Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς Ένωση: Η Υπερδνειστερία ζητά επισήμως βοήθεια από τη Ρωσία, λόγω ασφυκτικών πιέσεων από τη Μολδαβία

Προς Ένωση: Η Υπερδνειστερία ζητά επισήμως βοήθεια από τη Ρωσία, λόγω ασφυκτικών πιέσεων από τη Μολδαβία
Ο ηγέτης της Δημοκρατίας Vadim Krasnoselsky απευθύνεται επισήμως στη Ρωσία με αίτημα να εφαρμοστούν μέτρα για την προστασία της Υπερδνειστερίας
Η μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία της Υπερδνειστερίας ζητά επισήμως βοήθεια από τη Ρωσία εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τη Μολδαβία, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Τιράσπολ νωρίτερα την Τετάρτη (28/2/2024).
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Συνέλευση εξουσιοδοτεί τον ηγέτη της Δημοκρατίας Vadim Krasnoselsky «να απευθυνθεί στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ρωσίας και στην Κρατική Δούμα με αίτημα να εφαρμοστούν μέτρα για την προστασία της Υπερδνειστερίας εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από τη Μολδαβία, δεδομένου ότι περισσότεροι 220.000 Ρώσοι υπήκοοι διαμένουν στο μη αναγνωρισμένο τμήμα της περιοχής και πως η Ρωσία ενήργησε ως μεσολαβήτρια για τις συνομιλίες μεταξύ Κισινάου και Τιρασπόλ».
Το ψήφισμα καλεί επίσης τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και άλλους οργανισμούς να αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση μεταξύ των δύο πρωτευουσών και να συμβάλουν στην αναζωογόνηση πλήρου διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών του Δνείστερου.

Η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων Μολδαβίας - Υπερδνειστερίας

«Η Υπερδνειστερία θα παλέψει επίμονα για την ταυτότητά της, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού της Υπερδνειστερίας και δεν θα εγκαταλείψει την προστασία του, παρά τον εκβιασμό ή την εξωτερική πίεση», αναφέρεται στο ψήφισμα.
Στη συνέλευση συμμετείχαν περισσότεροι από 600 βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι που ίδρυσαν την Υπερδνειστερία το 1990.
Οι σχέσεις Μολδαβίας – Υπερδνειστερίας επιδεινώθηκαν δραματικά μετά την εκλογή της φιλοδυτικής Maia Sandu στην προεδρία του Κισινάου το 2020.
Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν νωρίτερα φέτος μετά την απόφαση του Κισινάου να επιβάλει τέλη στις εισαγωγές από την Υπερδνειστερία μέσω Μολδαβίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης