Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος και φρίκη στη Γάζα - Σφαγή με 112 νεκρούς για ένα πιάτο φαΐ - Οι ΗΠΑ μπλόκαραν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας

Χάος και φρίκη στη Γάζα - Σφαγή με 112 νεκρούς για ένα πιάτο φαΐ - Οι ΗΠΑ μπλόκαραν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας
Πάνω από 30.000 οι νεκροί και περισσότεροι από 70.000 οι τραυματίες
(upd5) Χάος και φρίκη επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συγκλονίζει το περιστατικό με τους 112 νεκρούς και με τους περισσότερους από 760 τραυματίες, οι οποίοι φέρονται να δέχθηκαν τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών αλλά και να ποδοπατήθηκαν, όταν έσπευσαν να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι Ισραηλινοί πάντως αρνούνται ότι πυροβόλησαν κατά του πλήθους, υποστηρίζοντας ότι στρατιώτες τους άνοιξαν περιορισμένο πυρ εναντίον μιας μικρής ομάδας που απομακρύνθηκε από τα φορτηγά της διεθνούς βοήθειας και που απείλησε ένα σημείο ελέγχου τους.
Όσον αφορά το μακελειό, το Ισραήλ υποστηρίζει πως οι περισσότεροι από τους νεκρούς και τραυματίες είτε ποδοπατήθηκαν είτε χτυπήθηκαν από τα φορτηγά που επιχείρησαν να διαφύγουν από την περιοχή.
Η νέα αυτή σφαγή έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση της διεθνούς κοινότητας με τον ΟΗΕ να ζητά να διερευνηθεί πλήρως το περιστατικό και με τις ΗΠΑ να επισημαίνουν στο Ισραήλ πως πρέπει να παρέχει τη στοιχειώδη ασφάλεια στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του.
Το γεγονός αυτό εκτιμάται πως θα έχει συνέπειες και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Hamas για κατάπαυση του πυρός, με τη συμφωνία για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού να είναι … στον αέρα.

Αντικρουόμενες μαρτυρίες

Το νέο μακελειό με τους 112 νεκρούς συνέβη στην πόλη της Γάζας, στα βόρεια εδάφη εκεί όπου ο πληθυσμός είναι αντιμέτωπος με δραματική έλλειψη τροφίμων και νερού.
Μαρτυρίες αναφέρουν πως όταν το πλήθος συγκεντρώθηκε γύρω από τα φορτηγά της ανθρωπιστικής βοήθειας, δέχθηκε πυρά από Ισραηλινούς στρατιώτες.
Επιζώντες υποστηρίζουν πως σφαίρες έπληξαν το πλήθος ενώ ο αναπληρωτής διευθυντής του νοσοκομείου Al Awda, Mohammed Salha τόνισε ότι περιέθαλψε 161 ανθρώπους, εκ των οποίων οι περισσότεροι φαίνεται να έχουν πυροβοληθεί.
Άλλες όμως μαρτυρίες από Παλαιστίνιους αναφέρουν πως οι περισσότεροι νεκροί καταπατήθηκαν ή χτυπήθηκαν από τα φορτηγά της ανθρωπιστικής βοήθειας. Τι λένε οι Ισραηλινοί

Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί αναφέρουν πως δεν άνοιξαν πυρ κατά του συγκεντρωμένου πλήθους και ότι πυροβόλησαν μόνο ένα μικρό μέρος αυτών όταν κινήθηκαν εναντίον τους, επισημαίνοντας πως οι περισσότεροι νεκροί χτυπήθηκαν από τα φορτηγά.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν πως συνέβησαν δύο περιστατικά, τα οποία μάλιστα είχαν αρκετή απόσταση μεταξύ τους.
Στο πρώτο, εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην προσπάθεια τους να λάβουν την ανθρωπιστική βοήθεια, όταν χτυπήθηκαν ή καταπατήθηκαν από τα φορτηγά.
Στο δεύτερο περιστατικό που συνέβη εκατοντάδες μέτρα από το πρώτο, μόλις τα φορτηγά είχαν αποχωρήσει, μια ομάδα του πλήθους προσέγγισε τους Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι ένιωσαν απειλή και άνοιξαν περιορισμένο πυρ κατά των ανθρώπων.
Δεν υπάρχει καμία αναφορά για το πόσοι μπορεί να σκοτώθηκαν από αυτά τα περιορισμένα πυρά.

Σφαγή

Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος των Παλαιστινίων, Mahmoud Abbas έκανε λόγο για μια «φρικτή σφαγή», την οποία πραγματοποίησε ο ισραηλινός κατοχικός στρατός «σε ανθρώπους που περίμεναν φορτηγά της ανθρωπιστικής βοήθειας» στην περιοχή Nabulsi.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden εκτίμησε πως το νέο αιματοκύλισμα θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τις διαπραγματευτικές προσπάθειες για μια συμφωνία για εκεχειρία πριν από το Ραμαζάνι, το οποίο αρχίζει στις 10 Μαρτίου, ενώ και η Hamas έκανε λόγο για ένα γεγονός που είναι πολύ πιθανό να θέσει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις.
Ο Josep Borrell από την ΕΕ καταδίκασε το νέο μακελειό, κάνοντας λόγο για «εντελώς απαράδεκτους θανάτους» και επισημαίνοντας πως «το να στερείται κόσμος βοήθεια σε τρόφιμα αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron εξέφρασε την αγανάκτηση του και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός ενώ ο γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres δήλωσε σοκαρισμένος και ζήτησε «αποτελεσματική ανεξάρτητη έρευνα» για να αποδοθούν ευθύνες. Έκτακτη συνεδρίαση Συμβουλίου Ασφαλείας

Εν τω μεταξύ για το περιστατικό αυτό συνεδρίασε εκτάκτως και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής έκανε λόγο για τερατώδη σφαγή.
«Αυτή η τερατώδης σφαγή είναι απόδειξη πως όσο το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι παραλυμένο και ασκούνται βέτο, Παλαιστίνιοι πληρώνουν με τη ζωή τους
Συναντήθηκα με την πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Linda Thomas – Greenfield, την οποία παρακάλεσα να επιτρέψει να εγκριθεί ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο θα καταδικάζει αυτή τη σφαγή.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να πει «αρκετά».
«Αν έχουν το θάρρος και την αποφασιστικότητα να αποτρέψουν την επανάληψη τέτοιων σφαγών (...) αυτό που χρειαζόμαστε είναι κατάπαυση του πυρός» υποστήριξε ο Παλαιστίνιος πρέσβης.
Όπως είπε, «σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, δεκάδες άνθρωποι χτυπήθηκαν από σφαίρες στα κεφάλια», τονίζοντας ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες δεν πυροβόλησαν «στον αέρα για να περιορίσουν το πλήθος επειδή επικρατούσε σύγχυση και χάος», αλλά «στόχευαν και σκότωναν εσκεμμένα».
Ενώ λοιπόν στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Αλγερία -εκπρόσωπος των Αράβων στο σώμα- υπέβαλε σχέδιο δήλωσης κατηγορώντας τις ισραηλινές δυνάμεις και 14 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου υποστήριξαν την πρόταση, οι ΗΠΑ την εμπόδισαν, σύμφωνα με το Associated Press -που επικαλείται τον Παλαιστίνιο πρεσβευτή στον ΟΗΕ.
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Robert Wood, είπε ότι τα γεγονότα του περιστατικού παραμένουν ασαφή.

Πάνω από 30.000 οι νεκροί

Οι νεκροί στη Γάζα έχουν ξεπεράσει τους 30.000, ενώ πολύ περισσότεροι από 70.000 είναι οι τραυματίες από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ξέσπασε ο πόλεμος.
Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για 30.228 νεκρούς και για 71.377 τραυματίες.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν οι θάνατοι 193 ανθρώπων.
Σημειώνεται πως χιλιάδες βρίκονται κάτω από τα ερείπια των κτηρίων ενώ εκτιμάται πως σχεδόν 1 στους 20 Παλαιστίνιους είναι θύματα των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin υποστήριξε πως περισσότεροι από 25.000 άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ζητώντας από το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για την προστασία τους.

Λιμός

Πέρα όμως από τους εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες σε ημερήσια βάση, η συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστίνιων είναι αντιμέτωπη με την πείνα και τη δίψα.
Ο ΟΗΕ εκτιμά πως επίκειται λιμός, κάνοντας λόγο για δραματική κατάσταση στα βόρεια εδάφη, ενώ ήδη έχουν αναφερθεί οι θάνατοι 9 παιδιών από ασιτία και αφυδάτωση.
Ενδεικτικό είναι ότι στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν την πείνα τους, πολλοί καταναλώνουν ζωοτροφές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης