Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sarmat: Γιατί είναι τελικά ο αγαπημένος πύραυλος του Putin και τι μπορεί να κάνει – Mozyr: Το άγνωστο νέφος... όπλο

Sarmat: Γιατί είναι τελικά ο αγαπημένος πύραυλος του Putin και τι μπορεί να κάνει –  Mozyr: Το άγνωστο νέφος... όπλο
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Ρώσος ηγέτης στον βαρύ διηπειρωτικό πύραυλο Sarmat
Τα όπλα που απαρτίζουν την φοβερή πυρηνική τριάδα της Ρωσίας απαρίθμησε ο Ρώσος ηγέτης Vladimir Putin κατά την ομιλία του για την κατάσταση του έθνους την Πέμπτη (29/2/2024).
Ο Putin αναφέρθηκε σε όλα τα υπερηχητικά όπλα της Ρωσίας, που μερικά χρησιμοποιούνται και στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, όπως οι πύραυλοι Kinzhal και Zircon.
«Το υπερηχητικό αεροπορικό σύμπλεγμα Kinzhal όχι μόνο τέθηκε σε λειτουργία, αλλά χρησιμοποιείται επίσης με υψηλή αποτελεσματικότητα για την καταστροφή ιδιαίτερα σημαντικών στόχων κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», δήλωσε ο Putin.

putin_1.jpeg
Ο Zircon χρησιμοποιήθηκε επίσης στη μάχη, σημείωσε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι το σύστημα είναι επιχειρησιακό.
Ο Boris Obnosov, ο γενικός διευθυντής της Tactical Missile Weapons Corporation είπε τον Ιανουάριο ότι ο πύραυλος Zircon είναι ικανός να ξεπεράσει σχεδόν οποιοδήποτε σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.
«Κατά τη γνώμη μου, ο Zircon είναι το όπλο που μας επιτρέπει να πούμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε εχθρική άμυνα», είπε.
Ο υπερηχητικός πύραυλος Zircon αναπτύχθηκε στο Reutov NPO Mashinostroeniya.
Οι πρώτες δοκιμές του πυραύλου από το πυρηνικό υποβρύχιο Severodvinsk ξεκίνησαν το 2021.

Ιδιαίτερη αναφορά από τον Putin στον Sarmat


Ωστόσο στο όπλο που ο Putin στάθηκε ιδιαίτερα είναι ο βαρύς διηπειρωτικός πύραυλος Sarmat.
Οι πρώτοι πύραυλοι Sarmat παραδόθηκαν ήδη στα στρατεύματα και ο στρατός θα τους επιδείξει σύντομα, υποσχέθηκε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Vasily Dandykin πιστεύει ότι είναι αδύνατο να αποκρούσει κανείς μια επίθεση πυραύλων Sarmat.
«Πρόκειται για ένα μοναδικό σύμπλεγμα που δίνει τη δυνατότητα στη Ρωσία να χτυπήσει τον εχθρό σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της χώρας και ο εχθρός δεν θα είναι σε θέση να αποκρούσει μια τέτοια επίθεση», είπε ο ειδικός εξηγώντας γιατί είναι το αγαπημένο όπλο του Ρώσου προέδρου.
satan.jpg

sarmat_3_1.jpg
Πύραυλος - υπερόπλο

Ο Sarmat είναι ένα στρατηγικό πυραυλικό σύστημα που σχεδιάστηκε να αντικαταστήσει τον σοβιετικό πύραυλο R-36M2 Voevoda.
Αναπτύχθηκε από ειδικούς του JSC State Missile Center που πήρε το όνομά του. V. P. Makeev.
Η πρώτη εκτόξευση πυραύλου πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου 2022.
Ο RS-28 Sarmat ( ρωσικά: РС-28 Сармат)‎‎ γνωστός ως «Satan-2», είναι ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος με υγρά καύσιμα, εξοπλισμένος με MIRV ( ICBM).
Ο Sarmat είναι ένα από τα έξι νέα ρωσικά στρατηγικά όπλα που αποκαλύφθηκαν από τον Putin την 1η Μαρτίου 2018.
O Sarmat είναι ικανός για «υποτροχιακή πτήση 35. 000 χιλιομέτρων».
Μπορεί να μεταφέρει περίπου 10 τόνους ωφέλιμου φορτίου, είτε για έως και 10 βαριές είτε για 15 ελαφριές κεφαλές MIRV, απροσδιόριστο αριθμό οχημάτων υπερηχητικής ολίσθησης Avangard (HGV) ή συνδυασμό κεφαλών και πολλά αντίμετρα κατά των αντιβαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων.
sarmt_2.jpg

Το άγνωστο όπλο - νέφος Mozyr
Ο Sarmat έχει μια σύντομη φάση ώθησης, η οποία μειώνει το διάστημα όταν μπορεί να παρακολουθηθεί από δορυφόρους με αισθητήρες υπερύθρων, όπως το Διαστημικό Σύστημα Υπέρυθρων των ΗΠΑ, καθιστώντας πιο δύσκολη την αναχαίτισή του.
Σύμφωνα με διάφορες πηγές, οι τοποθεσίες εκτόξευσης του RS-28 θα είναι εξοπλισμένες με το σύστημα ενεργητικής προστασίας « Mozyr », σχεδιασμένο να αναιρεί το πλεονέκτημα πρώτης κρούσης ενός πιθανού αντιπάλου με την εκτόξευση ενός νέφους από μεταλλικά βέλη ή μπάλες που καταστρέφουν κινητικά τις εισερχόμενες βόμβες, πυραύλους cruise και κεφαλές ICBM σε υψόμετρα έως και 6 χιλιόμετρα.
mozyr.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης