Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παλεύει το «βαθύ κράτος» της Ουάσιγκτον να γονατίσει οικονομικά τον Trump – Μέσα σε ένα μήνα πρόστιμα μισού δισ.

Παλεύει το «βαθύ κράτος» της Ουάσιγκτον να γονατίσει οικονομικά τον Trump – Μέσα σε ένα μήνα πρόστιμα μισού δισ.
Ένα ξέφρενο ράλι σε μια μετοχή που συνδέεται με την Trump Media & Technology Group έχει κερδίσει σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια γι’ αυτόν.
Πάνω από μισό δισ. και πιο συγκεκριμένα 540 εκατ. δολάρια θα κληθεί να καταβάλει ο Donald Trump, με τους ειδικούς να εικάζουν ότι θα μπορούσε να διαβρώσει τα οικονομικά της εκστρατείας του.
Μέσα σε διάστημα μόλις ενός μήνα, δύο δικαστές σε δύο ξεχωριστές υποθέσεις τον διέταξαν να πληρώσει περίπου 540 εκατομμύρια δολάρια συνολικά.
Αυτό που τράβηξε πολύ λιγότερη προσοχή, ωστόσο, είναι το εξής: Ένα ξέφρενο ράλι σε μια μετοχή που συνδέεται με την Trump Media & Technology Group — η οποία διαχειρίζεται την πλατφόρμα Truth Social που δημοσιεύει καθημερινά — έχει κερδίσει σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια γι’ αυτόν.
Υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις σε αυτό το ποσό, συμπεριλαμβανομένου του πώς είναι μόνο ένα κέρδος λογιστικό προς το παρόν, ωστόσο η άνοδος της μετοχής είναι μια δυνητικά τεράστια οικονομική ώθηση για έναν υποψήφιο δισεκατομμυριούχο που ξαφνικά στερείται μετρητών.
Ο τύπος της συναλλαγής - γνωστή ως συμφωνία de-SPAC ή λευκής επιταγής - που θα έδινε στον Trump αυτόν τον νέο πλούτο είναι πολύπλοκος που έγινε για λίγο δημοφιλές στη Wall Street κατά τη διάρκεια της μανίας των μετοχών στην εποχή της πανδημίας.
Στη συγκεκριμένη συμφωνία, ο ιδιοκτήτης της Truth Social θα εισέλθει στο χρηματιστήριο συγχωνευόμενος με μια εισηγμένη εταιρεία που ονομάζεται Digital World Acquisition Corp.
Οι μετοχές της DWAC, όπως είναι γνωστή η εταιρεία, έχουν εκτοξευθεί κατά 161% φέτος εν αναμονή της συγχώνευσης, η οποία έχει πάρει το πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τώρα προγραμματίζεται να πάει σε ψηφοφορία μετόχων τον επόμενο μήνα.
Εάν εγκριθεί, ο Trump θα κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο από 58%.
Στην τρέχουσα τιμή της DWAC αυτό το μερίδιο αξίζει 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Trump θα μπορούσε να πάρει ακόμη περισσότερα - κοντά σε επιπλέον αξία 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εάν οι μετοχές πληρούν ορισμένους στόχους απόδοσης.

Οι μετοχές - memes

Φαίνεται απίθανο σε πολλούς αναλυτές ότι ένα μερίδιο σε μια εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης που χάνει χρήματα με λίγα έσοδα και ένα κλάσμα των βάσεων χρηστών των αντιπάλων της θα μπορούσε ενδεχομένως να υπερδιπλασιάσει την καθαρή αξία του Trump.
Όμως, καθώς ο Trump άρχισε να κερδίζει τους Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του τον Ιανουάριο, δημιουργώντας τις βάσεις μιας πιθανής ρεβάνς με τον Πρόεδρο Joe Biden τον Νοέμβριο, οι μικροεπενδυτές ζήτησαν μανιωδώς τις μετοχές της DWAC.
Και όταν μια ομάδα στη Wall Street, γνωστή ως traders της ορμής, μπήκε στη φρενίτιδα των αγορών, οι συνθήκες για ένα επικό ράλι είχαν δημιουργηθεί.
Σε μόλις έξι ημέρες, η μετοχή εκτινάχθηκε 200%.
«Πρόκειται για μετοχές memes, δεν είναι το είδος του πράγματος που καταρρίπτετε τους δείκτες P/E — μπορείτε να το πετάξετε από το παράθυρο», δήλωσε ο Matthew Tuttle, Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος επενδύσεων στην Tuttle Capital Management.
«Το DWAC έχει γίνει πλέον ο de facto τρόπος για να στοιχηματίσετε στον ή κατά του Trump», πρόσθεσε.
Αλλά εάν η ανάκαμψη του Trump τον φέρει πίσω στον Λευκό Οίκο - και πολλές δημοσκοπήσεις τον καθιστούν επί του παρόντος το φαβορί για τη νίκη - θα μπορούσε να έχει αξία, θεωρητικά, τουλάχιστον, το να κατέχουμε ένα κομμάτι από το μέσο που θα μεταφέρει το μήνυμά του.
«Η θεμελιώδης περίπτωση είναι ότι περιορίζει τα tweets του στην πλατφόρμα Truth Social, πράγμα που σημαίνει ότι αν θέλετε να τα δείτε ή να αλληλεπιδράσετε μαζί τους, πρέπει να εγγραφείτε επίσης, κάνοντας τη διαφήμιση ακόμη πιο κερδοφόρα», είπε ο Tuttle.

Ποινές και Τέλη

Ενώ το απροσδόκητο κέρδος του Trump δεν θα κάλυπτε τις κυρώσεις και τα νομικά έξοδα που αντιμετωπίζει θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον πέντε μήνες πριν εξαργυρώσει μετοχές, εκτός εάν η εταιρεία υποβάλει αίτηση για να επισπεύσει αυτό το χρονοδιάγραμμα.
«Χρειάζεται τα χρήματα, αλλά δεν μπορεί να πουλήσει πάρα πολλά με τη μία χωρίς να διακινδυνεύσει να πιέσεις τις μετοχές», δήλωσε η Usha Rodrigues, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.
«Μόλις λήξει το κλείδωμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις μετοχές ως εγγύηση για δάνεια προκειμένου να έχει πρόσβαση σε μετρητά χωρίς να πουλήσει τις μετοχές».
Και είναι απίθανο μια τράπεζα να του δανείσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό έναντι των δεσμευμένων μετοχών, σύμφωνα με παρατηρητές του κλάδου όπως ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Jay Ritter.
Ακόμη και το λεγόμενο κέρδος θα το κάλυπτε περισσότερο.
Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, εάν η μετοχή διαπραγματευτεί πάνω από τα 17,50 δολάρια για 20 από τις 30 ημέρες, οι κάτοχοι της Trump Media θα δικαιούνται να λάβουν έως και 40 εκατομμύρια επιπλέον μετοχές δείχνουν - με την πλειοψηφία να προορίζεται για τον Trump.
Ένα πιο ανησυχητικό ερώτημα για τον Trump είναι εάν οι μέτοχοι θα διατηρήσουν την πίστη για περισσότερο από πέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.
Μόλις τον Απρίλιο, ο Trump εκχώρησε στην εταιρεία αξία 5 έως 25 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια οικονομική αποκάλυψη που κατατέθηκε στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή, ένα κλάσμα της αποτίμησής της στους όρους της συμφωνίας SPAC καθώς και στην αγορά.
Η επιχείρηση έχει δυσκολευτεί, με την Trump Media να έχασε 49 εκατομμύρια δολάρια τους εννέα μήνες έως τον Σεπτέμβριο, ενώ δημιούργησε μόλις 3,4 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές καταθέσεις.
Ως εκ τούτου, η εταιρεία έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να ξεμείνει από μετρητά χωρίς τη συγχώνευση, δείχνουν οι καταθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης