Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αθλιότητα Ισραήλ: Στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε Παλαιστίνιους που ανέμεναν για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα - Πάνω από 100 οι νεκροί

Αθλιότητα Ισραήλ: Στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε Παλαιστίνιους που ανέμεναν για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα - Πάνω από 100 οι νεκροί
Ισραηλινή στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι τα στρατεύματα άνοιξαν πυρ καθώς πίστευαν ότι οι στρατιώτες βρίσκονται σε κίνδυνο
(upd) Σε μια άνευ προηγουμένου αθλιότητα προέβησαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου... με αποτέλεσμα περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι να σκοτωθούν και πάνω από 700 να τραυματιστούν ενώ περίμεναν να τους παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα.
Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας και τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται ιατρικές πηγές, κατηγόρησαν τις ισραηλινές δυνάμεις ότι πυροβόλησαν κατά του πλήθους.
Ένας δημοσιογράφος στην πόλη της Γάζας είπε στο BBC ότι ισραηλινά τανκς πυροβόλησαν εναντίον πλήθους που είχε συρρεύσει για να παραλάβει προμήθειες.
H εκδοχή των Ισραηλινών

Από τη μεριά τους, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι περικύκλωσαν περίπου 30 φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια στη βόρεια Γάζα κατά μήκος του κύριου παραθαλάσσιου δρόμου περίπου στις 4 το πρωί της Πέμπτης.
Δεκάδες ποδοπατήθηκαν ή τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη συντριβή, με μερικούς να παρασύρονται από φορτηγά, δήλωσαν.
Λίγη ώρα αργότερα, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά στον ίδιο δρόμο, στρατεύματα κοντά στα φορτηγά άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών που πλησίασαν σε στρατιωτικό πέρασμα και δεν έκαναν παρότι δέχθηκαν προειδοποιητικούς πυροβολισμούς.
Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι είναι πιθανό ο πυροβολισμός να προκάλεσε θανάτους και τραυματισμούς.
Το περιστατικό είναι υπό εξέταση.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως το περιστατικό συνέβη ώρες πριν το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 21.000 παιδιά και γυναίκες, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Περίπου 7.000 άλλοι έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενοι και 70.450 έχουν λάβει θεραπεία για τραυματισμούς τους τελευταίους τέσσερις μήνες, σύμφωνα με το υπουργείο.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί επίσης για επικείμενη πείνα στα βόρεια της επικράτειας, όπου υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι ζουν με λίγα τρόφιμα ή καθαρό νερό.
Η Hamas προειδοποίησε σε ανακοίνωση ότι το περιστατικό μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των συνομιλιών που έχουν στόχο μια συμφωνία για ανακωχή και απελευθέρωση ομήρων.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 2,2 εκατ. άνθρωποι, η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού στη Γάζα, απειλούνται με λιμό, κυρίως στον βορρά όπου οι καταστροφές, οι εχθροπραξίες και οι λεηλασίες καθιστούν σχεδόν αδύνατη την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa), περίπου 2.300 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας τον Φεβρουάριο, μια μείωση κατά 50% περίπου σε σχέση με τον Ιανουάριο, με μέσο όρο 82 φορτηγά την ημέρα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 500 φορτηγά εισέρχονταν καθημερινά στη Λωρίδα της Γάζας πριν από την έναρξη του πολέμου, όταν οι ανάγκες του τοπικού πληθυσμού ήταν μικρότερες. 

Αντίδραση των ΗΠΑ - Biden: Η απρόκλητη αιματοχυσία στη Γάζα περιπλέκει τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ελέγχει τις αναφορές ότι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που περίμεναν επισιτιστική βοήθεια στη Γάζα, επισημαίνοντας ότι η αιματοχυσία θα περιπλέξει τις συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν το περιστατικό θα περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις, ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε καταφατικά.
«Το ξέρω ότι θα συμβεί».
Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας ανέφεραν ότι από ισραηλινά πυρά εναντίον ανθρώπων που περίμεναν επισιτιστική βοήθεια σκοτώθηκαν 104 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 280.
Κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Biden διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον ελέγχει τις αναφορές, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «αντικρουόμενες εκδοχές» σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναμένει πάντως να επιτευχθεί μέχρι τη Δευτέρα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, όπως είχε προβλέψει νωρίτερα.
«Μάλλον όχι μέχρι τη Δευτέρα, αλλά είμαι αισιόδοξος», είπε.
Τόσο η κυβέρνηση του Ισραήλ όσο και η ηγεσία της παλαιστινιακής Χαμάς, αλλά και διαμεσολαβητές από το Κατάρ, εξέφραζαν επιφυλάξεις τις τελευταίες ημέρες ως προς την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρία της Γάζας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ παραδέχθηκε σήμερα 29/2 ότι περισσότερες από 25.000 γυναίκες και παιδιά έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ από την 7η Οκτωβρίου 2023, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση Netanyahu μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στο Κογκρέσο, ο Lloyd Austin ρωτήθηκε πόσες Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ και απάντησε: «Είναι πάνω από 25.000».
Πρόσθεσε πως περίπου 21.000 κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας έχουν δοθεί στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου του στη Γάζα.

Καταδικάζει ο ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres, καταδίκασε το μακελειό στη Γάζα.
Ο εκπρόσωπός του, διευκρίνισε πως «δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη». Ωστόσο, τόνισε πως «είτε σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, είτε ποδοπατήθηκαν από πλήθος, είτε παρασύρθηκαν από φορτηγά», πρόκειται για επεισόδια που συνδέονται κατά κάποιον τρόπο με αυτήν τη σύγκρουση. Συμπλήρωσε πως δεν υπήρχε παρουσία του ΟΗΕ κατά τη διανομή αυτής της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Τόνισε πως «οι απελπισμένοι άμαχοι στη Γάζα χρειάζονται επείγουσα βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον πολιορκημένο βορρά όπου τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν καταφέρει να παραδώσουν (ανθρωπιστική) βοήθεια εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα».
Υπογράμμισε επίσης πως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνει εκ νέου έκκληση για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης