Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ρωσική Rosatom ενδέχεται να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για την κατασκευή τρίτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία

Η ρωσική Rosatom ενδέχεται να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για την κατασκευή τρίτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για τις μελλοντικές παραμέτρους του πιθανού σταθμού
Η Rosatom δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συμμετοχής στον διαγωνισμό για την κατασκευή τρίτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας
"Υπάρχει μια άλλη τοποθεσία στην Τουρκία, όπου η ηγεσία της δημοκρατίας σχεδιάζει επίσης να αναπτύξει πυρηνική ενέργεια. Και είναι πολύ πιθανό πολλοί ενδιαφερόμενοι να παλέψουν για τον διαγωνισμό. Δεν φοβόμαστε τον ανταγωνισμό, αντίθετα, μάλλον μας εμπνέει», είπε ο γενικός διευθυντής της Rosatom.
Μιλώντας για τις προοπτικές για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη, ο Likhachev σημείωσε ότι θα μπορούσε να γίνει ένα δίδυμο του πυρηνικού σταθμού Akkuyu που κατασκευάζεται τώρα στην Τουρκία με τέσσερις μονάδες ισχύος 3+ γενιάς VVER-1200.
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για τις μελλοντικές παραμέτρους του πιθανού σταθμού.
«Συζητάμε την τεχνική εμφάνιση, συζητάμε το πιο σημαντικό πράγμα - το σύστημα διαχείρισης και τις οικονομικές παραμέτρους του έργου. <...> Αλλά για εμάς, τα θέματα διαχείρισης και χρηματοδότησης του έργου δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Θα συνεχίσουμε να συζητάμε για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά θα ήθελα να σημειώσω ότι γενικά η ηγεσία της Τουρκίας είναι ικανοποιημένη με την πρόοδο της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Akkuyu, που μας δίνει την ευκαιρία και ανοίγει προοπτικές για επέκταση της συνεργασίας στην αυτή την περιοχή» συνέχισε ο  Likhachev.
Ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στην Τουρκία.
Το έργο υλοποιείται βάσει διακυβερνητικής συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Τουρκίας στις 12 Μαΐου 2010. Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu είναι το πρώτο έργο στην παγκόσμια πυρηνική βιομηχανία που υλοποιείται χρησιμοποιώντας το μοντέλο build-ow-operate. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων μονάδων ισχύος με αντιδραστήρες ρωσικής σχεδίασης VVER γενιάς 3+. Η ισχύς κάθε μονάδας πυρηνικού σταθμού θα είναι 1.200 MW. Ο πυρηνικός σταθμός Akkuyu θα παράγει περίπου 35 δισεκατομμύρια kWh ετησίως.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης