Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αιματοχυσία δίχως τέλος στη Γάζα: Νέα επίθεση των IDF ανεβάζει στους 30.250 τους νεκρούς - Οργή στο Ισραήλ για τον θάνατο 7 ομήρων

Αιματοχυσία δίχως τέλος στη Γάζα: Νέα επίθεση των IDF ανεβάζει στους 30.250 τους νεκρούς - Οργή στο Ισραήλ για τον θάνατο 7 ομήρων
Ομάδα του ΟΗΕ ανακάλυψε ότι πολλοί τραυματίες στην ισραηλινή επίθεση της Πέμπτης εναντίον Παλαιστινίων που περίμεναν επισιτιστική βοήθεια έχουν τραυματιστεί από πυροβολισμούς, όχι από βόμβες - Το 80% των τραυματιών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο είχαν πυροβοληθεί.
(Συνεχές upd)Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 50 ακόμη τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών και παιδιά, από αεροπορική επιδρομή που έκαναν το Σάββατο 2/3 νωρίς το μεσημέρι οι Ισραηλινοί πλήττοντας μία μεγάλη κατασκήνωση σκηνών στην Rafah, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στην Γάζα και μετέδωσε το Al Jazeera,
Η επιδρομή έπληξε μία περιοχή γεμάτη σκηνές εκτοπισμένων,  όπου έχουν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, έξω από το νοσοκομείο Emirate Hospital στο προάστιο Tel Al-Sultan στην Rafah.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, ο νοσηλευτής Abdel Fattah Abu Marhi, επικεφαλής της παραϊατρικής μονάδας στο νοσοκομείο, σκοτώθηκε.
Όπως μετέδωσε πολύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου, το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, από ιατρικές πηγές, νωρίτερα σε στοχευμένες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε τρία σπίτια στο Deir al-Balah και την Jabalia, όπου φιλοξενούνταν 70 άμαχοι Παλαιστίνιοι 17 σκοτώθηκαν και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκα. 
Ισραηλινά αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρο δύο σπίτια ανατολικά της πόλης στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι, ενώ στον καταυλισμό Jabalia, στο βόρειο τμήμα της Γάζας, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν ένα σπίτι σε μια επίθεση από την οποία σκοτώθηκαν δύο ακόμη άμαχοι.
Την ίδια ώρα, ομάδα του ΟΗΕ ανακάλυψε ότι πολλοί τραυματίες στην ισραηλινή επίθεση της Πέμπτης εναντίον Παλαιστινίων που περίμεναν επισιτιστική βοήθεια έχουν τραυματιστεί από πυροβολισμούς.
Ο διευθυντής του νοσοκομείου al-Awda υποστήριξε ότι το 80% των τραυματιών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο είχαν πυροβοληθεί.
Τα πτώματα τριών ακόμη Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη «σφαγή» με επισιτιστική βοήθεια ανασύρθηκαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 115, με περίπου 760 τραυματίες.
Επτά Ισραηλινοί αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με τις Ταξιαρχίες Qassam της Χαμάς.
Συνολικά, τουλάχιστον 30.250 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 71.377 τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.
Ο αναθεωρημένος απολογισμός των νεκρών στο Ισραήλ από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ανέρχεται σε 1.139.
Την ίδια ώρα κράτη όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος, αλλά και οι Βρετανία, Γαλλία και οι ΗΠΑ σήμερα συνέχισαν τις ρίψεις γευμάτων και πακέτων ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους, λιμοκτονούντες Παλαιστίνιους.

Άνανδρη πράξη, από άνανδρο κράτος

Πολλά κράτη καταδίκασαν τις επιθέσεις του Ισραήλ ως μια «άνανδρες» πράξεις, κατά «ανυπεράσπιστων Παλαιστινίων» που αναζητούσαν βοήθεια στη Γάζα.
Σε δήλωση το Σάββατο 2 Μάρτίου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει «να απαιτήσει από το Ισραήλ να σταματήσει τις φρικαλεότητες και να τηρήσει τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου».
«Η άνανδρη ενέργεια του Ισραήλ που στοχεύει Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, δεν είναι μόνο παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά και κατάφωρη παραβίαση των προσωρινών μέτρων που εκδόθηκαν από το Διεθνές Δικαστήριο της 26ης Ιανουαρίου 2024 και της Σύμβασης για τη Γενοκτονία του 1948». είπε το υπουργείο.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, 115 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 700 τραυματίστηκαν όταν ισραηλινά στρατεύματα και τανκς άνοιξαν πυρ εναντίον ενός πλήθους χιλιάδων που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην πόλη της Γάζας το βράδυ της Πέμπτης για να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια και τρόφιμα.

Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ: Η μόνη εξουσιοδοτημένη και νόμιμη διοίκηση που θα λειτουργεί στη Γάζα είναι η Παλαιστινιακή

Την ώρα που το μέτωπο της Γάζας εξακολουθεί να φλέγεται, μια δήλωση με βαρύτητα έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Riyad al-Maliki: "Η μόνη εξουσιοδοτημένη και νόμιμη παλαιστινιακή διοίκηση που θα λειτουργεί στη Γάζα από εδώ και στο εξής είναι η Παλαιστινιακή διοίκηση.
Θα υπάρχει μια Παλαιστινιακή διοίκηση στη Γάζα, όπως και στη Δυτική Όχθη", διεμήνυσε.
Ο Maliki μίλησε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Antalya Diplomacy Forum (ADF) 2024, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο NEST στην Τουριστική Περιοχή Μπέλεκ, όπου το Anadolu Agency (AA) είναι ο «Παγκόσμιος Εταίρος Επικοινωνίας».
Ο Υπουργός Maliki επεσήμανε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamyn Netanyahu είναι εντελώς αντίθετος στη λύση των δύο κρατών στην Παλαιστίνη και είπε ότι θα ήταν «μάταιο» για την Ιρλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να περιμένουν τον Netanyahu να λάβει μια μελλοντική απόφαση και να εφαρμόσει μία λύση δύο κρατών.
Δηλώνοντας ότι η Ιρλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να σκεφτούν διαφορετικά και να πιέσουν τον Netanyahu για μια λύση δύο κρατών, ο Maliki είπε: «Αυτές οι χώρες (οι ευρωπαϊκές χώρες) θα πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία, αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να ξεκινήσει με την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους».
Δηλώνοντας ότι η Ιρλανδία και ο ιρλανδικός λαός πάντα υποστήριζαν τη λύση των δύο κρατών, ο Maliki σημείωσε ότι η Ιρλανδία πρέπει να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Οι αιχμάλωτοι στη Γάζα, «δεύτερη προτεραιότητα» για το Ισραήλ

Η στρατιωτική πτέρυγα της Hamas λέει ότι επτά ακόμη αιχμάλωτοι που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού του Ισραήλ στον πολιορκημένο θύλακα.
Οι θάνατοι των αιχμαλώτων δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ τους θεωρεί «δευτερεύουσα προτεραιότητα», είπε στο Al Jazeera ο Omar Assur, καθηγητής ασφάλειας και στρατιωτικών σπουδών στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα.
«Βρισκόμαστε στην 147η ημέρα του πολέμου και υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι όμηροι που πεθαίνουν, οι περισσότεροι από αυτούς από ισραηλινά πυρά.
«Η προτεραιότητα του [ισραηλινού στρατού] είναι να καταστρέψει την ένοπλη πτέρυγα της Hamas και των άλλων παλαιστινιακών φατριών, να τις υπονομεύσει με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμα κι αν αυτό κοστίσει τη ζωή ορισμένων από τους ομήρους.
«Ο μόνος τρόπος να απελευθερωθούν οι όμηροι με ασφάλεια είναι ο τρόπος που γινόταν πριν – μέσω κάποιου είδους διαπραγματεύσεων.
Η ισραηλινή κυβέρνηση το ξέρει αυτό…
Απλώς δεν θέλει να το παραδεχτεί», είπε ο Assur. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση με drone στον Λίβανο

Πηγές ασφαλείας του Λιβάνου αναφέρουν ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση ισραηλινών drones στο νότιο Λίβανο.
Το αυτοκίνητό τους χτυπήθηκε στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στη συνοριακή πόλη Naqoura.
Οι ταυτότητες των νεκρών δεν είναι ακόμη γνωστές.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν θέσεις στο συνοριακό χωριό Blida, με αποτέλεσμα τέσσερις μαχητές της Hezbollah να σκοτωθούν.

Σε αναβρασμό οι κάτοικοι του Ισραήλ


Ημέρα διαδηλώσεων στο Ισραήλ το Σάββατο 2 Μαρτίου.
Διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν στην «Πλατεία Ομήρων», ζητώντας την απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων που πιστεύεται ότι κρατούνται στη Γάζα και νέες εκλογές, στην πλατεία Παρίσι της Δυτικής Ιερουσαλήμ.
Μια πορεία με επικεφαλής τις οικογένειες των αιχμαλώτων αναμένεται να φτάσει από την Mevaseret στη Δυτική Ιερουσαλήμ, έχοντας διασχίσει τη συνοριακή κοινότητα Kibbutz Re’im.
Μια ακόμη διαδήλωση που διοργανώνεται από την Ανώτερη Επιτροπή Παρακολούθησης των Αράβων Πολιτών στο Ισραήλ θα ζητήσει τον τερματισμό του πολέμου.
Συγγενείς δεκάδων ισραηλινών ομήρων που εξακολουθεί να κρατά ο στρατιωτικός βραχίονας της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας συνέχισαν χθες Παρασκευή την τετραήμερη πορεία τους με προορισμό την Ιερουσαλήμ, εκδήλωση διαμαρτυρίας και πίεσης στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Netanyahu, ώστε να κλείσει συμφωνία για αφεθούν ελεύθεροι.
Περίπου χίλιοι υποστηρικτές τους βάδισαν μαζί τους χθες, την τρίτη ημέρα της πορείας τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz.
Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι, επανέλαβε ο Beni Gants, πρώην υπουργός Άμυνας, νυν μέλος της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ.
Ο κ. Gants πήρε μέρος σε τμήμα της πορείας χθες, σύμφωνα με τους οργανωτές της, το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων.
Κατά την τρίτη ημέρα της πορείας, που έφθασε στην Μπέιτ Σέμες, 30 χιλιόμετρα δυτικά της Ιερουσαλήμ, συμμετέχοντες μετέφεραν 134 φορεία, ισάριθμα με τους απαχθέντες που σύμφωνα με ισραηλινές πηγές εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.
Κατά υπολογισμούς στο Ισραήλ, κάπου εκατό όμηροι είναι ζωντανοί.
Περίπου εκατόν πενήντα συγγενείς ομήρων άρχισαν την πορεία από τη Ραΐμ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, την Τετάρτη το πρωί.
Αναμένεται να φθάσουν εντός της ημέρας στην Ιερουσαλήμ.
Ισραηλινός Άραβας που συμμετέχει στην πορεία, αδελφός και ανιψιός του οποίου κρατούνται ακόμη όμηροι, εξέφρασε την ελπίδα πως οι δικοί του θα είναι ξανά μαζί του όταν θα αρχίσει το ραμαζάνι. «Θέλουμε να γυρίσουν όλοι στα σπίτια τους», είπε.
Το ραμαζάνι θα αρχίσει φέτος την 10η ή την 11η Μαρτίου.
Στις έμμεσες συνομιλίες Ισραήλ/Hamas ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας και σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων.
Άλλοι συγγενείς ομήρων διαδήλωσαν παράλληλα χθες στο Τελ Αβίβ, προχωρώντας σε αποκλεισμό κεντρικού δρόμου κοντά σε κτίριο της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ και πετώντας καπνογόνα, μετέδωσαν ισραηλινά ΜΜΕ.

Διεθνείς εκκλήσεις για έρευνα για την σφαγή των πεινασμένων Παλαιστινίων

Η διεθνής κοινότητα ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και έρευνα για τις ευθύνες μετά την τραγωδία όταν το Ισραήλ επιτέθηκε εν μέσω διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, με αποτέλεσμα τα ισραηλινά πυρά και όσα ακολούθησαν να οδηγήσουν στον θάνατο 115 ανθρώπους, ενώ άλλοι 760 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τη Hamas.
Ο αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, ανήγγειλε χθες Παρασκευή 1/3 ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν «τις προσεχείς ημέρες» σε αεροπορικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με την «ελπίδα» ότι θα υπάρξει νέα ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα προτού αρχίσει το ραμαζάνι, ιερός μήνας για τους μουσουλμάνους, που φέτος αναμένεται να ξεκινήσει το βράδυ της 10ης ή της 11ης Μαρτίου.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αποχωρώντας από τον Λευκό Οίκο για την πιθανότητα να εφαρμοστεί ανακωχή στον παλαιστινιακό θύλακο με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων ως την ημερομηνία αυτή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε «το ελπίζω, εργαζόμαστε πάντα για το ζήτημα αυτό.
Όμως «δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί», κατέληξε.

Έρευνα για την εκτέλεση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε να διενεργηθεί έρευνα και να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres ζήτησε «ανεξάρτητη» και «αποτελεσματική» έρευνα.
Ομάδα του ΟΗΕ, η οποία επισκέφθηκε την Παρασκευή τραυματίες στο νοσοκομείο As Shifa, στην πόλη της Γάζας, διαπίστωσε «μεγάλο αριθμό τραυματισμών από σφαίρες», υπογράμμισε χθες ο εκπρόσωπος του κ. Guterres, ο Stefan Duzariq.
Πρόσθεσε πως από τους 700 που διακομίστηκαν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, παραμένουν εκεί περίπου 200.
Εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ αναγνώρισε πως υπήρξαν, κατ’ αυτόν «περιορισμένα», πυρά εναντίον του πλήθους από στρατιώτες του που «απειλούνταν» και διαβεβαίωσε ότι στην πλειονότητά τους οι νεκροί ποδοπατήθηκαν εξαιτίας του πανικού ή «παρασύρθηκαν» από φορτηγά.
Οι ΗΠΑ αξίωσαν «απαντήσεις» από την κυβέρνηση Netanyahu, ενώ επιμένουν να καλούν να κλειστεί συμφωνία για «προσωρινή κατάπαυση του πυρός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης