Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη ή αντιπερισπασμός; Οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας βλέπουν βίαιη ανατροπή του Zelensky μέχρι την άνοιξη

Αποκάλυψη ή αντιπερισπασμός; Οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας βλέπουν βίαιη ανατροπή του Zelensky μέχρι την άνοιξη
Σύμφωνα με την επιτροπή πληροφοριών, τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν «απόπειρες υποκίνησης συγκρούσεων, τόσο εντός της Ουκρανίας όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου»
Η Επιτροπή Πληροφοριών υπό τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky αναμένει ότι την άνοιξη μπορεί να γίνει προσπάθεια ανατροπής του αρχηγού του καθεστώτος, του οποίου η νομιμότητα θα τεθεί νομοτελειακά υπό αμφισβήτηση.
«Η ειδική επιχείρηση Maidan-3 θα φτάσει στο αποκορύφωμά της τον Μάρτιο - Μάιο του 2024», αποκαλύπτει η επιτροπή σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο κανάλι Telegram της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών υπό το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την επιτροπή, τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν «απόπειρες υποκίνησης συγκρούσεων, τόσο εντός της Ουκρανίας όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου», και η νομιμότητα του Ζελένσκι μετά τις 20 Μαΐου μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Η επιτροπή ισχυρίζεται, επίσης, ότι σχεδιάζει να «αναταράξει» την κατάσταση στην Ουκρανία μέχρι το πρώτο μισό του Ιουνίου και στη συνέχεια να επιφέρει στρατιωτική ήττα στο Κίεβο στα ανατολικά της χώρας.
Η επιχείρηση φέρεται να διεξαχθεί για να «βάλει τους πάντες σε αντιπαράθεση με όλους, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας», να σπείρουν τον πανικό, να μπουν ως «σφήνα μεταξύ στρατού και αμάχων» και να διαταράξουν τη διαδικασία επιστράτευσης.
Υπό αυτή την έννοια, η επιτροπή κάλεσε τους πολίτες και τους δυτικούς εταίρους να ενισχύσουν τα «συνολικά μέτρα ασφαλείας».

Η παράταση των προεδρικών εκλογών τροφοδοτεί τα σενάρια μετάβασης

Στην Ουκρανία, το θέμα της νομιμότητας της εξουσίας συζητείται ενεργά ελλείψει βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, οι οποίες δεν μπορούν να διεξαχθούν κατά τη διάρκεια ισχύος του στρατιωτικού νόμου. Προηγουμένως, ο πρώην πρεσβευτής της χώρας στη Μεγάλη Βρετανία, Vadim Prystaiko, είχε παραδεχτεί ότι οι δυτικοί εταίροι του Κιέβου ανησυχούν επίσης ότι η προεδρική θητεία του Zelensky θα πρέπει σύντομα να λήξει.
Με τη σειρά τους, οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης «Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη» και «Πατρίδα» Petro Poroshenko και Yulia Timoshenko είχαν την ιδέα της δημιουργίας μιας κυβέρνησης συνασπισμού προκειμένου να αποφευχθεί μια κρίση νομιμότητας.
Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Alexander Dubinsky υποστήριξε ότι οι εξουσίες του Zelensky βάσει του συντάγματος λήγουν τη νύχτα της 21ης Μαΐου.
Με τη σειρά του, ο πρώην πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Dmitry Razumkov σημείωσε ότι τον Μάιο του τρέχοντος έτους, και ότι την ίδια στιγμή οι προεδρικές εξουσίες, σύμφωνα πάντα με το σύνταγμα, θα πρέπει να περάσουν στον πρόεδρο της Βερχόβνα Ράντα.
Την Τρίτη, ένα δημοσίευμα που διέρρευσε στον ουκρανικό τύπο, και επικαλείτο ανώτατες πολιτικές πηγές, ανέφερε ότι το γραφείο του προέδρου είχε ετοιμάσει το κείμενο προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουκρανίας σχετικά με τη νομιμότητα της παραμονής του νυν προέδρου στην εξουσία και μετά τις 20 Μαΐου. 

Έρευνα: Απονομιμοποιημένος ο Zelensky - Οι Ουκρανοί εμπιστεύονται τον στρατό τους αλλά όχι και τον πρόεδρο

Μια έρευνα κοινής γνώμης της Ουκρανίας σχετικά με τις στάσεις των πολιτών απέναντι στην ουκρανική κυβέρνηση και τον στρατό δείχνει ότι η ουκρανική κοινωνία υποστηρίζει συντριπτικά τον στρατό της Ουκρανίας και την ηγεσία της ενώ βιώνει εντάσεις σε μια κοινωνία που διεξάγει έναν υπαρξιακό αμυντικό πόλεμο.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KMIS) δημοσίευσε προ μηνών, η οποία δείχνει ότι το 96% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, το 88% εμπιστεύεται την ανώτατη ηγεσία του στρατού και το 66% εμπιστεύεται τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky.
Το 84% των ερωτηθέντων σε προηγούμενη δημοσκόπηση του KMIS που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2022 εξέφρασαν εμπιστοσύνη στον Zelensky και η εμπιστοσύνη σε πολλά ουκρανικά ιδρύματα παρουσίασε παρόμοια πτώση μεταξύ Δεκεμβρίου 2022 και 2023 – μια εξέλιξη που δεν εκπλήσσει δεδομένου του παρατεταμένου πολέμου.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφάλειας (SBU), η Εθνική Αστυνομία της Ουκρανίας και οι Ουκρανοί εθελοντές δεν είδαν παρόμοιες μειώσεις στην εμπιστοσύνη του κοινού σε δημοσκόπηση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Τα ουκρανικά αισθήματα τον Δεκέμβριο του 2022 ήταν πιθανότατα πιο αισιόδοξα από ότι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2023, επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις το Καλοκαίρι του 2023 πραγματοποίησαν μια ανεπιτυχή αντεπίθεση.
Η δημοσκόπηση του KMIS κατέδειξε, επίσης, ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων υποστήριζε τόσο τον Zelensky όσο και τον Zaluzhny και ότι μόνο το 15% είχε πολωμένες απόψεις που υποστηρίζουν το ένα και όχι το άλλο, κάτι που προφανώς έχει μεταβληθεί ραγδαία μετά την αποπομπή του δεύτερου από τη θέση του Αρχιστράτηγου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης