Τελευταία Νέα
Διεθνή

O πανικός του κακάο στις αγορές – Το παράδοξο των χιλιάδων απολύσεων από τους παραγωγούς με τις τιμές σε ιστορικά υψηλά

O πανικός του κακάο στις αγορές – Το παράδοξο των χιλιάδων απολύσεων από τους παραγωγούς με τις τιμές σε ιστορικά υψηλά
Η Citigroup έχει προειδοποιήσει ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 10.000 δολάρια ο τόνος
Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χύδην σοκολάτας στον κόσμο σχεδιάζει να περικόψει περίπου το 19% του εργατικού της δυναμικού, συνολικά 2.500 θέσεις εργασίας, ως μέρος της στρατηγικής μείωσης του κόστους για την αντιμετώπιση της επιδείνωσης της έλλειψης κακάο στη Δυτική Αφρική, η οποία έχει οδηγήσει τις τιμές σε ιστορικά υψηλά.
«Πρόκειται για τη μείωση της πολυπλοκότητας και την αντιμετώπιση των επικαλύψεων και των αναποτελεσματικών δομών», δήλωσε ο CEO της ελβετικής σοκολάτας Barry Callebaut, Peter Feld, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Οι περικοπές θέσεων εργασίας θα εφαρμοστούν σε όλες τις δραστηριότητες του Barry Callebaut παγκοσμίως τους επόμενους 18 μήνες.
Η κίνηση σημαίνει ότι ο Barry Callebaut πιθανότατα προετοιμάζεται για μελλοντικά δεινά στη ζήτηση, καθώς η παραγωγή κακάο στην κορυφαία παραγωγό της Ακτής Ελεφαντοστού καταρρέει, οδηγώντας τις τιμές στο Λονδίνο σε υψηλά ρεκόρ.
Σύμφωνα με την Ecom Agroindustrial, η παραγωγή κακάο της Ακτής Ελεφαντοστού αναμένεται να μειωθεί έως και 20% αυτή την καλλιεργητική περίοδο.
Σε έκθεση που προβλήθηκε από το Bloomberg, η Ecom Agroindustrial προβλέπει 1,75 εκατομμύρια τόνους κακάο από την περιοχή τη σεζόν που λήγει τον Σεπτέμβριο.
Με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο, αυτό θα ήταν το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών.
xhox_0.jpg
Εκρηκτική άνοδος

Η άνοδος της τιμής του κακάο ήταν εκπληκτική τους τελευταίους 15 μήνες.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έχουν εκτοξευθεί σε υψηλά ρεκόρ, ξεπερνώντας τα υψηλά που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά το 1977.
Η Citigroup έχει προειδοποιήσει ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 10.000 δολάρια ο τόνος.
Και η εταιρεία παραγωγής σοκολάτας US Hershey Company προειδοποίησε τις τελευταίες εβδομάδες: «Οι ιστορικές τιμές του κακάο αναμένεται να περιορίσουν την αύξηση των κερδών φέτος».
Είναι θέμα χρόνου να επηρεαστούν οι καταναλωτές από τον πληθωρισμό των γλυκών.
Snag_25d72e17.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης