Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πρόωρη μείωση των επιτοκίων θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ΕΚΤ

Η πρόωρη μείωση των επιτοκίων θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ΕΚΤ
Mία βιαστική κίνηση από την ΕΚΤ, θα εγκυμονούσε μεγαλύτερους κινδύνους σε σχέση με τη στάση αναμονής

Η πρόωρη μείωση των επιτοκίων θα ήταν πολύ μεγαλύτερο λάθος για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από ό,τι η πολύ καθυστερημένη μείωσή τους, όπως προκύπτει από έρευνα οικονομολόγων, σύμφωνα με το Bloomberg.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι μία βιαστική κίνηση από την Φρανκφούρτη προκειμένου να αντιστρέψει τον καταιγισμό αυξήσεων των επιτοκίων που θεσπίστηκαν για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, θα εγκυμονούσε μεγαλύτερους κινδύνους από το να περιμένουν πολύ καιρό, άποψη που εκφράστηκε από αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ειδικότερα,  το 56% των αναλυτών εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αποφεύγουν ένα τέτοιο λάθος επιλέγοντας την κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουν να χαλαρώνουν τις νομισματικές συνθήκες και εξακολοθούν να προβλέπουν μια πρώτη μείωση τον Ιούνιο του 2024.
«Η ΕΚΤ έχει το εξής δίλημμα: να μειώσει πολύ νωρίς – και να διακινδυνεύσει μια αναζωπύρωση του πληθωρισμού και ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια – έναντι του να μειώσει πολύ αργά», δήλωσε ο Andrzej Szczepaniak, οικονομολόγος της Nomura.
«Το τελευταίο είναι σαφώς το καλύτερο σενάριο», τονίζει.

Τρεις μειώσεις επιτοκίων από τον Ιούνιο 2024

Με τον πληθωρισμό να υποχωρεί και τους κεντρικούς τραπεζίτες σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο να ετοιμάζονται επίσης να χαλαρώσουν την πολιτική τους, οι ερωτηθέντες προέβλεψαν τρεις μειώσεις κατά 0,25% από την ΕΚΤ το 2024. 
Στην τελευταία έρευνα, έκαναν λόγο για τέσσερις αυξήσεις, ωστόσο, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη ανησυχούν ότι η ταχεία αύξηση των μισθών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αντιστροφή της αύξησης των τιμών προς τον στόχο του 2%.
 

Η πρόεδρος Christine Lagarde δήλωσε τη Δευτέρα ότι «η τρέχουσα αποπληθωριστική διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί» – κάτι που θα πρέπει να φανεί στα στοιχεία του Φεβρουαρίου για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Αναλυτές σε ξεχωριστή έρευνα του Bloomberg βλέπουν επιβράδυνση στο 2,5% από 2,8% τον προηγούμενο μήνα.

 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης