Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός στη Μολδαβία μετά το αυστηρό μήνυμα της Ρωσίας για την Υπερδνειστερία

Πανικός στη Μολδαβία μετά το αυστηρό μήνυμα της Ρωσίας για την Υπερδνειστερία
Για ρωσική προπαγάνδα κάνει λόγο η Μολδαβία
Σχετικά Άρθρα
Η κυβέρνηση της Μολδαβίας κατήγγειλε τις δηλώσεις των αρχών της φιλορωσικής, αυτονομιστικής περιοχής της Υπερδνειστερίας, οι οποίες ζήτησαν από τη Ρωσία να λάβει «μέτρα προστασίας» απέναντι στις «πιέσεις» που υποστηρίζουν ότι δέχονται από το Κισινάου.
Η κυβέρνηση «απορρίπτει την προπαγάνδα του Τιράσπολ», της πόλης όπου συνεδρίασαν εκτάκτως οι βουλευτές της Υπερδνειστερίας, ανέφερε στο Telegram ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μολδαβίας Oleg Serebrian.
Σημείωσε επίσης ότι η περιοχή αυτή επωφελείται από τις «πολιτικές ειρήνης, ασφάλειας και οικονομικής ολοκλήρωσης» στο πλαίσιο των δεσμών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Λίγο νωρίτερα, η Ρωσία διαβεβαίωσε ότι προτεραιότητά της είναι η «προστασία» του πληθυσμού της Υπερδνειστερίας.
«Η προστασία των συμφερόντων των κατοίκων της Υπερδνειστερίας, των συμπατριωτών μας, είναι μία από τις προτεραιότητες. Όλα τα αιτήματα εξετάζονται πάντα με προσοχή από τους αρμόδιους ρωσικούς οργανισμούς» σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που μεταδόθηκε από τα τοπικά πρακτορεία.
Η εξέλιξη των γεγονότων θυμίζει έντονα, στην παρούσα φάση, μια παρόμοια έκκληση, τον Φεβρουάριο του 2022, των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας. Τότε, η έκκληση εκείνη χρησίμευσε ως ένα από τα προσχήματα που προέβαλε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin για να εξαπολύσει επίθεση στη γειτονική του χώρα.
Οι βουλευτές της Υπερδνειστερίας συνεδρίασαν στο Τιράσπολ, σε ένα έκτακτο συνέδριο, το πρώτο από το 2006, και ζήτησαν από το ρωσικό Κοινοβούλιο «να εφαρμόσει μέτρα για την προστασία» αυτής της λωρίδας γης, όπου ζουν «περισσότεροι από 220.000 Ρώσοι πολίτες» καθώς διαπίστωσαν ότι ασκείται «αυξανόμενη πίεση εκ μέρους της Μολδαβίας». Αφορμή στάθηκε η απαίτηση της Μολδαβίας από τις εταιρίες που εδρεύουν στην Υπερδνειστερία να καταβάλουν εισαγωγικούς δασμούς από τον Ιανουάριο. Ο μη αναγνωρισμένος υπουργός Οικονομικών της περιοχής είπε στο συνέδριο ότι έτσι μειώθηκαν τα έσοδα που προέρχονται από δασμούς για τον προϋπολογισμό της Υπερδνειστερίας κατά 18%.
Η Υπερδνειστερία αντιμετωπίζει «απειλές άνευ προηγουμένου, οικονομικής, κοινωνικοανθρωπιστικής και στρατιωτικοπολιτικής φύσης» αναφέρουν στη διακήρυξή τους οι βουλευτές.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης