Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας βρίσκεται πριν από τον λιμό

ΟΗΕ: Το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας βρίσκεται πριν από τον λιμό
Πολύ λίγα πράγματα θα είναι δυνατά όσο οι εχθροπραξίες συνεχίζονται…
Τουλάχιστον 576.000 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας -το ένα τέταρτο του πληθυσμού- βρίσκονται ένα βήμα πριν από τον λιμό, δήλωσε την Τρίτη (27 Φεβρουαρίου) στο Συμβούλιο Ασφαλείας ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ, προειδοποιώντας ότι το ενδεχόμενο ενός εκτεταμένου λιμού θα μπορούσε να είναι «σχεδόν αναπόφευκτο».
«Πολύ λίγα πράγματα θα είναι δυνατά όσο οι εχθροπραξίες συνεχίζονται και ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να εξαπλωθούν στις υπερπλήρεις περιοχές στα νότια της Γάζας. Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Ramesh Rajasingham, διευθυντής συντονισμού του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.
Ένα στα έξι παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών στη βόρεια Γάζα πάσχει από οξύ υποσιτισμό και δυστροφία και πρακτικά και τα 2,3 εκατομμύρια ανθρώπων στον παλαιστινιακό θύλακα λαμβάνουν «θλιβερά ανεπαρκή» επισιτιστική βοήθεια για να επιβιώσουν, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ο Rajasingham δήλωσε ότι ο ΟΗΕ και οι ομάδες βοήθειας αντιμετωπίζουν «συντριπτικά εμπόδια μόνο και μόνο για να μεταφέρουν ένα ελάχιστο ποσό προμηθειών στη Γάζα». Σε αυτά περιλαμβάνονται το κλείσιμο των διαβάσεων, οι περιορισμοί στην κίνηση και την επικοινωνία, οι επαχθείς διαδικασίες ελέγχου, οι ταραχές, οι κατεστραμμένοι δρόμοι και τα μη εκραγμένα πυρομαχικά, είπε.
Το Ισραήλ δεσμεύεται να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, δήλωσε ο αναπληρωτής πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ Jonathan Miller, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί στην ποσότητα και τον ρυθμό της βοήθειας εξαρτώνται από την ικανότητα του ΟΗΕ και άλλων οργανισμών.
«Το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει την πολιτική του. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα όριο, και επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει κανένα όριο στην ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που μπορεί να σταλεί στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας», δήλωσε ο Miller στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα

Οι ΗΠΑ κάλεσαν το σύμμαχό τους Ισραήλ να κρατήσει ανοιχτά τα συνοριακά περάσματα για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και να διευκολύνει το άνοιγμα περισσότερων περασμάτων, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Robert Wood.
«Με απλά λόγια, το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα», είπε. «Συνεχίζουμε να καλούμε το Ισραήλ να βελτιώσει τις διαδικασίες αποκλιμάκωσης για να διασφαλίσει ότι η βοήθεια μπορεί να μεταφερθεί με ασφάλεια και σιγουριά».
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα «είναι έτοιμο να επεκταθεί γρήγορα και να εντείνει τις επιχειρήσεις μας εάν υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του WFP Carl Skau.
«Αλλά στο μεταξύ, ο κίνδυνος λιμού τροφοδοτείται από την αδυναμία να μεταφερθούν κρίσιμες προμήθειες τροφίμων στη Γάζα σε επαρκείς ποσότητες και από τις σχεδόν αδύνατες συνθήκες λειτουργίας που αντιμετωπίζει το προσωπικό μας στο πεδίο», δήλωσε ο Skau.
Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε όταν μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας 253 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς. Η αεροπορική και χερσαία εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα έχει έκτοτε σκοτώσει περίπου 30.000 Παλαιστίνιους, λένε οι υγειονομικές αρχές του θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς.
«Η πείνα ως μέθοδος πολέμου είναι παράνομη και η Γουιάνα καταδικάζει εκείνους που σκόπιμα τη χρησιμοποιούν ως εργαλείο κατά του πληθυσμού της Γάζας», δήλωσε η πρέσβειρα της Γουιάνας στον ΟΗΕ Carolyn Rodrigues-Birkett στο 15μελές συμβούλιο.
Η εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα «αποτελεί συλλογική τιμωρία για τον παλαιστινιακό άμαχο πληθυσμό», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο πρέσβης της Αλγερίας στον ΟΗΕ Amar Bendjama. «Η σιωπή μας [τους] δίνει την άδεια να σκοτώνουν και να λιμοκτονούν τον παλαιστινιακό πληθυσμό».

Σχέδιο πρότασης εκεχειρίας

Η Χαμάς έλαβε σχέδιο πρότασης από τις διαπραγματεύσεις του Παρισιού για εκεχειρία στη Γάζα, για παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και ανταλλαγή Παλαιστινίων κρατουμένων με Ισραηλινούς ομήρους, δήλωσε την Τρίτη ανώτερη πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να σταματήσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες στη Γάζα για τον ιερό μήνα του μουσουλμανικού Ραμαζανιού, καθώς η ισλαμιστική ομάδα μελέτησε το σχέδιο πρότασης.
Με βάση δήλωση που δόθηκε στο Reuters από την πηγή, το σχέδιο πρότασης για το πρώτο στάδιο της συμφωνίας θα διαρκούσε 40 ημέρες και η ανταλλαγή κρατουμένων-ομήρων θα ήταν σε συνολική αναλογία 10 προς 1.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης