Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άλλο ένα πρόβλημα για τον Zelensky - «Πόλεμος» Macron - Scholz με κερδισμένη τη Ρωσία

Άλλο ένα πρόβλημα για τον Zelensky - «Πόλεμος» Macron - Scholz με κερδισμένη τη Ρωσία
Στο Βερολίνο, ο Γάλλος ηγέτης θεωρείται μια μοναρχική φιγούρα
Σχετικά Άρθρα
Ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron και τον καγκελάριο της Γερμανίας, Olaf Scholz, με κερδισμένη τη Ρωσία, αποτελεί άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα για τον Volodymyr Zelensky.
Η σχέση του Macron με τον Scholz έχει διαρραγεί, σύμφωνα με το Bloomberg.
Άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στους δύο ηγέτες ανέφερεαν στο πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ο Macron πιστεύει ότι ο Γερμανός καγκελάριος δεν έχει θάρρος και δεν μπορεί να σκεφτεί πέρα από το βραχυπρόθεσμο μέλλον.
Στο Βερολίνο, ο Γάλλος ηγέτης θεωρείται μια μοναρχική φιγούρα, ισχυρή στα μεγάλα οράματα, αλλά φτωχή στην υλοποίηση μακροπρόθεσμων στόχων.

Πρόβλημα για την Ουκρανία την πιο κρίσιμη στιγμή

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η εύθραυστη σχέση έχει δευτερογενή αντίκτυπο στην ασφάλεια της Ευρώπης, ακόμη και στην υποστήριξη της Ουκρανίας σε μια κρίσιμη στιγμή: Ουκρανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να διαπεράσουν τις άμυνές τους μέχρι το καλοκαίρι, αν οι σύμμαχοι δεν αυξήσουν τις προμήθειες πυρομαχικών.
Σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου που διοργάνωσε ο Macron τη τη Δευτέρα στο Παρίσι δήλωσε ότι ήθελε να διαλύσει τις αμφιβολίες για την ικανότητα του Κιέβου να αντισταθεί.
Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να σπάσει αυτή η ενότητα.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε έναν ξεκάθαρο στόχο στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι: Να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο.

Ο στόχος αυτός υπονομεύτηκε από το υπονοούμενο της ομιλίας του: Την περιφρόνησή του για τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz.
Οι υπαινιγμοί του Macron σχετικά με την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία ήταν σκόπιμα διφορούμενοι, σύμφωνα με αξιωματούχους, και αποσκοπούσαν στο να δημιουργήσουν αβεβαιότητα στο μυαλό των Ρώσων στρατιωτικών.
Αλλά το μήνυμα του Γάλλου προέδρου "ό,τι χρειαστεί" ήταν αντίθετο με τις ρητές επιθυμίες της καγκελαρίας, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει τις συζητήσεις.
Βέβαια, ο Scholz έσπευσε να διαψεύσει δημοσίως τη θέση του Macron, μόλις αυτή έγινε πρωτοσέλιδο.
Ο Γερμανός καγκελάριος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο τα ευρωπαϊκά κράτη να στείλουν στρατεύματα.
Στενοί συνεργάτες του καγκελάριου αναγνωρίζουν ότι οι δύο τους δεν τα πάνε καλά.
Η διαμάχη μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας λαμβάνει χώρα σε μια δύσκολη στιγμή της εκστρατείας της για την απόκρουση της ρωσικής εισβολής. Με τα ευρωπαϊκά κράτη να μην ανταποκρίνονται στις υποσχέσεις για χορήγηση πυρομαχικών και τη ζωτικής σημασίας βοήθεια των ΗΠΑ να καθυστερεί στο Κογκρέσο, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι τα ρωσικά στρατεύματα μπορεί να διαπεράσουν τις άμυνές τους μέχρι το καλοκαίρι, σημειώνει το Bloomberg.

Ενόχληση στο Βερολίνο

Οι αντιλήψεις ότι η Γερμανία δεν κάνει αρκετά για την Ουκρανία, ενοχλούν τον καγκελάριο.
"Είμαι πολύ ενοχλημένος από την έλλειψη ισορροπίας μεταξύ αυτού που πραγματικά χρειάζεται τώρα και της συζήτησης για αυτό το ένα σύστημα", δήλωσε ο Scholz σχετικά με τους πυραύλους Taurus νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε ένα συνέδριο στο Βερολίνο.
"Αυτό που λείπει από την Ουκρανία είναι πυρομαχικά για όλες τις πιθανές αποστάσεις".
Αξιωματούχος της Ανατολικής Ευρώπης που έχει συνεργαστεί στενά με τους Γάλλους και τους Γερμανούς δήλωσε ότι και οι δύο ηγέτες θεωρούνται υπεροπτικοί, αλλά τουλάχιστον ο Macron καταλαβαίνει ότι κάτι πρέπει να γίνει.

Βίοι παράλληλοι

Τα εθνικά πλαίσια είναι πολύ διαφορετικά για τους δύο ηγέτες.
Ο Γάλλος πρόεδρος θα παραμείνει ανενόχλητος μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας του το 2027, όταν δεν θα μπορεί να διεκδικήσει επανεκλογή.
Σε αντίθεση με τον Γερμανό ομόλογό του, ο οποίος παλεύει να κρατήσει ενωμένο τον τριμερή συνασπισμό που χάνει υποστήριξη από το ακροδεξιό AfD- ένα κόμμα του οποίου η αντίθεση στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία βρίσκει κάποια εύνοια στους Γερμανούς ψηφοφόρους.
Σε μια ένδειξη νοσταλγίας, ο Macron δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Δευτέρας: "Γνώρισα έναν κόσμο όπου η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούσαν μεταξύ τους".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης