Τελευταία Νέα
Διεθνή

Georgieva (ΔΝΤ): Προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία ο πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια – Οφέλη από τα CBDCs

Georgieva (ΔΝΤ): Προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία ο πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια – Οφέλη από τα CBDCs
Ομιλία της επικεφαλής του ΔΝΤ στη συνάντηση των G20
Σχετικά Άρθρα
Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία αναφέρθηκε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Kristalina Georgieva, μιλώντας στη σύνοδο των G20 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.
Για το 2024, αναφέρθηκε στις πρόσφατες προβλέψεις του Ταμείου για επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και επιβράδυνση του πληθωρισμού «ταχύτερα από ό,τι περιμέναμε», ωστόσο δεν καθησύχασε:
«Ο πρώτος κίνδυνος είναι ο πιο επίμονος πληθωρισμός λόγω νέων εκτινάξεων τιμών που θα μπορούσαν να προκύψουν από γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς και άλλες διαταραχές της προσφοράς –όπως κλιματικά γεγονότα– ή από χαλαρότερες οικονομικές συνθήκες, που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Δεύτερον, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε επειδή η ανάπτυξη είναι ακόμα αδύναμη: 3% χρόνο με το χρόνο, έναντι μέσου όρου 3,8% τη δεκαετία πριν από τον COVID. Και ακόμη χειρότερα, σε πολλά μέρη οφείλεται στη χαμηλή παραγωγικότητα. (...)
Και τρίτον, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι κίνδυνοι του χρηματοπιστωτικού τομέα θα μπορούσαν να αυξηθούν. Επομένως, απαιτούν προσεκτική παρακολούθηση. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για πρώιμα σημάδια οικονομικού άγχους και να αντιμετωπίζουμε συστηματικά τα τρωτά σημεία.
Για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, το 2024 διαμορφώνεται ως μια δύσκολη χρονιά. Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να ολοκληρώσουν τη δουλειά για τον πληθωρισμό. (...)
Οι κυβερνητικές αρχές πρέπει να επιδιώξουν τη δημοσιονομική εξυγίανση για να ξαναχτίσουν τα αποθέματα ασφαλείας και να προετοιμαστούν για ενδεχόμενο σοκ».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα:
«Εξετάζουμε δύο πράγματα: πώς οι χρηματοοικονομικές καινοτομίες μπορούν να συμβάλουν στη χρηματοοικονομική ένταξη και μέσω αυτής στην ανάπτυξη, και πώς να λειτουργήσουν ως γραμμή μετάδοσης μεταξύ των καλύτερων και των υπολοίπων. (...)
Πρώτον, τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDCs).
Έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την προσβασιμότητα. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να βελτιώσουν τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα των πληρωμών, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο. Και αυτή η δυνατότητα έχει ήδη γίνει αντιληπτή. Αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε τη διαλειτουργικότητα εκ των προτέρων, όχι να προσπαθήσουμε να καλύψουμε τη διαφορά αργότερα. Και πρέπει να έχουμε επίγνωση των κινδύνων. (...)
Δεύτερον είναι η ανάπτυξη των assets κρυπτογράφησης.
Απαιτούν μια ολοκληρωμένη πολιτική και ρυθμιστική απάντηση. Και έχουμε ακούσει επίσης για τους κινδύνους κατάχρησης από εγκληματίες. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις χώρες για την εφαρμογή του οδικού χάρτη που εγκρίθηκε από την G20. (...)
Και τέλος, μας ενδιαφέρει πολύ το πώς να προχωρήσουμε στις διασυνοριακές πληρωμές και στις καινοτομίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η δουλειά μας εδώ είναι να κάνουμε τα υπάρχοντα συστήματα πληρωμών να λειτουργούν όσο καλύτερα μπορούν».
«Στο ΔΝΤ, εστιάζουμε σε υγιή μακροοικονομικά μεγέθη, έτσι ώστε οι οικονομίες να μπορούν να αναπτυχθούν και να παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες στους ανθρώπους τους. Αλλά εξετάζουμε επίσης την ανισότητα επειδή υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και επηρεάζει επίσης την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη. Από αυτή την άποψη, πήραμε σημαντικά διδάγματα σχετικά με τον ρόλο των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας. (...)
Θέλω να τονίσω τη σημασία μιας ολοκληρωμένης παγκόσμιας οικονομίας, διότι γνωρίζουμε ότι το εμπόριο είναι καλό για όλες τις χώρες, αλλά είναι ιδιαίτερα καλό για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος», ανέφερε μεταξύ άλλων η αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης