Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληρή προειδοποίηση Pimco στις ΗΠΑ – «Δημοσιονομικά ασεβείς» οι Αμερικανοί, θα παρασύρουν τον κόσμο στη δεκαετία του 1980

Σκληρή προειδοποίηση Pimco στις ΗΠΑ – «Δημοσιονομικά ασεβείς» οι Αμερικανοί, θα παρασύρουν τον κόσμο στη δεκαετία του 1980
«Τι θα συμβεί αν προχωράμε προς το μέλλον, με μια αγορά που μοιάζει με προηγούμενες δεκαετίες όταν επικρατούσαν υψηλότερα ασφάλιστρα;» αναρωτήθηκε η Pimco
«Η δημοσιονομική ασέβεια των ΗΠΑ απειλεί να παρασύρει την αγορά των κρατικών ομολόγων πίσω στη δεκαετία του 1980, μια εποχή που οι επενδυτές απαιτούσαν πολύ υψηλότερη αποζημίωση για να κατέχουν ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας».
Αυτό προειδοποιεί η Pacific Investment Management, τονίζοντας ότι ένας συνδυασμός πιο επίμονου πληθωρισμού και επιδείνωσης δημοσιονομικών συνθηκών «θα μπορούσε να αρχίσει να αντιστρέφει την πτωτική τάση 40 ετών» ενός βασικού μέτρου για το πόσο αποζημιώνονται οι επενδυτές σε ομόλογα για τη διατήρηση μακροπρόθεσμου χρέους.
«Τι θα συμβεί αν προχωράμε προς το μέλλον, με μια αγορά που μοιάζει με προηγούμενες δεκαετίες όταν επικρατούσαν υψηλότερα ασφάλιστρα;» αναρωτήθηκε η Pimco.
Το προθεσμιακό ασφάλιστρο περιγράφεται γενικά ως η πρόσθετη απόδοση που οι επενδυτές επιδιώκουν να κατέχουν πιο μακροπρόθεσμο χρέος αντί να κινηθούν σε βραχυπρόθεσμους τίτλους καθώς λήγουν.
Θεωρείται ως προστασία για τους κατόχους ομολόγων έναντι απρόβλεπτων κινδύνων, όπως ο πληθωρισμός και οι κραδασμοί προσφοράς-ζήτησης, πέραν άλλων παραγόντων των αποδόσεων των ομολόγων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ανάπτυξης και της πολιτικής της Federal Reserve.
Από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ένα μοντέλο προθεσμιακών ασφαλίστρων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης για το 10ετές ήταν κατά μέσο όρο λιγότερο από 0,5% και πέρασε σημαντικό χρόνο κάτω από το μηδέν.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, αυτό το μέτρο έγινε για λίγο θετικό, καθώς η απόδοση του 10ετούς εκτοξεύτηκε υψηλότερα και κορυφώθηκε πάνω από το 5% τον επόμενο μήνα, εν μέσω ανησυχιών για τα ελλείμματα των ΗΠΑ και την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων της Fed.
2546110312f8547669b454de8c6ec362.jpg
Το ασφάλιστρο

Ενώ το προθεσμιακό ασφάλιστρο παραμένει ελαφρώς αρνητικό, οι επενδυτές ομολόγων είναι επιφυλακτικοί για μια άλλη άνοδο που με τη σειρά του θα μπορούσε να ωθήσει τις αποδόσεις των 10 ετών πίσω στο 5% και να πυροδοτήσει ευρύτερη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Αν ο όρος premium επέστρεφε ακόμη και σε επίπεδα κοινά στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000 - περίπου 200 μ.β. - αυτό πιθανότατα θα γινόταν το καθοριστικό χαρακτηριστικό των χρηματοπιστωτικών αγορών κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής», προειδοποίησε η Pimco, προσθέτοντας ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν θα επηρέαζε μόνο τις τιμές των ομολόγων, αλλά και τις τιμές των μετοχών, των ακινήτων και οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου που αποτιμάται με βάση τις προεξοφλημένες μελλοντικές ταμειακές ροές».
Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον Fitch πέρυσι εστίασε την προσοχή των επενδυτών στην αύξηση των δαπανών στην Ουάσιγκτον.
«Περισσότερα ελλείμματα έρχονται», προειδοποίησε η Pimco, και «το σημαντικό σημείο είναι ότι οι αγορές είναι ένας μηχανισμός πειθαρχίας για τις κυβερνήσεις, που τις εμποδίζει να απομακρυνθούν πολύ σε αυτόν τον δρόμο δαπανών».
Ανάμεσα στις κύριες επενδυτικές επιπτώσεις ενός αυξανόμενου ασφάλιστρου, είναι μια πιο απότομη καμπύλη απόδοσης, όπως υποστήριξε ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων.
Επί του παρόντος, η απόδοση του 10ετούς βρίσκεται περίπου στο 4,25%, κάτω από εκείνα των μικρότερων διάρκειων και το επιτόκιο-στόχο της Fed από 5,25% έως 5,5%.
Αυτή η αντιστροφή της καμπύλης συνήθως διορθώνεται μόλις η κεντρική τράπεζα χαλαρώσει την πολιτική, αλλά η Pimco δεν αποκλείει «την πιθανότητα μιας πολύ μεγαλύτερης αλλαγής: ότι η καμπύλη θα διορθωθεί επίσης καθώς επανέρχεται ο όρος premium».
«Υπάρχει μια πολύ πραγματική πιθανότητα η καμπύλη να συρρικνωθεί μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed, με τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις να μειώνονται, τα ενδιάμεσα επιτόκια να μην κινούνται πολύ και τις πιο μακροπρόθεσμες αποδόσεις να αυξάνονται καθώς ο όρος premium επανέρχεται», κατέληξε η εταιρεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης