Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εφιάλτης: Ο Macron έχει δίκιο - Η Δύση θα στείλει στρατό στην Ουκρανία, αρχικά ιδιωτικό…

Εφιάλτης: Ο Macron έχει δίκιο - Η Δύση θα στείλει στρατό στην Ουκρανία, αρχικά ιδιωτικό…
Η Ουκρανία καταρρέει πολιτικά και στρατιωτικά, η Δύση θα πρέπει να κάνει κάτι λέει Ρώσος ειδικός
(upd9) Στον απόηχο της τοποθέτησης του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron ότι δεν αποκλείεται μελλοντικά η αποστολή χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της Γαλλίας όσο και στην υπόλοιπη Δύση, Ρώσος ειδικός υποστηρίζει πως ο Macron… έχει δίκιο και πως αργά ή γρήγορα οι Δυτικοί θα στείλουν στρατό στην Ουκρανία, έστω και αν αυτός είναι αρχικά ...ιδιωτικός.
Σε δηλώσεις του ο Ρώσος ειδικός αναλυτής και διδάκτωρ στρατιωτικών επιστημών, Konstantin Sivkov υποστηρίζει ότι η τοποθέτηση του Macron κατόπιν της Διάσκεψης στο Παρίσι για την υποστήριξη της Ουκρανίας, δεν είναι και τόσο εκτός πραγματικότητας, καθώς εκτιμά ότι η Δύση αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να μεταφέρει στρατεύματα στην Ουκρανία, η οποία καταρρέει τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά.

Ρωσία: Αναπόφευκτη η σύγκρουση με το ΝΑΤΟ

Σχολιάζοντας τη δήλωση Macron, το Κρεμλίνο υποστήριξε πως σε αυτήν την περίπτωση ο πόλεμος Ρωσίας - ΝΑΤΟ θα ήταν αναπόφευκτος.
«Το γεγονός ότι συζητάμε την πιθανότητα αποστολής δυνάμεων στην Ουκρανία από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ σημαντικό, καινούριο στοιχείο» τόνισε ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο οποίος ερωτηθείς για το ποιοι θα ήταν οι κίνδυνοι από μια τέτοια απόφαση, είπε πως σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μιλάμε για την πιθανότητα, αλλά για το αναπόφευκτο μιας άμεσης σύγκρουσης.

Ουκρανία υπό κατάρρευση

«Η πολιτική σταθερότητα στην Ουκρανία αρχίζει να καταρρέει.
Αυτό αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.
Για τη Δύση αυτό θα είναι μια καταστροφή.
Άρα θα πρέπει να κάνει κάτι.
Από αυτήν την άποψη, θα υπάρξουν δυσκολίες ως προς το πώς θα επισημοποιήσει τη συμμετοχή κρατών του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση με τη Ρωσία» αναφέρει μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti o Sivkov.

Δεν συναινούν οι Ευρωπαίοι, φοβούνται πυρηνικό ολοκαύτωμα

Όπως λέει ο Sivkov, τα κράτη της Ευρώπης δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία καθώς η επιλογή αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.
«Αν αυτό παρουσιάζεται ως πόλεμος μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τότε αυτό υπονοεί την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτόν.
Και η Ουάσιγκτον δεν το θέλει αυτό, γιατί κατανοεί ότι ένας τέτοιος πόλεμος θα εξελιχθεί αναπόφευκτα σε ανταλλαγή πυρηνικών επιθέσεων» τονίζει ο Sivkov.

Σενάριο τοπικής σύγκρουσης

Σύμφωνα με τον Sivkov, όσον αφορά το σενάριο μιας τοπικής σύγκρουσης ορισμένων και μεμονωμένων κρατών – μελών της ΕΕ με τη Ρωσία, είναι δεδομένο ότι και αυτό θα αποτύχει.
Μάλιστα, σημειώνει πως σε αυτήν την περίπτωση, θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερο κόστος όσον αφορά τη φήμη της Δύσης αλλά και στις γεωπολιτικές ισορροπίες από μια ήττα του Κιέβου.

Θα στείλουν … ιδιωτικό στρατό

Παρόλο αυτά ο Ρώσος ειδικός εκτιμά ότι παρά τις περίπλοκες συζητήσεις και την αναποφασιστικότητα των δυτικών ελίτ, η Ευρώπη αργά ή γρήγορα θα πρέπει να πάρει αποφάσεις και να σηκώσει το βάρος.
Όπως λέει, αυτό θα γίνει σταδιακά και όχι απαραίτητα ανοιχτά, αλλά με τη μορφή ιδιωτικών στρατών υπό την «αιγίδα» των οποίων, μονάδες των τακτικών ευρωπαϊκών στρατών, θα μεταφερθούν στην Ουκρανία.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να μην λύσει το πρόβλημα αυτό και να αφήσει τα πάντα να πάρουν το δρόμο τους.
Σε αυτήν την περίπτωση κινδυνεύει να βγει εκτός της παγκόσμιας σκηνής και να πάψει να είναι κέντρο επιρροής.
Το πιθανότερο είναι ότι η Δύση θα εισέλθει στην Ουκρανία σταδιακά.
Αρχικά θα στείλει διάφορους ιδιωτικούς στρατούς και κατόπιν υπό το πρόσχημα αυτών, θα στείλει και κανονικές στρατιωτικές δυνάμεις» λέει ο Sivkov.

Εφιαλτικό σενάριο μετά τις δηλώσεις Macron

Είναι προφανές πως η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων της Ευρώπης στην Ουκρανία, θα σημάνει τον κίνδυνο μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
Μέχρι στιγμής, Ευρωπαίοι και Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία συναίνεση για κάτι τέτοιο.
Ακόμα και ο Macron παραδέχθηκε πως «σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει συναίνεση για αυτό».
«Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα για την αποστολή, επισήμως, (...) χερσαίων στρατευμάτων.
Όμως τίποτε δεν πρέπει να αποκλειστεί.
Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο αυτό» υπογράμμισε ο Macron, αναφέροντας πως δεν είπε ότι η Γαλλία τάσσεται υπέρ αυτού του σεναρίου.
«Πολύς κόσμος που λέει «ποτέ» σήμερα είναι ο ίδιος που έλεγε «ποτέ άρματα μάχης, ποτέ αεροσκάφη, ποτέ πύραυλοι μακράς εμβέλειας» πριν από δυο χρόνια.
Ας έχουμε την ταπεινότητα να διαπιστώσουμε πως συχνά δρούμε με έξι ως δώδεκα μήνες καθυστέρηση.
Όλα είναι δυνατά αν χρησιμεύουν για να επιτύχουμε τον στόχο μας» είπε ο Macron.

Αντιδράσεις και αποστάσεις

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte τόνισε ότι η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων από κράτη της Δύσης δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη ενώ και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ulf Kristersson απέκλεισε κατηγορηματικά το σενάριο αυτό, επισημαίνοντας ότι είναι εκτός πραγματικότητας αυτή τη στιγμή, ότι δεν είναι καθόλου επίκαιρο και ότι η Ουκρανία δεν έχει θέσει ποτέ τέτοιο ζήτημα.
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Petr Fiala
επισήμανε ότι πρέπει να ακολουθηθεί η ανάπτυξη της υποστήριξης που δίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία και όχι να υπάρξουν άλλοι τρόποι και μέθοδοι, ενώ και ο Donald Tusk, πρωθυπουργός της Πολωνίας, πήρε αποστάσεις από τον Macron αναφέροντας πως η Πολωνία δεν σχεδιάζει να στείλει στρατεύματος στο έδαφος της Ουκρανίας.
«Νομίζω ότι δεν πρέπει να κάνουμε εικασίες σήμερα εάν θα υπάρξουν συνθήκες που θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτή τη θέση» υποστήριξε ο Πολωνός πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico
δήλωσε ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν τον στρατό τους στην Ουκρανία βάσει διμερών συμφωνιών ενώ σε σημερινές του δηλώσεις ο Γάλλος πρωθυπουργός Gabriel Attal, τόνισε ότι τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί στις προσπάθειες της Δύσης να εμποδίσουν μια νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Καμία πρόθεση ή σχέδιο να στείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία λένε οι Βρετανοί

Η Μ. Βρετανία δεν έχει κανένα σχέδιο για την αποστολή ευρείας στρατιωτικής δύναμης στην Ουκρανία ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron σχετικά με το ότι δεν αποκλείεται μελλοντικά η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.
«Πέρα από τον μικρό αριθμό προσωπικού που έχουμε στην Ουκρανία στο πλαίσιο υποστήριξης των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, δεν έχουμε κανένα σχέδιο για μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη», είπε ο Βρετανός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι μεγάλος αριθμός ουκρανικών στρατευμάτων εκπαιδεύεται στη Βρετανία και ότι το Λονδίνο υποστηρίζει το Κίεβο με εξοπλισμό και προμήθειες.

Όχι από Βερολίνο, Stoltenberg

Την πρόταση Macron  απορρίπτει ο Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz, αναφέροντας πως «δεν θα υπάρξουν χερσαία στρατεύματα στο ουκρανικό έδαφος, που θα έχουν σταλεί από το ΝΑΤΟ» ενώ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg δήλωσε ότι, ενώ η συμμαχία έχει παράσχει πρωτοφανή υποστήριξη στο Κίεβο, δεν υπάρχουν σχέδια για την αποστολή στρατευμάτων μάχης στην Ουκρανία.
Παράλληλα, το ΝΑΤΟ «δεν έχει κανένα σχέδιο» να στείλει στρατεύματα μάχης στην Ουκρανία , δήλωσε ένας αξιωματούχος της Συμμαχίας στο Γαλλικό Πρακτορείο, «αδειάζοντας» ουσιαστικά τον Γάλλο πρόεδρο.
«Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι παρέχουν άνευ προηγουμένου στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Το κάνουμε από το 2014 και συνεχίζουμε να το κάνουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα μετά την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή. Αλλά δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για νατοϊκά στρατεύματα μάχης στο ουκρανικό έδαφος», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Τι λέει το Κίεβο

Από την πλευρά του ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου επισήμανε πως οι δηλώσεις Macron «δείχνει την απόλυτη επίγνωση των κινδύνων που εγκυμονεί για την Ευρώπη μια μιλιταριστική, επιθετική Ρωσία».
«Το άνοιγμα μιας συζήτησης για τη δυνατότητα άμεσης υποστήριξης της Ουκρανίας από τις ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να θεωρηθεί ως επιθυμία να τονιστούν οι κίνδυνοι πιο ξεκάθαρα» υποστήριξε ο Podolyak, τονίζοντας ότι το σημαντικό σε αυτό το στάδιο να επιταχυνθεί η παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Μητσοτάκης (Έλληνας πρωθυπουργός): Δεν τίθεται θέμα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Δεν τίθεται θέμα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
μετά τη διάσκεψη για την υποστήριξη της Ουκρανίας στο Παρίσι.
«Καθώς άκουσα διάφορα σχόλια από τους συναδέλφους μου για θέματα που μπορεί να έχουν συζητηθεί στην αίθουσα, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν τίθεται θέμα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στην Ουκρανία.
Αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει για την Ελλάδα και νομίζω ότι δεν υπάρχει για τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας», είπε ο Μητσοτάκης.
Ερωτηθείς εάν έχει συζητηθεί το θέμα του ευρωπαϊκού στρατού, ο Μητσοτάκης απάντησε:
«Όπως είπα, δεν υπάρχει τέτοιο ερώτημα και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση αποσπά επίσης την ουσία των προσπαθειών μας να υποστηρίξουμε στην πράξη την Ουκρανία αυτή τη στιγμή».
Μιλώντας για τη συνάντηση, ο Μητσοτάκης είπε ότι πιστεύει ότι οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν την ενότητα και την αποφασιστικότητά τους να στηρίξουν την Ουκρανία ώστε να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της και καθόρισε επίσης πώς αυτή η βοήθεια θα μπορούσε πράγματι να έχει πιο σημαντικά και ευεργετικά αποτελέσματα για την Ουκρανία.
Η Ρωσία πιστεύει ότι οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία παρεμβαίνουν στη διευθέτηση, εμπλέκουν άμεσα τις χώρες του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση και «παίζουν με τη φωτιά».

Ιταλία: Δεν θα στείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία - Δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου με τη Ρωσία

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Antonio Tagiani τάχθηκε κατά της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, μετά του σενάρια του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, περί αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
«Δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου με τη Ρωσία, υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία και προσωπικά είμαι κατά της αποστολής ιταλικών στρατευμάτων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία», ανέφερε το πρακτορείο ANSA.
Λίγη ώρα νωρίτερα και η Ισπανία δήλωσε πως απορρίπτει το εν λόγω «σχέδιο».

Τσεχία και Πολωνία απορρίπτουν τα περί αποστολής στρατού στην Ουκρανία

Η Πολωνία και η Τσεχία ξεκαθάρισαν πως δεν εξετάζουν να στείλουν στρατεύματα στον πόλεμο της Ουκρανίας, μετά από αντίστοιχες διαβεβαιώσεις των κυβερνήσεων Ιταλίας και Ισπανίας στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron.
Βέβαια, ανέφεραν ότι η εν λόγω επιλογή αναφέρθηκε για ευρωπαϊκές χώρες σε συνάντηση στο Παρίσι, όμως συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αγορά περισσότερων πυρομαχικών για το Κίεβο.
Ο Γάλλος πρόεδρο αναφέρθηκεστο ενδεχόμενο ευρωπαϊκές χώρες να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία, λέγοντας πως "τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί". Σημείωσε ωστόσο πως δεν υπάρχει συναίνεση σε αυτό το στάδιο, ενώ σύμμαχοι συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειες για την προμήθεια περισσότερων πυρομαχικών στο Κίεβο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τσέχος πρωθυπουργός Petr Fiala και ο Πολωνός ομόλογός του Donald Tusk, είπαν σε κοινή συνέντευξή τους πως η επιλογή της αποστολής στρατευμάτων δεν εξετάζεται από τις κυβερνήσεις τους.
"Είμαι πεπεισμένος πως θα πρέπει να αναπτύξουμε τις ατραπούς υποστήριξης που ξεκινήσαμε μετά την επίθεση της Ρωσίας", δήλωσε ο κ. Petr Fiala από την Πράγα, ενώ ο Donald Tusk είπε: "Η Πολωνία δεν σχεδιάζει να στείλει τα στρατεύματά της στο έδαφος της Ουκρανίας".
Καλωσόρισε το σχέδιο της Τσεχίας να αγοράσει εκατοντάδες χιλιάδες φυσίγγια πυρομαχικών από χώρες εκτός Ευρώπης για να προμηθεύσει την Ουκρανία. Η Πράγα αναζητεί εταίρους για χρηματοδότηση.
Οι δύο ηγέτες θα συναντήσουν τους ομολόγους τους από τη Σλοβακία και την Ουγγαρία σήμερα 27/2.
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Robert Fico, ο οποίος εναντιώνεται στη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, είχε επισημάνει πρώτος πριν από τη συνάντηση του Παρισιού πως αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σκέπτονται να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία σε διμερή βάση, προειδοποιώντας πως αυτό θα κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Στην πυρά… ο Macron από Le Pen, Melenchon: Τρέλα η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Δριμεία επίθεση από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης δέχθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron για τις δηλώσεις του ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Σε ανάρτηση της στα social media, η Marine Le Pen, επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου κατηγόρησε τον Macron… ότι το παίζει πολέμαρχος.
«Δεν ξέρω αν όλοι κατανοούν τη σοβαρότητα αυτής της δήλωσης.
Ο Emmanuel Macron το παίζει στρατιωτικός ηγέτης, μιλώντας τόσο ελαφρά για τις ζωές των παιδιών μας.
Μιλάμε για πόλεμο ή ειρήνη στην χώρα μας» ανέφερε η Marine Le Pen ενώ o Jean Luc Melenchon υποστήριξε πως η ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία, θα καθιστούσε τη Γαλλία μέρος του πολέμου.

Σκέτη τρέλα…

«Θα ήταν σκέτη τρέλα ένας πόλεμος με τη Ρωσία.
Αυτή η κλιμάκωση της πολεμικής ρητορικής μιας πυρηνικής δύναμης ενάντια σε μια μεγάλη πυρηνική δύναμη είναι ήδη μια ανεύθυνη πράξη» τόνισε ο Melenchon, επικεφαλής της αριστερής «Ανυπότακτης Γαλλίας».
Από την πλευρά του ο Florian Philippot, επικεφαλής του γαλλικού εθνικιστικού κόμματος «Οι Πατριώτες», αποκάλεσε τρελό τον Macron και ζήτησε να μπλοκαριστεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία του στο Κοινοβούλιο.
Υπενθυμίζεται πως ο Macron υποστήριξε πως δεν υπάρχει συναίνεση αυτή τη στιγμή για την αποστολή χερσαίας δύναμης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανίας, επισημαίνοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί στο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης