Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμερικανικό ISW: Η Υπερδνειστερία ανοίγει τον δρόμο στη Ρωσία για κλιμάκωση στη Μολδαβία

Αμερικανικό ISW: Η Υπερδνειστερία ανοίγει τον δρόμο στη Ρωσία για κλιμάκωση στη Μολδαβία
Η Υπερδνειστερία ανοίγει τον δρόμο στη Ρωσία για κλιμάκωση στη Μολδαβία
Σχετικά Άρθρα
Το κογκρέσο της Υπερδνειστερίας πιθανότατα αποσκοπεί στο να δώσει στη Ρωσία δικαιολογία για ένα ευρύ φάσμα πιθανών κλιμακούμενων ενεργειών κατά της Μολδαβίας, εκτιμούν  στρατιωτικοί αναλυτές, σχολιάζοντας το αίτημα της Υπερδνειστερίας προς τη Μόσχα για προστασία.
Το Κογκρέσο των ανώτερων ηγετών της αποσχισθείσας περιοχής της Μολδαβίας ενέκρινε την Τετάρτη ψήφισμα με το οποίο ζητά την "άμυνα" της Ρωσίας ως απάντηση στην αυξανόμενη πίεση από το Κισινάου.
Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ΙSW) δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της Υπερδνειστερίας χρησιμοποίησαν συγκεκριμένα τη λέξη "zashchita", η οποία σημαίνει τόσο "άμυνα" όσο και "προστασία".
Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει ένα μονοπάτι για το Κρεμλίνο, ώστε  να ερμηνεύσει την άμυνα "με στρατιωτική έννοια, εάν το επιλέξει", τονίζουν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank.

Εφαλτήριο για ρωσική επέμβαση

Σύμφωνα με το ISW, οι αξιωματούχοι "επικαλέστηκαν τις υποχρεώσεις της ρωσικής "ειρηνευτικής αποστολής"" στο αποσχισθέν κράτος, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για ρωσική "παρέμβαση στην Υπερδνειστερία και τη Μολδαβία σε σύντομο ή μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα".
Το Κρεμλίνο "δεν έχει ακόμη σηματοδοτήσει κλιμάκωση" μετά την έκκληση της Υπερδνειστερίας - αλλά ο Vladimir Putiin θα μπορούσε να αναφερθεί σχετικά στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους σήμερα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε χθες ότι θα "εξετάσει προσεκτικά" τα αιτήματα.

Ένταση

Οι σχέσεις μεταξύ της Μολδαβίας και της Ρωσίας είναι τεταμένες μετά την εισβολή στην Ουκρανία λόγω της αυξανόμενης ευθυγράμμισης της Μολδαβίας με τη Δύση.
Η Μόσχα έχει κατηγορηθεί για την έναρξη υβριδικού πολέμου κατά της Μολδαβίας, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης ταραχών σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και της διάδοσης προπαγάνδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης