Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χειμαρρώδης η προέλαση των Ρώσων, χάος εντός του ΝΑΤΟ - Η Bild και οι 4 φάσεις επίθεσης της Ρωσίας… στην Γερμανία

Χειμαρρώδης η προέλαση των Ρώσων, χάος εντός του ΝΑΤΟ - Η Bild και οι 4 φάσεις επίθεσης της Ρωσίας… στην Γερμανία
Η Bild αποκαλύπτει σχέδιο επίθεσης 4 σταδίων της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ… με πολύ γερμανική φαντασία… -  Οι ρώσοι διέλυσαν Γερμανικά ελικόπτερα
(upd 36) Η προέλαση των Ρωσικών δυνάμεων εξελίσσεται σε χείμαρρο… ο Ουκρανικός στρατός ειδικά δυτικά της Avdiivka… σημειώνει εντυπωσιακά κέρδη… και στο ΝΑΤΟ επικρατεί πανικός…
Η προσπάθεια των Νατοϊκών Δυνάμεων και ειδικά του Macron του Γάλλου Προέδρου να παρουσιάσει σχέδιο εμπλοκής στρατευμάτων της Δύσης στην Ουκρανία… είναι απόδειξη πανικού λόγω της Ρωσικής προέλασης.
Στη γραμμή Macron και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Lloyd Austin επβεβαίωσε ότι εάν η Ουκρανία χάσει, το ΝΑΤΟ θα πολεμήσει κατά της Ρωσίας.
Για ορισμένους τα διαδραματιζόμενα στην Υπερδνειστερία στην Μολδαβία θεωρείται ρωσικός αντιπερισπασμός στα σχέδια χωρών του ΝΑΤΟ... να στείλει στρατό. 
Εν τω μεταξύ η Bild η Γερμανική εφημερίδα παρουσίασε ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας – αλλά με κάτι τέτοια συντηρούν την ρωσοφοβία – για το πώς η Ρωσία θα επιτεθεί στην Γερμανία σε 4 στάδια…
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz έριξε μία πραγματική βόμβα λέγοντας ότι οι Βρετανοί εκτόξευαν τους πυραύλους Storm Shadow κατά της Ρωσίας από την Ουκρανία, κάτι που διέψευσε το Λονδίνο.
Την ίδια ώρα σε στρατιωτικό επίπεδο, μεταξύ άλλων αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια της Ουκρανίας να επιτεθεί στα νότια στην Kherson στέλνοντας επίλεκτες ειδικές δυνάμεις…
Ποια η απάντηση των Ρώσων;
Οι εικόνες που παρουσιάζουμε είναι πολύ σκληρές (18+).

Οι ύαινες του πολέμου το ΝΑΤΟ, θέλουν να στείλουν στρατό… αλλά οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται πολύ – Οι Ρώσοι κατέστρεψαν Γερμανικά ελικόπτερα

Η μάστιγα τρώει τα μοχθηρά μυαλά των δυτικών ηγετών καθώς οι μαριονέτες τους στην Ουκρανία τρέχουν σε μερικά από τα βασικά σημεία του πεδίου μάχης.
Η έντονη μυρωδιά της ήττας που πλησιάζει αναδύεται από κάθε γωνιά των στρατηγείων του ΝΑΤΟ και των ουκρανικών χαρακωμάτων.
Οι προσπάθειες των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης να ανανεώσουν τον αέρα με κάποια νικηφόρα κραυγή, καταρρέουν όταν παρουσιάζονται βίντεο για το πώς γίνονται σκόνη τα τανκς μάχης Abrams και Leopard αλλά και βίντεο που δείχνουν Ουκρανούς σε άτακτη φυγή.
Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις προέλασαν κοντά στην Avdiivka και ολοκλήρωσαν την επιχείρηση εκκαθάρισης στο Petrovskoe.
Τώρα, αναπτύσσουν τη δυναμική γύρω από τα χωριά Tonenkoe και την Orlivka.
Το χωριό Severnoe απελευθερώνεται.
Οι αναφορές υποστηρίζουν επίσης ότι οι ρωσικές μονάδες κατάφεραν να κάνουν τακτική προέλαση και να εισέλθουν στην Krasnogorovka
Στην περιοχή Bakhmut,
ο Ουκρανικός στρατός προσπαθεί να συγκρατήσει την κατάρρευση της άμυνάς του στο χωριό Krasnoe.
Ρωσικές μονάδες επίθεσης σπρώχνουν προς τα εμπρός στο κεντρικό τμήμα του και βορειοανατολικά της οδού Shosseynaya.
Οι εξελίξεις εντάθηκαν στον τομέα Gulyai-Polye.
Σύμφωνα με αναφορές, μονάδες επίθεσης ανέλαβαν μέρος της περιοχής Gulyai-Polye Dachas.
Στην Zaporozhye, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κερδίζουν δυναμική στις περιοχές Robityne και Verbovoe.
Τα στρατεύματα του Κιέβου έπρεπε να υποχωρήσουν από την περιοχή βορειοδυτικά του Verbovoe.
Όσον αφορά το ίδιο το Robityne, οι Ρώσοι κρατούν το νότιο τμήμα του οικισμού.
Η κατάληψη του «στρατηγικού χωριού» του Robityne, μαζί με μερικά από τα κοντινά άδεια αγροτικά σπίτια, χαρακτηρίστηκαν ως η μεγάλη επιτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης το 2023.
Έτσι, τώρα, το Κίεβο βρίσκεται στα πρόθυρα να χάσει ακόμη και αυτό το παρηγορητικό κέρδος.
Ακόμη χειρότερα, οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις συνεχίζουν τα χτυπήματα σε βιομηχανικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας.
Συνολικά στο Donetsk οι Ρώσοι απέκρουσαν τέσσερις επιθέσεις των Ουκρανών που μετρούν 600 απώλειες (νεκροί και τραυματίες).
Βαρύτατες απώλειες είχε η Ουκρανία και σε άλλα μέτωπα.
Έχασε 495 στρατιώτες γύρω από την Avdviivka και έως και 105 νότια του Donetsk.

Επιμένει ο Macron: Εννούσα κάθε μου λέξη για δυτικό στρατό στην Ουκρανία

Ο Macron επιβεβαίωσε ότι εννοούσε κάθε του λέξη, όταν μιλούσε για αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία παρά το γεγονός ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε μία σφοδρή ρωσική απάντηση.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ζύγισε» τα λόγια του και «τα σκέφτηκε καλά».
«Αυτά είναι αρκετά σοβαρά θέματα.
Κάθε λέξη μου για αυτό το θέμα είναι σταθμισμένη, μελετημένη και υπολογισμένη», είπε o Macron
στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψη στο Ολυμπιακό χωριό στα περίχωρα του Παρισιού.

Austin (Υπ. Άμυνας ΗΠΑ): Εάν η Ουκρανία χάσει, το ΝΑΤΟ θα πολεμήσει τη Ρωσία

Μετά τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron ο οποίος την Πέμπτη (29/2/2024) επιβεβαίωσε ότι τα όσα έλεγε περί αποστολής δυτικού στρατού στην Ουκρανία τα εννοούσε, ήλθε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας να δηλώσει πως και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν κάτι ανάλογο ή μάλλον κάτι χειρότερο.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin δήλωσε ότι «πιστεύει πραγματικά» πως εάν η Ουκρανία χάσει στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να πολεμήσει στη συνέχεια τη Ρωσία.
«Ειλικρινά, εάν πέσει η Ουκρανία, πιστεύω πραγματικά ότι το ΝΑΤΟ θα βρεθεί σε πόλεμο με τη Ρωσία», είπε ο Austin σε ακρόαση της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ρωσία: Επικίνδυνες οι δηλώσεις Macron - Peskov: Μη αναστρέψιμες συνέπειες

«Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron σχετικά με το ενδεχόμενο αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία είναι επικίνδυνες», διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, σχολιάζοντας τα περί πιθανής αποστολής στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
«Όσον αφορά τις δηλώσεις του Macron πρόκειται για κάτι νέο, το οποίο είναι πολύ πιο επικίνδυνο», δήλωσε ο Peskov στο τηλεοπτικό κανάλι Channel One.

Μη αναστρέψιμες συνέπειες

«Από τη μία πλευρά, οι δυτικοί εταίροι μας είναι προβλέψιμοι, αλλά από την άλλη, δυστυχώς, αρχίζουν να συζητούν θέματα, όπως η άμεση ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ήπειρο, οδηγώντας σε μη αναστρέψιμες συνέπειες», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Tass, ο Peskov επεσήμανε ότι το γεγονός και μόνο ότι οι πολιτικοί στη Δύση συζητούν το θέμα αυτό, σίγουρα καθιστά σαφές ότι η σημερινή γενιά των Ευρωπαίων πολιτικών μάλλον δεν έχει την κατάλληλη κατανόηση της λέξης "ασφάλεια" ούτε διαθέτει το κατάλληλο ένστικτο αυτοσυντήρησης.
«Αυτό είναι γεμάτο με απρόβλεπτες και παράλογες ενέργειες.
Απαιτεί οπωσδήποτε να παραμείνουμε σε εγρήγορση», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Δημοσκόπηση CNews: Tο 76% των Γάλλων δεν επιθυμούν αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Tο 76% των Γάλλων είναι κατά της αποστολής γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αναφέρει δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός CNews.
Αυτή η πολύ μεγάλη πλειοψηφία είναι μάλλον ομοιογενής ως προς το φύλο (77% άνδρες, 75% γυναίκες) και την ηλικία ή την κοινωνικο-επαγγελματική κατηγορία. Οι ερωτηθέντες ηλικίας 50-64 ετών είναι ωστόσο οι πιο διστακτικοί απέναντι στην αποστολή στρατευμάτων (85%), ενώ οι ηλικίας 18-24 ετών είναι αντίθετοι σε αυτό με ποσοστό 68%.
Σημειώνεται ότι μεγαλύτερο ποσοστό (81%) των αντιτιθέμενων συναντάται στους δεξιούς ψηφοφόρους, ενώ στους αριστερούς το ποσοστό ανέρχεται στο 67%. Επίσης, αντίθετοι είναι και οι ψηφοφόροι του κόμματος του προέδρου Emmanuel Macron "Αναγέννηση", με ποσοστό 68%.

Οι Ρώσοι διέλυσαν γερμανικά ελικόπτερα

Στην Poltava, το πιο πρόσφατο χτύπημα έπληξε το έδαφος ενός στρατιωτικού αεροδρομίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα γερμανικά ελικόπτερα Sea King Mk41 και Mi-8MSB καταστράφηκαν.
Στην περιοχή Kirovograd, χτυπήματα έπληξαν την αεροπορική βάση στην Alexandria.
Ωστόσο, η φρενίτιδα της απόγνωσης ωθεί τους ηγέτες του ΝΑΤΟ να εμπλακούν ακόμα πιο βαθιά στη σύγκρουση.
Οι πρόσφατες προτάσεις του βασιλιά των κοριών Macron να στείλει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δεν βρήκαν δημόσια υποστήριξη, αλλά ανέδειξαν το πρόβλημα.
Τα δυτικά κράτη εξαντλούνται οι επιλογές είναι ελάχιστες…
Ευτυχώς για τους απλούς ανθρώπους της Ευρώπης, η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή περισσότερο πώς να χρησιμοποιήσει το ζήτημα της Ουκρανίας ως μέρος των εσωτερικών πολιτικών παιχνιδιών της παρά να πολεμήσει για λογαριασμό των υποτελών της εναντίον των Ρώσων.
Ο Macron και κάποιες άλλες ύαινες του ΝΑΤΟ φαίνεται να αναζητούν επιλογές για να το αλλάξουν αυτό.

National Interest: Οι Ουκρανοί έχουν χάσει 68 αμερικανικά Bradley στις μάχες με τους Ρώσους

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν χάσει 68 οχήματα μάχης πεζικού Bradley στο πεδίο της μάχης, που είναι το 1/3 του συνολικού αριθμού αμερικανικών οχημάτων αυτού του μοντέλου που μεταφέρθηκαν στο Κίεβο, σημείωσε ο ειδικός Peter Suciu σε άρθρο για το αμερικανικό περιοδικό The National Interest (NI ).
«Από τα 186 Bradley που παρασχέθηκαν στην Ουκρανία, 68 έχουν αναφερθεί ως κατεστραμμένα ή εγκαταλελειμμένα, υπογραμμίζοντας την έντονη φθορά στο πεδίο της μάχης», έγραψε ο Suciu.
Σημείωσε ότι μόνο 100 με 120 από τον συνολικό αριθμό των οχημάτων συμμετείχαν ενεργά σε πολεμικές επιχειρήσεις, ενώ τα υπόλοιπα προορίζονταν για ανταλλακτικά, εκπαίδευση προσωπικού και αντικαταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Douglas McGregor (Αμερικάνος συνταγματάρχης): Αδύναμο το ΝΑΤΟ, μπλοφάρει, δεν έχει να στείλει κανέναν απέναντι στη Ρωσία

Tο ΝΑΤΟ δεν έχει αρκετά στρατεύματα για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία υποστηρίζει ο Αμερικάνος συνταγματάρχης και πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, Douglas McGregor, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron σχετικά με το ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μελλοντικά η αποστολή ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
«Για να είμαι ειλικρινής, το ΝΑΤΟ έχει μια πολύ αδύναμη θέση και μπλοφάρει.
Και εμείς οι ΗΠΑ συμμετέχουμε σε αυτό, από τη στιγμή που καυχιόμαστε για πολλά, αλλά δεν έχουμε κανέναν να στείλουμε» είπε ο McGregor, τονίζοντας ότι η Συμμαχία δεν έχει αρκετά στρατεύματα για να στείλει στην Ουκρανία και να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, τη στιγμή που πολλοί ευρωπαϊκοί στρατοί έχουν ήδη μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των όπλων τους στο Κίεβο.
«Οι Ρώσοι έχουν ισχυρότερη θέση.
Δεν μπλοφάρουν.
Δεν απειλούν, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι αν τους επιτεθούμε, εάν το ΝΑΤΟ τους επιτεθεί με οποιονδήποτε τρόπο, τότε η συμμαχία θα πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία» αναφέρει ο McGregor.

Tucker Carlson (Δημοσιογράφος ΗΠΑ): Ο πόλεμος στην Ουκρανία διαλύει σε αφάνταστο βαθμό την αμερικανική οικονομία

Για την ιστορική συνέντευξη που πήρε από τον Putin μίλησε ο γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος Tucker Carlson, ο οποίος δέχθηκε έντονη κριτική στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ο Carlson εστίασε στον αντίκτυπο της ουκρανικής σύγκρουσης στην Αμερική.
«Απορρίπτω όλη την υπόθεση του πολέμου στην Ουκρανία από την αμερικανική σκοπιά», είπε ο Carlson.
«Υπάρχει ένας πόλεμος σε εξέλιξη που καταστρέφει την οικονομία των ΗΠΑ με τρόπο και σε κλίμακα που οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν», σημείωσε.
Γενικά χαρακτήρισε αφελή την απάντηση της πολιτικής τάξης των ΗΠΑ στη σύγκρουση, μαζί με το αμερικανικό κοινό που ακολούθησε χωρίς κριτική.
Ο Carlson τόνισε ότι αυτό που θα ήταν μια προσεκτικά ρεαλιστική προσέγγιση
εγκαταλείφθηκε τελείως από την Ουάσιγκτον από την αρχή, όπως ήταν χαρακτηριστικό των περασμένων δεκαετιών του αμερικανικού παρεμβατισμού στο εξωτερικό.
«Δεν έχει καν σημασία τι θέλω να συμβεί… αυτό είναι μια διαστρέβλωση αυτού που συμβαίνει», εξήγησε ο Carlson και έδειξε ότι η Ρωσία έχει 100 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους και περισσότερη αμυντική βιομηχανία «από όλο το ΝΑΤΟ μαζί».

Mikhail Sheremet (Ρωσική Δούμα): Η αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα θεωρηθεί επίθεση της Γαλλίας στην Ρωσία

Ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας από την περιοχή της Κριμαίας Mikhail Sheremet δήλωσε ότι η αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα θεωρηθεί ως κατοχή και η Γαλλία θα αντιμετωπιστεί ως επιτιθέμενος και συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση».
Κατά τη γνώμη του Mikhail Sheremet, η ιδέα του Macron
να στείλει στρατεύματα είναι «νεκρή και ανέφικτη» και δεν θα σώσει τον «Zelensky, που πνίγεται και είναι έτοιμος να πιάσει κάθε άχυρο».
«Ας μην έχει καμία αμφιβολία για τον Zelensky, οι ξένες χώρες δεν θα τον σώσουν».
Στις 26 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι διάσκεψη που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Γάλλου ηγέτη για την υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου.
Σε αυτή την διάσκεψη προσκλήθηκαν ηγέτες περίπου δέκα χωρών, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Πολωνία, η Δανία, η Ολλανδία, η Ελλάδα.
Μετά τη συνάντηση, ο Macron είπε ότι οι συμμετέχοντες συζήτησαν το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτών στην Ουκρανία, αλλά δεν κατέληξαν σε συμφωνία.
Πρόσθεσε επίσης ότι η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τη Ρωσία «να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».
Την επόμενη μέρα, οι αρχές πολλών ευρωπαϊκών χωρών ανακοίνωσαν ότι δεν έγινε λόγος για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Αργότερα, η γαλλική πλευρά προσπάθησε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.
Έτσι, ο υπουργός Εξωτερικών Stéphane Sejournet υποστηρίζει ότι η παρουσία δυτικού στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία δεν θα σημαίνει συμμετοχή στην σύγκρουση.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Gabriel Attal, ο γαλλικός στρατός θα μπορούσε να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της Ουκρανίας.
Σχολιάζοντας τα λόγια του Macron, το Κρεμλίνο είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Bloomberg: Οι Ουκρανοί φοβούνται ότι οι Ρώσοι θα σπάσουν την άμυνα τους έως το καλοκαίρι του 2024

Στους φόβους των Ουκρανών ότι η Ρωσία θα μπορέσει να σπάσει την άμυνα τους έως αυτό το καλοκαίρι του 2024
αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg.
«Η Ουκρανία βλέπει τον κίνδυνο η Ρωσία να σπάσει τις άμυνες της μέχρι το καλοκαίρι» αναφέρει ο τίτλος του δημοσιεύματος, το οποίο επισημαίνει την έντονη απαισιοδοξία που επικρατεί στο Κίεβο σχετικά με την πορεία των στρατιωτικών συγκρούσεων, ιδιαίτερα εάν η Δύση δεν αυξήσουν τις προμήθειες οβίδων και πυρομαχικών στον ουκρανικό στρατό.
«Οι εσωτερικές εκτιμήσεις της κατάστασης στο μέτωπο από το Κίεβο γίνονται αισθητά όλο και πιο ζοφερές» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει πως η απαισιοδοξία στην Ουκρανία και στους συμμάχους της συνέχισε να αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Ο Macron πανικοβλήθηκε για την προέλαση των Ρώσων και έτσι ενέπλεξε το ΝΑΤΟ

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron συγκάλεσε άρον - άρον μια διάσκεψη για την Ουκρανία επειδή λάμβανε μυστικές πληροφορίες για τη δύσκολη κατάσταση στο μέτωπο, δήλωσε ο Βρετανός στρατιωτικός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«
Ο πανικός του Macron υποδηλώνει ότι λαμβάνουν πληροφορίες από την Ουκρανία, η κατάσταση εκεί είναι ακόμη χειρότερη από ότι γνωρίζουμε εμείς, οι άνθρωποι που παρακολουθούν την εξέλιξη της σύγκρουσης μέρα με τη μέρα» .
Σύμφωνα με τον Μερκούρη, η δήλωση Macron για πιθανή αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία αντανακλά τα αισθήματα των ελίτ των Βρυξελλών, που βλέπουν ότι η κατάσταση στη σύγκρουση ξεφεύγει γρήγορα από τον δυτικό έλεγχο.
«Οι άνθρωποι που πανικοβάλλονται κάνουν απίστευτα απερίσκεπτα και επικίνδυνα πράγματα.
Δεν με εκπλήσσει καθόλου που ο Macron είναι αυτός που το υποστηρίζει» τόνισε ο Βρετανός ειδικός.

Responsible Statecraft: Γιατί κράτη του ΝΑΤΟ μιλούν για αποστολή στρατού; - Γιατί βλέπουν κατάρρευση των Ουκρανών

Ορισμένα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ μιλούν για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία διότι αντιλαμβάνονται ότι επίκειται η κατάρρευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων υποστηρίζει σε άρθρο του στο Responsible Statecraft ο Anatole Lieven, διευθυντής του προγράμματος Eurasia στο αμερικανικό Ινστιτούτο Quincy.
«Η ήττα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην Avdiivka είναι ένας δείκτης του πόσο έχει αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων υπέρ της Ρωσίας.
Η κατάρρευση του ουκρανικού στρατού, ο οποίος δεν διαθέτει επαρκή αριθμό στρατιωτών και όπλων, έχει γίνει εξαιρετικά πιθανή.
Ως απάντηση σε αυτή τη διαφαινόμενη απειλή, οι κυβερνήσεις ορισμένων χωρών του ΝΑΤΟ μιλούν τώρα για τη δυνατότητα αποστολής δικών τους στρατευμάτων στην Ουκρανία» υποστήριξε ο Lieven.
Όπως είπε, μετά την φυγή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από την Avdiivka, έγινε προφανής η αδυναμία νίκης της Ουκρανίας στη σύγκρουση.
Σύμφωνα με τον Lieven, η αποστολή έστω και ενός μικρού ξένου σώματος, θα οδηγούσε σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία και σε καταστροφικές συνέπειες.
«Εάν η περιορισμένη παρουσία του ΝΑΤΟ οδηγήσει πράγματι σε πόλεμο πλήρους κλίμακας με τη Ρωσία και την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, αυτό θα φέρει τον κόσμο στο χείλος του Αρμαγεδδώνα» τόνισε ο Lieven.

Η Bild αποκαλύπτει σχέδιο επίθεσης 4 σταδίων της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ… με πολύ γερμανική φαντασία…

Η γερμανική εφημερίδα Bild δημοσίευσε ένα θεωρητικό σενάριο για ρωσική επίθεση στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενη κυβερνητικό έγγραφο που παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με το έγγραφο, μια ρωσική επίθεση συνεπάγεται «μια θεμελιώδη αλλαγή στην κατάσταση ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη».
Σύμφωνα με τους συντάκτες του εγγράφου, μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να αποτελείται από τέσσερις φάσεις.

Πρώτη φάση

Σύμφωνα με την Bild, η πρώτη φάση της επίθεσης της Ρωσίας στις χώρες του ΝΑΤΟ θα είναι μια μαζική εκστρατεία παραπληροφόρησης, ειδικά στα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα.
Στόχος της Μόσχας εδώ θα είναι να διχάσει την κοινωνία, να την αποσταθεροποιήσει και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στη φιλελεύθερη δημοκρατία.
Επιπλέον, σε αυτό το στάδιο αναμένονται κυβερνοεπιθέσεις και επιθέσεις σε κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής: ηλεκτροφόρα καλώδια, φράγματα κ.λπ.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της φάσης θα είναι η μυστικότητα των επιχειρήσεων που εκτελούνται.

Δεύτερη φάση

Η δεύτερη φάση, σύμφωνα με τους συντάκτες του εγγράφου, θα αποτελείται από μεγάλους ελιγμούς των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της συμμαχίας.
Οι σύμμαχοι θα απαντήσουν σε αυτό αναπτύσσοντας τα δικά τους στρατεύματα στα ανατολικά σύνορα.
Αυτό θα οδηγήσει στην εμφάνιση των πρώτων προσφύγων.
Αυτή η φάση θα χαρακτηρίζεται επίσης από αυξημένη κατασκοπεία, πράξεις δολιοφθοράς, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και επιθέσεις - ειδικά για παρεμβολή στην κίνηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.
Είναι επίσης πιθανό ότι οι πρώτοι δορυφόροι στο διάστημα θα μπορούσαν να απενεργοποιηθούν.
Είναι πιθανές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις στη Γερμανία , όπως χημικά εργοστάσια και πυρηνικοί αντιδραστήρες.

Τρίτη φάση

Η τρίτη φάση περιλαμβάνει μια άμεση επίθεση από τη Ρωσία στις χώρες του ΝΑΤΟ.
Το γερμανικό έδαφος θα δεχθεί στοχευμένα χτυπήματα.
Επιπλέον, σε αυτό το στάδιο, οι συντάκτες του εγγράφου αναμένουν μαζική καταστροφή δορυφόρων.

Τέταρτη φάση… με ηλεκτρονικό παλμό

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της σύγκρουσης, τα ρωσικά στρατεύματα εισχωρούν στο γερμανικό έδαφος, πολεμώντας στη γη, στη θάλασσα και στον αέρα.
Επιπλέον, μια σύγκρουση σε παγκόσμια κλίμακα αναπτύσσεται στο διάστημα.
Οι συντάκτες του εγγράφου παραδέχονται ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά και τακτικά πυρηνικά όπλα.
Επιπλέον, φοβούνται ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει κάποιου είδους πυρηνικό ηλεκτρομαγνητικό παλμό, ο οποίος ενεργοποιείται σε υψόμετρο 50 χιλιομέτρων πάνω από το έδαφος και μπορεί να καταστρέψει όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές.
Αυτό δεν είναι το πρώτο «σχέδιο» για ρωσική επίθεση στο ΝΑΤΟ που δημοσιεύει η Bild.
Τον Ιανουάριο, η Bild ισχυρίστηκε, επικαλούμενη ένα συγκεκριμένο «απόρρητο έγγραφο» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων (Bundeswehr), ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιφέρει μια μεγάλη ήττα στην Ουκρανία και να ξεκινήσει μια υβριδική επίθεση κατά των χωρών της Βαλτικής.
Το σενάριο κατέληγε σε σύγκρουση στην περιοχή του διαδρόμου Suwalki: το στενότερο σημείο που χωρίζει την περιοχή του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας από τη Λευκορωσία.

Medinsky (Ρώσος διαπραγματευτής): Έτοιμοι για συνομιλίες με την Ουκρανία, εάν δοθεί σχετική εντολή

Έτοιμοι για συνομιλίες με την Ουκρανία εάν δοθεί η σχετική εντολή δηλώνουν από τη ρωσική αντιπροσωπεία που συμμετείχε στις συνομιλίες που έγιναν τον Μάρτιο του 2022 σε Λευκορωσία και Τουρκία.

Σε δηλώσεις του ο Vladimir Medinsky, ο επικεφαλής της ρωσικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας, είπε ότι είναι έτοιμος να μεταβεί στην Τουρκία για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία εάν υπάρξει κατάλληλη οδηγία.
«Αν δώσουν εντολή, θα φύγουμε» ανέφερε ο Medinsky.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan υποστήριξε πρόσφατα πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να παράσχει ξανά μια πλατφόρμα για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Υπενθυμίζεται πως οι πρώτες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Μαρτίου 2022 στη Λευκορωσία, ενώ στις 29 Μαρτίου 2022 ακολούθησε ο επόμενος γύρος στην Κωνσταντινούπολη.
Ήταν τότε που η Μόσχα έλαβε για πρώτη φορά από το Κίεβο τις αρχές μιας πιθανής συμφωνίας - που καταγράφηκαν στα χαρτιά – και που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, υποχρεώσεις για το ουδέτερο, αδέσμευτο καθεστώς της Ουκρανίας και την άρνησή της να τοποθετήσει ξένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, στο έδαφός της.

Φινλανδία: Οι Ουκρανοί μπορούν να χτυπήσουν τη Ρωσία με τους πυραύλους μας, από τα εδάφη μας

Η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχει η Φινλανδία για να χτυπήσει στόχους σε ρωσικό έδαφος, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι στο Ελσίνκι.
Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας Antti Häkkänen ξεκαθάρισε ότι το Ελσίνκι του δεν έχει θέσει περιορισμούς στο τι μπορεί να κάνει η Ουκρανία με τα όπλα που παρέχει, όπως μετέδωσε το φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο Yle.
Ο Häkkänen πρόσθεσε ότι εμπόδια έχουν επιβληθεί κυρίως από χώρες που παρείχαν στην Ουκρανία οπλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας.
«Εάν χρειαστεί, η Ουκρανία θα πρέπει επίσης να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στη ρωσική πλευρά. Είναι μια απολύτως νόμιμη αμυντική μάχη που δίνει η Ουκρανία. Ο Χάρτης του ΟΗΕ επιτρέπει την επίθεση σε στρατιωτικούς στόχους πέρα από τα χερσαία σύνορα», τόνισε ο Jukka Kopra, πρόεδρος της φινλανδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας, ρίχνοντας για άλλο λάδι στη φωτιά της προκλητικής ρητορικής ενός μέρους της Δύσης.

Duda (πρόεδρος Πολωνίας): Δεν θα επιτεθεί στην Πολωνία η Ρωσία

Η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτεθεί στην Πολωνία υποστήριξε ο Πολωνός πρόεδρος, Andrzej Duda
, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι ο πολωνικός στρατός πρέπει να είναι εξοπλισμένος με τα καλύτερα όπλα.
«Δεν πιστεύω στο σενάριο που θέλει την Ρωσία να επιτίθεται στην Πολωνία.
Οι Ρώσοι δεν επιτίθενται στους ισχυρούς, αλλά στους αδύναμους, σε εκείνους που μπορούν να ηττηθούν εύκολα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πολωνός πρόεδρος.
Ωστόσο, ο Duda επισήμανε πως είναι αναγκαίο ο πολωνικός στρατός να είναι εξοπλισμένος με τα καλύτερα δυνατά όπλα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εδάφη της χώρας.
Μάλιστα ο Duda παραδέχθηκε ότι η Πολωνία προμήθευσε με «παλιό στρατιωτικό εξοπλισμό» την Ουκρανία, αναφέροντας ενδεικτικά τα ελικόπτερα, των οποίων όπως είπε, η διάρκεια ζωής τους επρόκειτο να τελειώσει σύντομα.

Wladyslaw Kosiniak-Kamyzh (Πολωνός υπουργός Άμυνας): Δεν θα στείλουμε στρατό στην Ουκρανία

Με κατηγορηματικό τρόπο διαμηνύει η Πολωνία πως δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία στον απόηχο των δηλώσεων του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron
πως δεν αποκλείεται στο μέλλον η αποστολή ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο ουκρανικό μέτωπο.
«Δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια.
Η Πολωνία δεν θα στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία.
Μιλήσαμε γι' αυτό ξεκάθαρα και εκφραστικά - τόσο εγώ, όσο και ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός.
Δεν υπάρχουν παρανοήσεις εδώ.
Δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια» υπογράμμισε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, αναφέροντας πως η Πολωνία είναι έτοιμη να συνεχίσει τις «κοινές αγορές πυρομαχικών και τη βοήθεια για την αγορά εξοπλισμού» για την Ουκρανία.

Karl Nehammer (καγκελάριος Αυστρίας): Έτοιμοι για διάλογο με τη Μόσχα - Χωρίς Putin, αδύνατη η ειρήνη στην Ουκρανία

Η επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία είναι αδύνατη χωρίς τη Ρωσία στις διαπραγματεύσεις
υποστήριξε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Karl Nehammer, αναφέροντας πως είναι έτοιμος να επαναλάβει το διάλογο με τη Μόσχα.
«Χρειαζόμαστε τον Vladimir Putin στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, γιατί διαφορετικά δεν θα επιτύχουμε ειρήνη.
Αν θα ήταν χρήσιμο, τότε θα μιλήσω με αυτόν πάλι» φέρεται να υποστήριξε ο Αυστριακός καγκελάριος κατά τη Διάσκεψη που έγινε στο Παρίσι για τη βοήθεια στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το αυστριακό τηλεοπτικό κανάλι Oe24.
Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2022 ο Nehammer είχε επισκεφθεί τη Μόσχα όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Putin.
Τότε ο Nehammer, ο οποίος ήταν ο πρώτος επικεφαλής κυβέρνησης της Δύσης που πήγε στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, είχε κάνει λόγο μια ανοιχτή αλλά και σκληρή συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο.

Zev Feintush (Global Guardian): Ο Ουκρανικός στρατός θα υποστεί και άλλες μεγάλες ήττες τύπου Avdiivka στο Donetsk

Η Ρωσία θα συνεχίσει να απελευθερώνει τα εδάφη κοντά στο Donetsk και οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν νέες καταστροφές παρόμοιες με την ήττα στην Avdiivka, δήλωσε ο Zev Feintush, ανώτερος αναλυτής πληροφοριών στην εταιρεία ασφαλείας Global Guardian, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek.
«Εάν το νομοσχέδιο για τη βοήθεια των ΗΠΑ δεν ψηφιστεί σύντομα, τότε θα προκύψουν νέοι Avdiivka καθώς η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτή την ευκαιρία για να εδραιώσει τις επιτυχίες της κοντά στο Donetsk», είπε ο Zev Feintush.
Σύμφωνα με τον Feintush,
μετά την κατάληψη της ουκρανικής οχυρωμένης περιοχής στην Avdiivka, η Ρωσία έφτασε σε πιο επίπεδο έδαφος κατάλληλο για περαιτέρω προέλαση.
Ο Zev Feintush σημείωσε ότι η ήττα στο Donetsk οδήγησε σε κρίση στη συνολική στρατηγική του Κιέβου.
Θα είναι δύσκολο για τον Zelensky να πείσει τους νεαρούς Ουκρανούς να πολεμήσουν μέχρι θανάτου σε φρούρια όπως το Bakhmut και η Avdiivka για να διατηρήσουν την τρέχουσα πρώτη γραμμή.
«Η Ουκρανία είναι κατώτερη τόσο ως προς τον αριθμό του στρατιωτών όσο και ως προς τον αριθμό των όπλων κατά μήκος του μετώπου και ο Zelensky είναι εγκλωβισμένος σε μια πολιτική παγίδα», κατέληξε ο Feintush.

Οι Ρωσικές Δυνάμεις διέλυσαν τις ειδικές δυνάμεις των Ουκρανών που επιχείρησαν να καταλάβουν το Tendrov Spit στην περιοχή Kherson (18+)

Στις 28 Φεβρουαρίου, οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις επιχείρησαν επιχείρηση κατάληψης στο Tendrov Spit στην περιοχή Kherson, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού.
Ειδικές δυνάμεις του 73ου χωριστού ναυτικού κέντρου από την ομάδα των Ουκρανών "South"
έδωσαν σκληρές μάχες με τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις του Στόλου της Βαλτικής.
Ως αποτέλεσμα της μάχης, η ομάδα επαγγελματιών Ουκρανών στρατιωτικών καταστράφηκε.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές αναφορές, ο ουκρανικός στρατός έχασε 20 στρατιώτες, ένας στρατιώτης συνελήφθη αιχμάλωτος. Συνολικά, τέσσερα ουκρανικά σκάφη φέρεται να καταστράφηκαν, ένα ακόμη σκάφος κατάφερε να διαφύγει.
Η επιχείρηση υποστηρίχθηκε από ουκρανικά UAV.
Ως αποτέλεσμα της επίθεσης με drone, δύο Ρώσοι στρατιωτικοί τραυματίστηκαν.
Πλάνα από την περιοχή επιβεβαίωσαν μεγάλες απώλειες του ουκρανικού στρατού:
Το Tendrov Spit είναι ένα νησί με έκταση 38 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας στην περιοχή Kherson.
Ο έλεγχος αυτής της περιοχής θα επέτρεπε στον Ουκρανικό στρατό να επιτεθεί στις ρωσικές στρατιωτικές θέσεις στην περιοχή Kherson από τη νότια πλευρά και να εξαπολύσει πλήγματα στο βορειοδυτικό τμήμα της Κριμαίας.
Η πιθανότητα ουκρανικών προσπαθειών να εξαπολύσουν επιθετικές επιχειρήσεις θεωρήθηκαν ως μία από τις συμπληρωματικές κατευθύνσεις της ουκρανικής επίθεσης στην περιοχή Kherson.
Οι μαζικές ουκρανικές επιθέσεις εκεί θα μπορούσαν να φέρουν κάποια αποτελέσματα, καθώς η περιοχή δεν επιτρέπει την ανάπτυξη βαρέως στρατιωτικού εξοπλισμού εκεί αλλά, από την άλλη πλευρά, ο ουκρανικός στρατός θα πρέπει επίσης να διακινδυνεύσει μεγάλες απώλειες σε μια προσπάθεια να αποκτήσει έδαφος εκεί
Σε μια από τις πρόσφατες συνεντεύξεις του, ο Zelensky απείλησε τη Ρωσία με κάποιες «εκπλήξεις» στη Μαύρη Θάλασσα.
Ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις παρακολουθούν στενά τους στρατιωτικούς ελιγμούς του εχθρού και κρατούν τον έλεγχο όλων των εδαφών τους.

Οι φωτό (18+) δείχνουν νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες στο Tendrov Spit στην περιοχή Kherson
spit-2-768x433.jpg

spit-4.jpg

spit-3-768x433.jpg
Luhansk_Battle_Map_Draft_February_28_2024.png
Bakhmut_Battle_Map_Draft_February_28_2024.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_February_28_2024.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_February_28_2024.png


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης