Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan… ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς στον κόσμο - Γιατί η Δύση δεν μπορεί να τα βάλει μαζί του

Erdogan… ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς στον κόσμο - Γιατί η Δύση δεν μπορεί να τα βάλει μαζί του
Παρά τις πιέσεις της Δύσης, η Τουρκία διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Με αφορμή τα γενέθλια του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti κάνει… αφιέρωμα στην πορεία του Τούρκου προέδρου και τον χαρακτηρίζει ως έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς στον κόσμο.
Στο δημοσίευμα περιγράφεται πως ο Erdogan κατέληξε πρόεδρος της Τουρκίας το 2014, θέση την οποία υπηρετεί μέχρι και σήμερα, ενώ γίνεται ειδική αναφορά για τις σχέσεις του Erdogan με τον Ρώσο ομόλογο του, Vladimir Putin, αλλά και στο γεγονός ότι η Δύση είναι δύσκολο να… τα βάλει μαζί του.
«Σήμερα, ο επικεφαλής της Τουρκίας μπορεί με σιγουριά να χαρακτηριστεί ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς στον κόσμο. Αυτό φαίνεται, μεταξύ άλλων, στις σχέσεις με τη Μόσχα, τις οποίες διατηρεί η Άγκυρα παρά τις πιέσεις της Δύσης. Όπως σημειώνει ο Alexei Obraztsov, αναπληρωτής καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, ο Erdogan ακολουθεί τη δική του πορεία λόγω του ότι ξεκίνησε από χαμηλά.
«Η Τουρκία έχει πολύ καιρό να δει τέτοιους πολιτικούς. Λέγεται για τέτοιους ανθρώπους ότι έχουν φτιάξει τους εαυτούς τους. Πήγε από τον πάτο της κομματικής του καριέρας στην προεδρία, γεγονός που δείχνει τις ισχυρογνώμονες ιδιότητές του. Ταυτόχρονα, ανεβαίνοντας τη σκάλα της καριέρας, απέκτησε κάποιες ικανότητες που από έξω μπορεί να φαίνονται υπερβολικά εκκεντρικές. Ο Erdogan προσαρμόζεται πάντα στις διαδικασίες προκειμένου να τις καθοδηγήσει», δήλωσε ο Obraztsov.
Στην Τουρκία, αυτή η ευελιξία του εξασφαλίζει τη μία νίκη μετά την άλλη, και στην εξωτερική πολιτική, ακολουθώντας αυτή τη λογική, έρχεται όλο και πιο κοντά στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Obraztsov, η συνεργασία της Άγκυρας με τη Μόσχα οφείλεται σε ιστορικούς και γεωγραφικούς λόγους, οπότε ο Erdogan επιδεικνύει με κάθε δυνατό τρόπο καλή στάση απέναντι στον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin.
Ria.JPG
Πολιτικές ρίζες

Η μικρή γενέτειρα του Erdogan είναι η πόλη Güneyesu στην ορεινή περιοχή της επαρχίας Rize στη Μαύρη Θάλασσα. Έζησε εκεί μέχρι την ηλικία των 13 ετών και είχε το παρατσούκλι Hodja για το θρησκευτικό του πάθος. Τη δεκαετία του 1960, η οικογένεια μετακόμισε στη μειονεκτική γειτονιά Kasımpaşa της Κωνσταντινούπολης, όπου τα συντηρητικά και εθνικιστικά αισθήματα ήταν πολύ έντονα. Πολλοί ντόπιοι νοσταλγούσαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Εκεί ο Erdogan άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο. Όπως λένε, σκόπευε να παίξει στην κορυφαία ομάδα της Κωνσταντινούπολης Φενέρμπαχτσε, αλλά ο πατέρας του ήθελε διαφορετικό μέλλον για τον γιο του. Ως αποτέλεσμα, ο νεαρός αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική.
Το 1976, έγινε επικεφαλής του τμήματος νεολαίας του ισλαμιστικού Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας στην περιοχή Beyoğlu, η οποία εκείνη την εποχή περιλάμβανε τη γειτονιά του, την Kasımpaşa. Στη συνέχεια ήταν επικεφαλής του παραρτήματος νεολαίας του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη. Ήδη από το 1985, ο Erdogan ήταν ήδη επικεφαλής του παραρτήματος Κωνσταντινούπολης του νεοσύστατου Κόμματος Ευημερίας.
Η χρονιά καμπής για τον πολιτικό ήταν το 1994, όταν έγινε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Οι αντίπαλοί του δεν τον έπαιρναν αρχικά στα σοβαρά. Οι δημοσιογράφοι δεν ήθελαν καν να καλέσουν τον μελλοντικό δήμαρχο σε talk show, πιστεύοντας ότι το κοινό δεν ενδιαφερόταν γι' αυτόν. Αφού έμαθε τα αποτελέσματα των εκλογών, η άρχουσα ελίτ της Τουρκίας τρομοκρατήθηκε, επειδή θεωρούσε το Κόμμα Ευημερίας απειλή για την κοσμική δημοκρατία.
Παρόλα αυτά, κατάφερε να λύσει τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης νερού, των ελλείψεων στις μεταφορές και της αυξανόμενης ρύπανσης. Αλλά οι αντίπαλοί του εξακολουθούσαν να είναι δυσαρεστημένοι, οπότε βρήκαν μια δικαιολογία: το 1999, ο Erdogan φυλακίστηκε για πέντε μήνες επειδή διάβασε δημοσίως ένα ποίημα του εθνικιστή συγγραφέα Ζίγια Γκοκάλπ.
Αναγκάστηκε να παραιτηθεί από δήμαρχος, αν και η δημοτικότητά του αυξήθηκε πολλαπλάσια μετά από αυτή την ιστορία.
«Για μένα, η φυλακή Pinarhisar είναι ένα σύμβολο αναγέννησης, όπου προετοιμάσαμε την ίδρυση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Εκεί κάναμε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας νέας και μεγάλης Τουρκίας», θυμήθηκε αργότερα ο πολιτικός.

Ηγέτης του έθνους

Δύο χρόνια μετά την αποφυλάκισή του, ο πρώην πολιτικός κρατούμενος και οι συνεργάτες του, οι οποίοι αποκαλούνταν «μεταρρυθμιστές», ίδρυσαν το «Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης». Αυτό ήταν επίσης μια κεντροδεξιά και εθνικιστική οργάνωση- ωστόσο, προσπάθησε να προσελκύσει και υποστηρικτές αριστερών απόψεων.
Το 2002, οι μέθοδοι του Erdogan απέδωσαν καρπούς. Το κόμμα του κέρδισε το 34,2% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση. Έκτοτε, αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη της χώρας. Χάρη σε αυτό, ο Erdogan έγινε πρωθυπουργός το 2007 και το 2011, ενώ από το 2014 είναι πρόεδρος της Τουρκίας.
Το 2016, η χώρα βίωσε μια απόπειρα πραξικοπήματος. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η συνωμοσία καθοδηγήθηκε από κακοποιά μέλη μιας στρατιωτικής ομάδας που εμπνέεται από τον Fethullah Gülen, έναν θρησκευτικό και κοινωνικό ακτιβιστή που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες πολίτες σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης