Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση – σοκ από την IAEA για τα πυρηνικά του Ιράν – Κλιμακώνεται ο ακήρυχτος πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Προειδοποίηση – σοκ από την IAEA για τα πυρηνικά του Ιράν –  Κλιμακώνεται ο ακήρυχτος πόλεμος στη Μέση Ανατολή
Τα εκτιμώμενα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν είναι επί του παρόντος 27 φορές πάνω από τα όρια που επιβάλλονται από το JCPOA του 2015
Τη στιγμή που η περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκεται στα όρια ενός μεγάλου περιφερειακού πολέμου, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (IAEA) εξέδωσε μια νέα προειδοποίηση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Ο επικεφαλής της IAEA, Rafael Grossi, δήλωσε ότι «οι δημόσιες δηλώσεις που έγιναν στο Ιράν σχετικά με τις τεχνικές του ικανότητες για την παραγωγή πυρηνικών όπλων» έχουν χρησιμεύσει μόνο στην αύξηση των «ανησυχιών για την ορθότητα και την πληρότητα των διασφαλίσεων του Ιράν».
Ο Grossi προέτρεψε την Τεχεράνη να «συνεργαστεί πλήρως και αναμφίβολα με την αρχή του ΟΗΕ», αφού τα τελευταία χρόνια έχει απενεργοποιήσει τις συσκευές παρακολούθησης του πυρηνικού της προγράμματος ενώ απαγόρευσε και τους επιθεωρητές, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ διέλυσαν μονομερώς την πυρηνική συμφωνία JCPOA του 2015.
Αλλά η πιο σημαντική ίσως αποκάλυψη από τον IAEA που περιλαμβάνεται σε μια νέα λεπτομερή έκθεση που εξέδωσε είναι ότι τα εκτιμώμενα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν είναι επί του παρόντος 27 φορές πάνω από τα όρια που επιβάλλονται από το JCPOA του 2015.

Τα ευρήματα

Σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) που έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο, τα συνολικά αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν εκτιμήθηκαν σε 5.525,5 κιλά στις 10 Φεβρουαρίου, αυξημένα κατά 1.038,7 κιλά από την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Νοεμβρίου.
Αναμφίβολα, το Τελ Αβίβ θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου επίσης ότι το Ισραήλ εισέρχεται όλο και περισσότερο σε έναν μεγαλύτερο έμμεσο πόλεμο με το Ιράν στην περιοχή και δεδομένων των καθημερινών ανταλλαγών πυρών με τη Hezbollah στον Λίβανο που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη και των ισραηλινών επιθέσεων στη Δαμασκό και σε συριακό έδαφος.
Αλλά υπάρχει μια σημαντική προειδοποίηση για τις νέες αναφορές.
Ενώ το εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν βρίσκεται σε αυτό το σημαντικά υψηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με το 2015, η IAEA λέει ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε πράγματι μείωση του συνολικού του αποθέματος:
Το Ιράν μείωσε το απόθεμά του σε πυρηνικό υλικό σχεδόν όπλων κατά τους τελευταίους 3½ μήνες, σύμφωνα με την IAEA, ένα αιφνιδιαστικό βήμα που είναι πιθανό να χαιρετιστεί από τις δυτικές χώρες που έχουν ανησυχήσει από τη συσσώρευση πυρηνικών καυσίμων υψηλού εμπλουτισμού από το Ιράν.
Το Ιράν εξακολουθεί να διαθέτει αρκετό υλικό ποιότητας σχεδόν όπλων για να τροφοδοτήσει σχεδόν τρία πυρηνικά όπλα, υπογραμμίζοντας το καθεστώς του ως κράτος με πυρηνικά όπλα.
Ωστόσο, με την αραίωση μέρους του εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 60% τις τελευταίες εβδομάδες σε υλικό χαμηλότερης ποιότητας, το απόθεμά του μειώθηκε για πρώτη φορά από τότε που άρχισε να παράγει πυρηνικό καύσιμο το 2021.
Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τρόπος του Ιράν να σηματοδοτήσει ότι επιθυμεί να αποφύγει την κλιμάκωση των εντάσεων με το Ισραήλ, τη στιγμή που οι Σιίτες Houthis συνεχίζουν να εμποδίζουν την εμπορική διαμετακόμιση στην Ερυθρά Θάλασσα, ειδικά σε ισραηλινά και αμερικανικά πλοία.
Η Wall Street Journal καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η μείωση του εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 60% θα προσφέρει μια ανάπαυλα στις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους εταίρους τους που ανησυχούν όλο και περισσότερο για την επέκταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν».

Οι αιτιάσεις του Ιράν

Η ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα ο Ayatollah, αρνήθηκε επίσημα και απέρριψε ότι επιδιώκει πυρηνική βόμβα, εκδίδοντας φετβά λέγοντας ότι είναι «μη ισλαμική».
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια δραματική άνοδος του εμπλουτισμού ουρανίου, η οποία σίγουρα δείχνει τη διατήρηση της πιθανής επίτευξης ενός πυρηνικού όπλου ως «επιλογή».
Εν τω μεταξύ, σε νέες ανησυχητικές δηλώσεις ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ehud Olmert είπε ότι η ισραηλινή αεροπορία δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να σταματήσει τελείως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν..
Ο Olmert είπε σε συνέντευξή του στο The National ότι «Μπορούμε να καταστρέψουμε τα κεντρικά τους γραφεία, σημαντικά έργα, σιδηροδρόμους, δρόμους και αεροδρόμια...
Το Ισραήλ μπορεί να κάνει πολλά για να βλάψει την υποδομή του Ιράν, αλλά το Ισραήλ δεν έχει μέσα για να μπορέσει να καταστρέψει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν».
Φυσικά, αυτό θα συνεπαγόταν μια ολική επίθεση από το Ισραήλ στο Ιράν, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Τεχεράνη επιδιώκει επί του παρόντος να επιτεθεί απευθείας στο Ισραήλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης