Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματικός πόλεμος Βραζιλίας - Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα

Διπλωματικός πόλεμος Βραζιλίας - Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα
Όλα ξεκίνησαν όταν στις 18 Φεβρουαρίου ο Lula κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας, πυροδοτώντας διπλωματική θύελλα
Στο επίκεντρο μείζονας διπλωματικής κρίσης με το Ισραήλ σχετικά με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας έχει βρεθεί ο πρόεδρος της Βραζιλίας Lula da Silva.
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος την Τρίτη 27/2 προχώρησε στην διάψευση όσων λέγονται σχετικά με το ότι χαρακτήρισε «Ολοκαύτωμα» την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας πως αυτή ήταν «ερμηνεία» των δηλώσεών του από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Δεν χρησιμοποίησα τη λέξη ''Ολοκαύτωμα''. Το ''Ολοκαύτωμα'' ήταν ερμηνεία του ισραηλινού πρωθυπουργού, όχι δική μου», είπε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RedeTV.
«Δεν περιμένω η ισραηλινή κυβέρνηση να δείξει κατανόηση, διότι τον ξέρω (...) εδώ και πολύ καιρό. Ξέρω την ιδεολογία του», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Το ιστορικό του διπλωματικού επεισοδίου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Βραζιλία

Όλα ξεκίνησαν όταν στις 18 Φεβρουαρίου ο Lula κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας, πυροδοτώντας διπλωματική θύελλα. «Αυτό που γίνεται στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία», είπε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος στο περιθώριο συνόδου της Αφρικανικής Ένωσης.
«Αυτό που γίνεται στη Λωρίδα της Γάζας με τον παλαιστινιακό λαό δεν έχει ξαναγίνει καμιά άλλη στιγμή στην ιστορία. Ή μάλλον, έχει γίνει: όταν ο Χίτλερ αποφάσισε να εξοντώσει τους εβραίους», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του το Ισραήλ διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις δηλώσεις αυτές και ανακήρυξε τον Lula persona non grata, απαιτώντας να ζητήσει συγγνώμη. Επιπλέον το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ κάλεσε τον πρεσβευτή της Βραζιλίας στη χώρα. Η Μπραζίλια από την άλλη ανακάλεσε τον πρεσβευτή της για διαβουλεύσεις και κάλεσε με τη σειρά της τον ισραηλινό πρεσβευτή για να του επιδοθεί διακοίνωση διαμαρτυρίας.
Ανυποχώρητος φαίνεται να είναι ο Βραζιλιάνος πρόεδρος καθώς την Τρίτη επανέλαβε πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου διαπράττει «γενοκτονία εναντίον γυναικών και παιδιών» στη Λωρίδα της Γάζας, επιμένοντας πως αυτό είναι «ιστορικό γεγονός».
«Η ισραηλινή κυβέρνηση θέλει ουσιαστικά να εξαλείψει τους Παλαιστίνιους» στον παλαιστινιακό θύλακα, επέμεινε χαρακτηριστικά.
Ο κεντροαριστερός πρόεδρος, η χώρα του οποίου προεδρεύει φέτος στην G20, καταδίκασε τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, όταν μέλη του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εξαπέλυσαν έφοδο άνευ προηγουμένου στην επικράτεια του Ισραήλ. Στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Την ίδια μέρα οι Παλαιστίνιοι μαχητές απήγαγαν άλλους περίπου 250 ανθρώπους από τους οποίους κρατούνται ακόμα κάποιοι στη Λωρίδα της Γάζας.
Αυτή τη στιγμή όμως ο πρόεδρος Lula επικρίνει ολοένα πιο έντονα την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, κατά την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 30.000 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης