Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προκλητικός Tusk (Πολωνία) κατά Ουγγαρίας και Σλοβακίας: Όποιος δεν στηρίζει την Ουκρανία, τίθεται de facto εκτός των κοινοτήτων μας

Προκλητικός Tusk (Πολωνία) κατά Ουγγαρίας και Σλοβακίας: Όποιος δεν στηρίζει την Ουκρανία, τίθεται de facto εκτός των κοινοτήτων μας
«Αν είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εξ ορισμού και από την ίδια τη φύση αυτής της ιδιότητας του μέλους, οφείλουμε να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της απέναντι στη ρωσική επίθεση», σχολίασε ο Tusk
Δεν μπορεί να υπάρχει «συμβιβασμός» απέναντι στις επιφυλάξεις που εκφράζουν οι ηγέτες της Ουγγαρίας Viktor Orban και της Σλοβακίας Robert Fico σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκής στήριξη της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Donald Tusk.
Ο Tusk θα συναντηθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2024 στην Πράγα με τους ομολόγους του της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, καθώς και με τον Τσέχο πρωθυπουργό ο οποίος ασκεί την προεδρία αυτής της τετραμερούς «Ομάδας του Βίσεγκραντ», όπως αποκαλείται.
Πρόσφατα οι βαθιές αποκλίσεις των τεσσάρων χωρών όσον αφορά τη στήριξη στην Ουκρανία εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα.
Ο Viktor Orban μπλόκαρε επί μήνες την κρίσιμη παροχή βοήθειας στην Ουκρανία αλλά υποχώρησε στις αρχές Φεβρουαρίου, υπό την πίεση των εταίρων του στην ΕΕ.
Ο Robert Fico αμφισβήτησε την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και ζήτησε να γίνει ένας συμβιβασμός με τη Ρωσία, δεσμευόμενος ότι θα διακόψει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.
«Αν είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εξ ορισμού και από την ίδια τη φύση αυτής της ιδιότητας του μέλους, οφείλουμε να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της απέναντι στη ρωσική επίθεση», σχολίασε ο Tusk.
«Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, και θα το πω ανοιχτά στην Πράγα, τίθεται ντε φάκτο (…) εκτός των κοινοτήτων μας και δεν μπορεί να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός σε αυτό το θέμα», επέμεινε ο Πολωνός πρωθυπουργός, στο περιθώριο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Καναδό ομόλογό του Justin Trudeau.
Σε ό,τι αφορά τον Viktor Orban «θα του τα πω όλα αυτά κοιτάζοντάς τον στα μάτια» είπε ο Tusk, εκφράζοντας παράλληλα την «κατάπληξή» του για τις πρόσφατες δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού. «Αυτή δεν θα είναι μια ευχάριστη, ούτε απλή συζήτηση», προεξόφλησε.
«Είναι παράδοξο που η Βουδαπέστη και η Μπρατισλάβα στέλνουν σήμερα τέτοια διφορούμενα μηνύματα όσον αφορά τον Πούτιν και τη Ρωσία» μολονότι και οι τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ βίωσαν «την ίδια ιστορική εμπειρία της Σοβιετικής Ένωσης, με τα (σοβιετικά) άρματα να βρίσκονται εκεί, στη Βουδαπέστη, την Πράγα, τη Βαρσοβία και τη Σλοβακία», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης