Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος για… λίγους στις αγορές της Ευρώπης – Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τις επικίνδυνες εταιρείες

Άνοδος για… λίγους στις αγορές της Ευρώπης – Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τις επικίνδυνες εταιρείες
Δεν βλέπουμε για ένα διευρυμένο ράλι σε πολλά μέρη της αγοράς
Οι επενδυτές συσσωρεύουν στοιχήματα στις μεγαλύτερες μετοχές, αλλά και σε αυτές με τους ισχυρότερους ισολογισμούς, ενώ απορρίπτουν τις τοποθετήσεις σε πιο επικίνδυνες εταιρείες.
Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Bloomberg, συμπεραίνοντας ότι δεν πρόκειται για ένα διευρυμένο ράλι σε πολλά μέρη της αγοράς.
Ο παράγοντας ποιότητας οδηγεί τις αποδόσεις σε βραχυπρόθεσμη βάση τους τελευταίους τρεις μήνες και η τάση επεκτείνεται περαιτέρω τον Φεβρουάριο.
Οι επενδυτές είναι ολοένα και πιο ανοδικοί για τις ευρωπαϊκές μετοχές, με την αισιοδοξία τους να οδηγεί τον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς σε υψηλό ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.
Ακόμα κι έτσι, ένα καλάθι εταιρειών της Goldman Sachs με πιο αδύναμους ισολογισμούς παρουσιάζει χαμηλότερες επιδόσεις από ομότιμες εταιρείες με ισχυρότερους με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί από τα μέσα του 2022 - μια περίοδος κατά την οποία τα επιτόκια στις ΗΠΑ αυξήθηκαν από 1% σε περισσότερο από 3% σε περίπου τρεις μήνες.

Ο ρόλος των επιτοκίων

«Αυτά τα καλάθια επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα επιτόκια, δεδομένης της ευαισθησίας τους στο αυξανόμενο κόστος του χρέους», λένε οι αναλυτές της Goldman, διατηρώντας τη σύσταση underweight σε αυτές τις εταιρείες.
Προσθέτουν ότι το κόστος του χρέους δεν αποτελεί πρόβλημα για τη συνολική αγορά, δεδομένου ότι οι ισολογισμοί δεν είναι γενικά παρατεταμένοι.
Η Goldman Sachs σημειώνει ότι ορισμένα στοιχεία του καλαθιού, όπως οι BAT, Fresenius, GN Store Nord, Siemens Healthineers και Stora Enso δεσμεύτηκαν να μειώσουν το χρέος κατά την τελευταία σεζόν κερδών, υποδηλώνοντας λιγότερη εστίαση στα capex ή στις αποδόσεις των μετόχων.
Εν τω μεταξύ, η Bayer ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα μειώσει τα μερίσματα κατά 95% για να επικεντρωθεί στον ισολογισμό της, ενώ άλλες όπως η Atos δέχθηκαν πιέσεις μετά από δυσκολίες αναχρηματοδότησης.
«Πιστεύουμε ότι αυτές οι εταιρείες θα παραμείνουν περιορισμένες τώρα που πρέπει να λειτουργούν σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων και ειδικά αν δούμε τις αποδόσεις να κινούνται υψηλότερα», λένε.
Η προειδοποίηση είναι ότι μια ανάκαμψη της δραστηριότητας, σε συνδυασμό με μειώσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια εναλλαγή από τις συναλλαγές ορμής και σε κυκλικά περιουσιακά στοιχεία όπως οι ασθενείς ισολογισμοί και οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις.

Επιλεκτικότητα

Στο μεταξύ, οι επενδυτές είναι επιλεκτικοί, διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ των πιο υγιών τμημάτων της αγοράς.
Όσον αφορά τα θέματα απόδοσης, η αγορά επιστρέφει στα πράγματα που λειτούργησαν καλά στο μεγαλύτερο μέρος του ράλι, καθώς οι μετοχές της mega cap, της τεχνολογίας και της τιμολόγησης έχουν καλές επιδόσεις.
Το συναίσθημα για πιο επικίνδυνα μέρη της αγοράς, που για λίγο φαινόταν να ανταποκρίνεται και ενθάρρυνε την ανησυχία για πιθανή «αγορά τα πάντα πληθωρικότητας», αποθαρρύνει για άλλη μια φορά και αποπληθωρίζει την έννοια του υπερβολικού κινδύνου που αναπτύσσεται.
Ωστόσο, ενώ μοιράζονται παρόμοια άποψη με την Goldman σχετικά με τη συνεχιζόμενη υπεραπόδοση των εταιρειών που είναι πλούσιες σε μετρητά έναντι των μετοχών με υψηλό κόστος αναχρηματοδότησης, οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan με επικεφαλής τον Mislav Matejka είναι πιο απαισιόδοξοι για τη συνολική κατεύθυνση των μετοχών.
Βλέπουν κάποια μειονεκτήματα, ειδικά καθώς οι βασικοί μοχλοί της ανθεκτικής εταιρικής κερδοφορίας είναι πιθανό να γίνουν πιο αδύναμοι.
«Συνολικά, και παρά μερικές αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, τα εταιρικά περιθώρια κέρδους είναι αυξημένα σε ένα ιστορικό πλαίσιο και φαίνεται να κορυφώνονται», λένε.
Οι εταιρείες κατάφεραν να κλειδώσουν σε χαμηλό κόστος χρηματοδότησης πριν από τις αυξήσεις επιτοκίων, αλλά αυτό θα ομαλοποιηθεί με την πάροδο του χρόνου, όπως και τα κέρδη παραγωγικότητας και η τρέχουσα ισχυρή ισχύς των τιμών.
«Το ιστορικό μοτίβο όπου τα περιθώρια κέρδους αρχίζουν πάντα να κινούνται χαμηλότερα ενόψει της επόμενης οικονομικής ύφεσης είναι ξεκάθαρο», λένε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης