Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί ο Macron μίλησε πρώτη φορά για στρατό στην Ουκρανία - Όχι, δεν οδεύουμε στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο…

Γιατί ο Macron μίλησε πρώτη φορά για στρατό στην Ουκρανία - Όχι, δεν οδεύουμε στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο…
Οι εχθροί της Ρωσίας και οι υποστηρικτές της Ουκρανίας πρέπει να αντισταθούν το αφήγημα της Μόσχας

Καθώς οι δυτικοί ηγέτες συναντήθηκαν στο Παρίσι, το καθήκον τους ήταν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στον Vladimir Putin για τη δεύτερη επέτειο της εισβολής του στην Ουκρανία.
Πρέπει να προβάλλουν αποφασιστικότητα και ενότητα καθώς ο πόλεμος αρχίζει να μετατοπίζεται υπέρ της Μόσχας.
Τα σχόλια του Γάλλου προέδρου θα πρέπει να ιδωθούν υπό αυτό το πρίσμα και όχι ως μέρος μιας αδυσώπητης διολίσθησης προς τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει σε ανάλυσή του το Sky News.
Εκ πρώτης όψεως, το γεγονός ότι ο Emmanuel Macron αναφέρεται ανοιχτά στο ενδεχόμενο να πάνε δυτικά στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία αποτελεί σημαντική εξέλιξη, ακόμη και αν το προσδιόρισε έντονα λέγοντας ότι δεν υπήρξε συναίνεση επί του θέματος, σημειώνει ο Dominic Waghorn.
Το ΝΑΤΟ ως συμμαχία δεν έχει υποστηρίξει την Ουκρανία με στρατιωτική έννοια.
Αλλά μεμονωμένα έθνη στέλνουν όπλα και πυρομαχικά σε τεράστιες ποσότητες, αν και όχι ακόμη αρκετές για να μπορέσουν οι Ουκρανοί να εκδιώξουν τους ανεπιθύμητους εισβολείς τους.
Τώρα ο Γάλλος ηγέτης λέει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μια μέρα να χρειαστεί να σταλούν και δυτικοί στρατιώτες.
Η δήλωση ακολούθησε παρόμοια σχόλια από τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Robert Fico, ο οποίος είπε ότι κάποιοι στη Δύση εξετάζουν διμερείς συμφωνίες με την Ουκρανία για να στείλουν στρατό.

Διπλωματική επίθεση της Ρωσίας

Η αντίδραση του Κρεμλίνου ήταν προβλέψιμη και γρήγορη. 
Ο πόλεμος μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας θα ήταν "αναπόφευκτος", δήλωσε ο εκπρόσωπος Peskov, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η αποστολή δυτικών στρατευμάτων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία αποτελούσε ταμπού λόγω της πιθανότητας να οδηγήσει σε πλήρη πόλεμο μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας με ό,τι θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια σύγκρουση μεταξύ δύο οντοτήτων με βαρύ πυρηνικό οπλισμό.
Στον πόλεμο, τα λόγια έχουν βάρος και αντίκτυπο.
Η Ρωσία έχει επιδοθεί σε μια διπλωματική επίθεση τις τελευταίες εβδομάδες για να προκαλέσει την αίσθηση ότι ο πόλεμος κινείται αναπόφευκτα υπέρ της.
"Η αντίσταση είναι ανόητη" είναι το μήνυμά της προς την Ουκρανία, όπως δήλωσε πρόσφατα ο άνθρωπος του Κρεμλίνου στο Λονδίνο στο Sky News σε συνέντευξή του στον Γιάλντα Χακίμ.
Οι εχθροί της Ρωσίας και οι υποστηρικτές της Ουκρανίας πρέπει να αντισταθούν σε αυτό το αφήγημα.
Πρέπει να επιμείνουν ότι η δυτική συμμαχία δεν είναι αδύναμη και έτοιμη να καταρρεύσει απέναντι στην αδυσώπητη δύναμη της ρωσικής ισχύος.
Αναμένεται λοιπόν μια συντονισμένη προσπάθεια από τους δυτικούς ηγέτες που θα ισχυρίζονται ότι είναι μέσα σε αυτό μέχρι το τέλος, ό,τι κι αν χρειαστεί, και ούτω καθεξής.

H δυσκολία της Δύσης

Η δυσκολία για τη Δύση είναι η αποσύνδεση μεταξύ ρητορικής και δράσης. Η Ουκρανία μόλις αναγκάστηκε να παραχωρήσει έδαφος στην πόλη Avdiivka και δέχεται πιέσεις σε πολλά άλλα σημεία του μετώπου.
Ο λόγος; Έλλειψη πυρομαχικών και πίσω από αυτό η αποτυχία της Αμερικής να στείλει δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερη βοήθεια, που εμποδίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον.
Μέχρι η Δύση να μπορέσει να ανταποκριθεί στην έντονη ρητορική της με ουσιαστική στρατιωτική υποστήριξη, η Ρωσία θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι αρχίζει πλέον να υπερισχύει σε αυτόν τον πόλεμο, όποια και αν είναι τα πολεμικά λόγια ανθρώπων όπως ο Emmanuel Macron.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης