, είχε δηλώσει ότι πολλά υπερηχητικά οχήματα ολίσθησης Avangard μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με τον νεότερο ρωσικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Sarmat (ICBM).
Η Ρωσία έχει τρεις υπερηχητικούς πυραύλους στο απόθεμά της: Avangard, Kinzhal και Zircon (ή Tsirkon).
Από αυτά, τόσο ο Kinzhal όσο και ο Zircon έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ουκρανίας στον συνεχιζόμενο πόλεμο, γεγονός που καθιστά την ενεργοποίηση του Avangard ακόμη πιο σημαντική. Τα Υπερηχητικά Όπλα της Ρωσίας στην Ουκρανία

Στην ίδια ομιλία που αποκάλυψε πληροφορίες για τον Avangard, ο Putin έκανε γνωστό ότι ο υπερηχητικός πύραυλος Zircon έχει χρησιμοποιηθεί σε μάχες.
«Το υπερηχητικό σύστημα κρούσης με εκτόξευση από τη θάλασσα Zircon έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στη μάχη και αυτό το σύστημα είναι ήδη σε λειτουργία», είπε ο Putin.
Τον Φεβρουάριο 2024 η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε έναν πύραυλο Zircon, ωστόσο δεν παρείχε πειστικές αποδείξεις να που να ενισχύουν τα λεγόμενά της.
Ο επικεφαλής ενός ερευνητικού ινστιτούτου του Κιέβου διεξήγαγε μια προκαταρκτική ανάλυση που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία είχε χτυπήσει το Κίεβο με τον υπερηχητικό πύραυλο Zircon.
zircon_3.JPG

Ο Zircon είναι ένας υπερηχητικός πύραυλος cruise με κινητήρα scramjet. Έχει αυτονομία 1.000 χιλιομέτρων και ταξιδεύει με 9 φορές την ταχύτητα του ήχου, αναφέρουν οι Eurasian Times.
Στρατιωτικοί ειδικοί πιστεύουν ότι η υπερηχητική ταχύτητα του Zircon θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τους χρόνους αντίδρασης της αεράμυνας της Ουκρανίας και να επιτρέψει στον πύραυλο να χτυπήσει μεγάλους, πυκνούς και απόρθητους στόχους.
Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει και τον υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal εναντίον της Ουκρανίας σε πολλές περιπτώσεις.
Η Ουκρανία έχει ισχυριστεί επανειλημμένα ότι κατέρριψε το Kinzhal, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παράσχει κανένα πειστικό στοιχείο για το ίδιο.
Στις 4 Μαΐου 2023, ο διοικητής της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, στρατηγός Mykola Oleschuk, ισχυρίστηκε ότι ένας Kinzhal αναχαιτίστηκε από το σύστημα αεράμυνας Patriot (AD). Αργότερα τον ίδιο μήνα, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ισχυρίστηκε την αναχαίτιση και των έξι πυραύλων Kinzhal που εκτοξεύτηκαν από έξι μαχητικά MiG-31K. Αρκετοί τέτοιοι ισχυρισμοί έχουν διατυπωθεί από τις δυνάμεις του Κιέβου αλλά ποτέ χωρίς αποδείξεις

kinzhal.JPG
Alexander Mercouris (Βρετανός ειδικός): Οι Zircon θα καταστρέψουν τον Ουκρανικό στρατό

Η χρήση υπερηχητικών πυραύλων Zircon στη μάχη είναι πολύ άσχημα νέα για τον ουκρανικό στρατό, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Alexander Mercouris.
«Υπάρχουν αναφορές ότι οι υπερηχητικοί πύραυλοι Zircon έχουν ήδη δοκιμαστεί από τους Ρώσους στη μάχη.
Εάν αναπτυχθούν στη ζώνη ειδικής επιχείρησης μαζί με τους Kinzhals, αυτό θα είναι πολύ, πολύ άσχημα νέα για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις», προέβλεψε ο αναλυτής.
Να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη του αναλυτή έγινε πριν από τη μεταφορά των Avangard σε σιλό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης