Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Η συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας που θα έσωζε τον κόσμο, πώς την τίναξαν στον αέρα οι ΗΠΑ και ο «σκοτεινός» Boris Johnson

WSJ: Η συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας που θα έσωζε τον κόσμο, πώς την τίναξαν στον αέρα οι ΗΠΑ και ο «σκοτεινός» Boris Johnson
Πρόκειται για μία αποκάλυψη, που δικαιώνει απολύτως τη Ρωσία και φωτίζει τον διαλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε η Δύση στην ουκρανική κρίση και είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν άδικα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι
Σχετικά Άρθρα
(upd) Μία σημαντικότατη και ιστορικής σημασίας αποκάλυψη βλέπει το φως της δημοσιότητας.
Πρόκειται για μία αποκάλυψη, που δικαιώνει απολύτως τη Ρωσία και φωτίζει τον διαλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε η Δύση στην ουκρανική κρίση και είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν άδικα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.
Η Wall Street Journal αποκαλύπτει το προσχέδιο συμφωνίας Ρωσίας – Ουκρανίας, που είχε συναφθεί στην Τουρκία τον Απρίλιο 2022.

Τι προέβλεπε η συμφωνία

Το έγγραφο 17 σελίδων ανέφερε ότι η Ουκρανία δεν θα επιτρέπεται να ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ και ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος ξένων όπλων στη χώρα
, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το προσχέδιο συμφωνίας της 15ης Απριλίου 2022, ο ουκρανικός στρατός έπρεπε επίσης να μειωθεί σε ένα συγκεκριμένο αριθμό προσωπικού.
Η ρωσική πλευρά επέμεινε επίσης να χρησιμοποιείται η ρωσική γλώσσα σε ίση βάση με την ουκρανική σε κυβερνητικές υπηρεσίες και δικαστήρια, αλλά το Κίεβο δεν υπέγραψε τη συγκεκριμένη ρήτρα της συμφωνίας.
Επιπλέον, η συμφωνία κατοχύρωνε την κυριαρχία της Ρωσίας στην Κριμαία και απέκλειε ένα ουδέτερο καθεστώς για τη χερσόνησο.
Με το προσχέδιο συμφωνίας γινόταν δεκτοί μερικοί από τους βασικούς όρους, που είχε θέσει η Ρωσία με την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, όπως η αποστρατιωτικοποίηση και η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας με τη μη ένταξη της Ουκρανίας σε στρατιωτικό συνασπισμό. 
Βασικό σημείο ήταν και η αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία ενώ το καθεστώς των τεσσάρων περιοχών θα αποτελούσε αντικείμενο περαιτέρω συζητήσεων.
turkey_3.jpg

   

Σε δεύτερο στάδιο οι συζητήσεις για τις προσαρτημένες περιοχές

Η συμφωνία του 2022 δεν περιείχε ρήτρες για τις περιοχές, οι οποίες αργότερα έγιναν μέρος της Ρωσίας (Donetsk, Lugansk, Zaporihzia, Kherson).
Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Vladimir Putin και Volodymyr Zelensky έπρεπε να συζητήσουν αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αλλά εκείνες τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.
Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, έπρεπε να διασφαλίσουν την εφαρμογή της συνθήκης ειρήνης.

Ο καταστροφικός ρόλος της Δύσης και του Boris Johnson

Αυτές οι χώρες έπρεπε να υπερασπιστούν την ουδετερότητα της Ουκρανίας σε περίπτωση παραβίασης της συνθήκης.
Τον καταστροφικό ρόλο που διαδραμάτισε ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Boris Johnson, αποκάλυψε ο Ρώσος πρέσβης στο Λονδίνο Andrei Kelin.
Σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη, ο Johnson ματαίωσε όλα τα επιτεύγματα στη διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας την άνοιξη του 2022.
Όπως εξήγησε, ο Johnson έχοντας λάβει την έγκριση και την εντολή της Ουάσιγκτον, μετέβη στις διαπραγματεύσεις και ζήτησε να πεταχτεί στα σκουπίδια το έγγραφο, που είχε ήδη μονογραφεί από τον επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας David Arakhamia.

arakhamia.jpg
Στα τέλη Νοεμβρίου του 2023, ο Arakhamia, επικεφαλής της παράταξης του κυβερνώντος κόμματος «Υπηρέτης του Λαού της Ουκρανίας» στο Κοινοβούλιο και πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής στις συνομιλίες με τη Ρωσία, αποκάλυψε πως ο Johnson ήταν το πρόσωπο που απαγόρευσε το Κίεβο να υπογράψει συμφωνία με τη Μόσχα για τον τερματισμό της σύγκρουσης την άνοιξη του 2022.
Είπε επίσης ότι η Ουκρανία απέρριψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός λόγω της αντίθετης ρήτρας του συντάγματος σχετικά με τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της χώρας.
Ως συμφωνία μπορεί να μην ήταν η τέλεια, όπως καμία συμφωνία δεν είναι απόλυτα ιδανική αλλά εάν δεν την τορπίλιζε η Δύση θα είχαν αποφευχθεί περί τους 400.000 θανάτους και από τις δύο πλευρές και ο κόσμος δεν θα βρισκόταν στα πρόθυρα ενός καταστροφικού μεγάλου πολέμου. 

boris.JPG
Η Ρωσία είχε απομακρύνει τον στρατό από το Κίεβο για να διευκολύνει τις συνομιλίες

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σε συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Tucker Carlson στις 8/2/2024 είχε αναφερθεί στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν τερματίσει τον τρέχοντα πόλεμο στην Ουκρανία.
Υποστήριξε ότι απομάκρυνε τα στρατεύματα από τα περίχωρα του Κιέβου μετά από επιμονή δυτικών ηγετών για να διευκολύνει τις συνομιλίες αλλά οι Ουκρανοί εγκατέλειψαν τις συμφωνίες κατόπιν εντολής της Δύσης – δηλαδή του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson.

Η συνάντηση Lavrov - Kuleba

Τον Μάρτιο του 2022, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov συναντήθηκε με τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών Dmitry Kuleba στο περιθώριο διπλωματικής διάσκεψης στην Αττάλεια.
Η συνάντηση προτάθηκε από τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu.
Ωστόσο, αυτές οι συνομιλίες δεν απέφεραν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Erdogan: Οι προσπάθειες της Τουρκίας για ειρήνη στην Ουκρανία υπονομεύτηκαν

Οι πρωτοβουλίες της Τουρκίας για εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν ευοδώθηκαν λόγω έλλειψης υποστήριξης, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan κατά την έναρξη του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας.
«Η ουκρανική κρίση έχει περάσει στον τρίτο χρόνο της.
Η διαδικασία ειρήνης της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε εδώ στην Αττάλεια.
Εκείνη την εποχή, οι ελπίδες για ειρήνη έφτασαν σε νέο επίπεδο. Αλλά δυστυχώς, λόγω έλλειψης της απαραίτητης υποστήριξης, οι προσπάθειές μας κατέρρευσαν
Η ιστορική ευκαιρία να επιτευχθεί ειρήνη, να αποτραπεί η καταστροφή και να σωθούν δεκάδες χιλιάδες ζωές ουσιαστικά χάθηκε, ή μάλλον υπονομεύτηκε», είπε ο Erdogan.
Ο πρόεδρος είπε ότι οι κρίσεις «στη Συρία, την Υεμένη, τη Λιβύη και την Ουκρανία έδειξαν ότι το σημερινό διεθνές σύστημα στερείται αποτελεσματικότητας».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης