Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ιστορικά υψηλά η Wall, με καύσιμο από τον τεχνολογικό κλάδο – Στο +0,8% o S&P 500, o Nasdaq +1,14%

Σε ιστορικά υψηλά η Wall, με καύσιμο από τον τεχνολογικό κλάδο – Στο +0,8% o S&P 500, o Nasdaq +1,14%
Θετικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024, με ισχυρή ώθηση από τον τεχνολογικό κλάδο...
Την ίδια στιγμή, η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα της στη New York Community Bancorp (-25,89%), η διοίκηση της οποίας «εντόπισε σημαντικές αδυναμίες στους εσωτερικούς ελέγχους της που σχετίζονται με την εσωτερική αναθεώρηση δανείων».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση +0,23% στις 39.087 μον., ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +0,8%  για πρώτη φορά πάνω από τις 5.100 μον., στις 5.137 μον., ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +1,14% στις 16.274 μον.
δαδαδαδα.JPG
Στο ταμπλό, του νέου ράλι στην τεχνολογία ηγήθηκε πάλι η κατασκευάστρια ημιαγωγών Nvidia, που σημείωσε αύξηση 4%.
Ανοδικά κινήθηκε και η Meta, σκαρφαλώνοντας κατά +2%.

Στο μεταξύ, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά επτά μονάδες βάσης στο 4,18% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά εννέα μονάδες βάσης στο 4,53%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 2,2% στα 79,78 δολάρια και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,9% στα 2.094 δολ./oz, πιάνοντας νέο ιστορικό υψηλό.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ, στο 1,0840 δολ.

«Είμαστε ακόμα σταθερά στο στρατόπεδο του αποπληθωρισμού και πιστεύουμε ότι η Fed θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια μέχρι τον Ιούνιο» δήλωσε ο Adam Crisafulli, ιδρυτής της Vital Knowledge, σε ερευνητικό σημείωμα.
«Θα δούμε» ανέφερε ο Barkin (Fed) σε συνέντευξή του στο CNBC όταν ρωτήθηκε για το αν θα γίνουν μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Στα μάκρο, αντιφατικά μηνύματα έστειλαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ, με την έρευνα της S&P Global να δείχνει ισχυρότερη ανάκαμψη του κλάδου και την έρευνα του Institute for Supply Management (ISM) μεγαλύτερη επιβράδυνση.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global, η δραστηριότητα του αμερικανικού μεταποιητικού κλάδου αναπτύχτηκε το Φεβρουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό από το καλοκαίρι του 2022.
Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε στις 52,2 μονάδες το Φεβρουάριο από 50,7 μονάδες τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας την αρχική εκτίμηση που τον τοποθετούσε στις 51,5 μονάδες. Αυτή είναι η ισχυρότερη μέτρηση από τον Ιούλιο του 2022.
Στον αντίποδα, το Institute for Supply Management (ISM) ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 47,8 μονάδες τον Φεβρουάριο από 49,1 μονάδες τον Ιανουάριο.
Αυτός ήταν ο 16ος διαδοχικός μήνας που ο μεταποιητικός δείκτης PMI έμεινε κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από την περίοδο Αυγούστου 2000 – Ιανουαρίου 2002.
Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στις 49,5 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, πορεία υποχώρησης τροχοδρόμησαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο 2024, καταγράφοντας την πρώτη μηνιαία πτώση από τον Δεκέμβριο του 2022.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες διολίσθησαν 0,2%, στα 2,1 τρισ. δολάρια.
Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,3%.
Οι κατασκευαστικές δαπάνες αποκαλύπτουν πόσο ξοδεύουν οι εταιρείες και η αμερικανική κυβέρνηση σε κατασκευαστικά έργα, από κτίρια μέχρι δρόμους.
Όσο μεγαλύτερες οι δαπάνες, τόσο υψηλότερο το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας.

Κοντά στα υψηλά οι ευρωπαϊκές αγορές

Άνοδο σημείωσα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συνεχίζοντας την ανοδική παγκόσμια διάθεση ενόψει της δημοσίευσης των περιφερειακών στοιχείων για τον πληθωρισμό και την οικονομική δραστηριότητα.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 0,32% στις 17.735 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,69% στις 7.682 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.934 με οριακή άνοδο 0,09% και στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB σημείωσε κέρδη 1,08% στις 32.934 μονάδες.
φδφδ.JPG
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της Ευρωζώνης αναμένεται να μειωθεί στο 2,5% σε ετήσια βάση, από 2,8% τον προηγούμενο μήνα, επιστρέφοντας προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2%.
Μια πτωτική έκπληξη είναι επίσης πιθανή μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,7% από 3,1% στη Γερμανία, στο 3,1% από 3,4% στη Γαλλία και στο 2,9% από 3,5% από την Ισπανία.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και ενώ δεν αναμένεται αλλαγή πολιτικής, η τράπεζα θα μπορούσε να υπονοήσει μειώσεις επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης