Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαση θανάτου και πείνας η Γάζα: Στους 30.000 οι νεκροί, 9 παιδιά πέθαναν από ασιτία - Τρόφιμα… από τον αέρα

Κόλαση θανάτου και πείνας η Γάζα: Στους 30.000 οι νεκροί, 9 παιδιά πέθαναν από ασιτία - Τρόφιμα… από τον αέρα
Χωρίς αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά την κατάπαυση πυρός
(upd8) Σε πραγματική κόλαση έχει μετατραπεί η Γάζα, η οποία μετρά πάνω από 30.000 νεκρούς από τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει με το Ισραήλ, τη στιγμή που πληροφορίες αναφέρουν πως 9 παιδιά πέθαναν το τελευταίο 24ωρο από ασιτία και αφυδάτωση.
Με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού να συνεχίζονται αδιάκοπα και με τις διαπραγματεύσεις να μην έχουν αποφέρει κάποια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, το σενάριο που εξετάζουν πλέον ολοένα και περισσότερα κράτη, ανάμεσα τους και οι ΗΠΑ, είναι να αρχίσουν να πετούν τρόφιμα και προμήθειες στους Παλαιστίνιους από τον… αέρα.

Βοήθεια από τον αέρα

Το σενάριο αεροπορικής ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα εξετάζουν οι ΗΠΑ καθώς οι παραδόσεις από την ξηρά είναι εξαιρετικά περιορισμένες και γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η διανομή της βοήθειας στους Παλαιστίνιους μειώθηκε κατά το ήμισυ τον Φεβρουάριο του 2024 σε σχέση με τον Ιανουάριο.
Όπως μεταδίδει το Axios, ο Λευκός Οίκος έχει αρχίσει να εξετάζει αυτήν την επιλογή, η οποία προβλέπει τη ρίψη βοήθειας από αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα.
«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη.
Δεν μπορούμε να στείλουμε αρκετή βοήθεια με φορτηγά, επομένως χρειαζόμαστε απεγνωσμένα μέτρα όπως ρίψεις από τον αέρα» υποστήριξε Αμερικάνος αξιωματούχος
Σημειώνεται πως τις προηγούμενες ημέρες, η Ιορδανία - σε κοινή επιχείρηση με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία - είχε προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση, ρίχνοντας 160 πακέτα τροφίμων και ιατρικού εξοπλισμού στη νότια Γάζα.

Al Jazeera: 9 παιδιά νεκρά από πείνα το τελευταίο 24ωρο

Εν τω μεταξύ, το Al Jazeera μετέδωσε ότι το τελευταίο 24ωρο τουλάχιστον 9 παιδιά πέθαναν από ασιτία και αφυδάτωση σε νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας.
Συγκεκριμένα, 7 παιδιά πέθαναν στο νοσοκομείο Kamal Adwan από υποσιτισμό ενώ αναφέρεται πως αρκετά ακόμα παιδιά νοσηλεύονται εκεί σε κρίσιμη κατάσταση ενώ τα άλλα δύο παιδιά πέθαναν από αφυδάτωση και ασιτία στο νοσοκομείο Al Shifa στην πόλη της Γάζας.
Υπενθυμίζεται πως ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει το τελευταίο διάστημα πως έρχεται λιμός στη Γάζα, αναφέροντας πως περισσότεροι από 570.000 Παλαιστίνιοι ή το ένα τέταρτο του πληθυσμού βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας, ιδιαίτερα στα βόρεια εδάφη της Γάζας.
55_3.jpg
56_2.jpg
Πάνω από 30.000 οι νεκροί

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, οι νεκροί στη Γάζα έχουν πλέον ξεπεράσει τους 30.000 ενώ μόνο το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 79 θάνατοι.
Πάνω από 70.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια των κτηρίων.
Εκτιμάται ότι 1,7 εκατ. Παλαιστίνιοι από τα 2,4 εκατ. που είναι ο συνολικός πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ εκτιμάται πως ένα εκατομμύριο παιδιά είναι αντιμέτωπα με τραυματισμό σε καθημερινή βάση.

Νέο μακελειό: Βομβαρδισμοί σε πλήθος που περίμενε βοήθεια - 104 νεκροί

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν πως τουλάχιστον 104 άνθρωποι σκοτώθηκαν ύστερα από βομβαρδισμό σε πλήθος Παλαιστινίων που περίμενε τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη της Γάζας.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Hamas υποστήριξε πως από την επίθεση αυτή, τραυματίστηκαν άλλα 280 άτομα.
Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως δεν γνωρίζουν για καμία επίθεση του ισραηλινού στρατού σε αυτήν την περιοχή.
Ωστόσο, ισραηλινή πηγή υποστήριξε μιλώντας στο Reuters πως ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ κατά «αρκετών ανθρώπων» μεταξύ του πλήθους που είχε περικυκλώσει φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, αφού ένιωσαν ότι βρίσκονταν υπό απειλή.
Σε ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν καθώς σπρώχθηκαν και ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να πάρουν ανθρωπιστικές προμήθειες από τα φορτηγά.

Διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός, αυτές δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε κάποια συμφωνία, παρά την αισιοδοξία που διατύπωσε πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
Στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος Biden έκανε λόγο περί «συμφωνίας των Ισραηλινών που προβλέπει ότι δεν θα εμπλακούν σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού», ώστε «να μας δοθεί ο χρόνος για να βγάλουμε όλους τους ομήρους».
«Ελπίζω ότι ως την προσεχή Δευτέρα 4 Μαρτίου, θα έχουμε κατάπαυση του πυρός», είπε ο Αμερικάνος πρόεδρος, επισημαίνοντας πάντως πως ακόμη τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Πάντως την αισιοδοξία του Biden δεν συμμερίστηκαν ούτε η Hamas ούτε το Ισραήλ.

Τι προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας

Hamas και Ισραήλ φέρονται να διαπραγματεύονται μια εκεχειρία διάρκειας 40 ημερών, κατά την οποία θα αφεθούν ελεύθεροι 40 Ισραηλινοί όμηροι και 400 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.
Επιπλέον, προβλέπεται η αποκατάσταση ζημιών σε νοσοκομεία και αρτοποιεία καθώς και είσοδος 500 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια την ημέρα.
Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα είναι πως η Hamas επιθυμεί την οριστική διακοπή των εχθροπραξιών για να συναινέσει σε μια συμφωνία, με το Ισραήλ να υποστηρίζει πως μετά την εκεχειρία, θα συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, με χερσαία επίθεση στη Rafah, την οποία θεωρεί το τελευταίο οχυρό της Hamas.
Άλλωστε το Ισραήλ διαμηνύει πως ο πόλεμος δεν πρόκειται να τελειώσει, εάν δεν εξοντωθεί πλήρως η Hamas.

Εστία ανάφλεξης το τέμενο Al Aqsa

Εν τω μεταξύ, έντονη ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε νέα εστία ανάφλεξης και έντασης το τέμενος Al Aqsa στην Ιερουσαλήμ, το οποίο αποτελεί έναν από τους ιερότερους τόπους για τους Μουσουλμάνους και τους Εβραίους.
Το Ισραήλ έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα λάβει αρκετά περιοριστικά μέτρα για τον εορτασμό του Ραμαζανιού στο Al Aqsa, κίνηση που καταδικάζουν πολλοί Παλαιστίνιοι.
«Είναι έκκληση προς τον λαό μας στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη να κάνει πορεία προς το Al Aqsa από την πρώτη μέρα του Ραμαζανιού» είπε ο επικεφαλής της Hamas, Ismail Haniyeh, με τον εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης Tal Heirich να χαρακτηρίζει τις δηλώσεις αυτές «πολύ ατυχείς», καθώς όπως είπε, «προσπαθεί να μας παρασύρει σε πολέμους σε άλλα μέτωπα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης